Črna kronika

Srbijo doletela najhujša katastrofa stoletja - trije mrtvi

STA/J.P.
15. 5. 2014, 15.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Poplave v Srbiji so zahtevale že vsaj tri življenja. Izredno stanje so doslej razglasili v petih mestih in 14 občinah, evakuiranih je bilo več kot 400 ljudi, številne šole so zaprte. Po besedah srbskega premiera Aleksandra Vučića gre za najhujšo katastrofo v Srbiji zaradi naraslih voda doslej. Zaradi deževja in poplav je napeto tudi v BiH.

Kot je danes na seji državnega štaba za izredne situacije povedal Vučić, sta zaradi močnega deževja in poplav v Srbiji doslej umrle tri osebe. V sredo zvečer je v kraju Grocka nedaleč od Beograda v Donavi utonila oseba, ki naj ne bi upoštevala navodil o evakuaciji. Življenje je izgubil tudi eden od gasilcev reševalcev na Jasenici pri Valjevu, še ena oseba pa je umrla v Novem Sadu.

Potem ko so imeli reševalci v sredo zvečer in ponoči precej težav z ljudmi, ki so jih morali ponekod na silo evakuirati, srbske oblasti prebivalce pozivajo, naj spoštujejo navodila pristojnih služb, saj so ogrožena življenja.

V Srbiji so sicer zaradi poplav in obilnega deževja doslej razglasili izredno stanje v mestih Valjevo, Šabac, Loznica, Čačak, Zaječar in v 14 občinah. Republiški štab za izredne situacije je vladi že predlagal, naj izredne razmere razglasi v vsej državi, kar naj bi storila še danes, poroča beograjska tiskovna agencija Beta.

Na terenu so po besedah Vučića tudi vsi pripadniki vojske in policije, vključno s pripadniki posebne protiteroristične enote in žandarmerije, med drugim jim pomagajo s helikopterji.

Doslej so evakuirali več kot 600 ljudi iz več kot 200 gospodinjstev, kakih 300 objektov je poplavljenih in še kakih 500 ogroženih. Najbolj kritično je zaenkrat stanje jugozahodno od Beograda, med drugim ob rekah Kolubara in Tamnava, za popoldne pa svarijo tudi pred poplavljanjem Južne Morave.

Oblasti so zaprle okoli 400 šol, največ v Beogradu in Valjevu, ki bodo zaprte vsaj še v petek. Zaradi razlitja rek je oviran promet na številnih lokalnih cestah, moten je tudi železniški promet. Več tisoč gospodinjstev je brez elektrike. Poleg dežja prebivalce pestita še hud veter in za ta čas nenavadno nizke temperature. V višje ležečih predelih celo pada sneg.

Iz BiH podobno kot iz Srbije poročajo tudi o nizkih temperaturah in celo snegu, deževno vreme pa se bo še nadaljevalo. Tako hudo kot v sosednji državi očitno še ni, čeprav so mnoge hiše že poplavljene in so evakuirali več sto ljudi, v kratkem pa naj bi se obetale tudi odločitve o razglasitvi izrednih razmerah v obeh entitetah in zaprtju šol. Sestalo se je že predsedstvo BiH in med drugim sprejelo odločitev o angažiranju vojske.

Vremenoslovci napovedujejo, da se bo silovito deževje še nadaljevalo. Doslej naj bi ponekod, npr. v Šapcu, padlo že več kot 160 litrov dežja na kvadratni meter. V naslednjih 24 urah naj bi ga po bolj ali manj vsej državi padlo še od 20 do 40, na zahodu in jugozahodu pa do 60 litrov na kvadratni meter. Pristojne oblasti opozarjajo tudi pred nevarnostjo zemeljskih plazov.

Podobno vreme je tudi v BiH, kjer so razmere še naprej najbolj kritične na širšem območju Sarajeva in Tuzle, po novem pa tudi v Zenici in Doboju. V slednjem je reka Bosna prestopila bregove in zalila mesto, za pomoč prebivalcem pa so med drugim angažirali posebno enoto policije s čolni in enoto vojske. Vse regionalne in magistralne ceste v in iz mesta so prekinjene.

V Sarajevu, kjer je prav tako voda že zalila več hiš, je gladina reke Miljacke v centru mesta pri skoraj treh metrih in tako najvišja v zadnjih 15 letih, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Gladina Drine je danes zjutraj dosegla kar 530 centimetrov, rekordu se približuje tudi vodostaj Bosne.




Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste