Slovenija

Kriminalisti preiskujejo direktorja SNG Nova Gorica Jožka Čuka

STA
15. 5. 2014, 15.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Kriminalisti so v sredo obiskali Slovensko narodno gledališče (SNG) Nova Gorica in pod drobnogled vzeli direktorja Jožka Čuka. Kot so za STA potrdili na novogoriški policijski upravi, preiskava poteka zaradi suma storitve več kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Na novogoriški policijski upravi več informacij niso posredovali, ker je preiskava še v teku, v gledališču pa sklepajo, da so kriminalisti prišli zaradi kazenske ovadbe, ki jo je zoper direktorja podala nekdanja vodja računovodstva Nevenka Razdevšek Žbona. Njena ovadba se nanaša predvsem na potne naloge in javni razpis za gradnjo male dvorane, so pojasnili za STA.
Poleg sumov o domnevnih nepravilnostih pri gradnji male dvorane v ovadbi Čuku očitajo, da mu je gledališče leta 2012 izplačalo potne naloge za prihod iz Ljubljane v Novo Gorico za dneve, ko naj ne bi prišel v gledališče. Med letoma 2009 in 2010 pa da je bival v službenem stanovanju SNG, namenjenem gostujočim igralcem, a ni plačeval ne najemnine ne stroškov, pač pa je šlo v breme SNG, danes poročajo Primorske novice.
Ko je leta 2010 na to temo prišla v javnost anonimka in so se o tem razpisali mediji, so v gledališču kategorično zavrnili, da bi direktor brezplačno oziroma na račun davkoplačevalcev bival v stanovanju SNG. Le izjemoma naj bi tam prespal, ko so se mu obveznosti zavlekle, poroča časnik.
Čuk je ovadbo označil za neutemeljeno in za osebno maščevanje. Odvetnica Kati Mininčič, ki zagovarja Razdevšek Žbono, pa je dejala, da ne gre za maščevanje. "Vsak državljan je dolžan naznaniti ali podati kazensko ovadbo, če gre za sum kaznivega dejanja. Kazensko ovadbo sem podala, ker gre v SNG, ki je javni zavod, za sum oškodovanja javnih sredstev," je povedala za časnik.
Kot so za STA še povedali v gledališču, je nekdanja vodja računovodstva ovadbo podala ustno letošnjega aprila. Razdevšek Žboni je Čuk novembra leta 2012 poleg vodji službe za odnose z javnostmi Borutu Bašinu odpovedal delovno razmerje iz krivdnih razlogov, ker naj bi nepooblaščeno dostopala do varovanih osebnih podatkov in ostale dokumentacije. Oba sta se pritožila na delovno sodišče v Novi Gorici, ki pa je tožbi zavrnilo kot neutemeljeni. Časnik še poroča, da sta se na odločitev pritožila na višje delovno sodišče, vendar to še ni odločilo.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste