Slovenija

Gre za poskus obračuna s slovenskim družboslovjem na javnih univerzah?

STA/M.J.
31. 3. 2014, 12.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ministru Jerneju Pikalu se na obravnavi interpelacije o njegovem delu v državnem zboru danes obeta podpora. V koalicijskih poslanskih skupinah so mu že napovedali podporo, kot pojasnjujejo, se očitki iz interpelacije nanašajo na čas, ko še ni bil minister. V opozicijskih poslanskih skupinah pa opozarjajo na nesmotrno porabo javnih sredstev.

Facebook

Poslanci SDS ministru za izobraževanje, znanost in šport Pikalu v interpelaciji očitajo nepravilnosti in korupcijo pri javnem razpisu v zvezi z državljansko vzgojo iz leta 2009, na katerem je sredstva dobil tudi projekt ljubljanske fakultete za družbene vede, pri katerem je sodeloval sedanji minister. Pri tem izpostavljajo tudi anonimno ovadbo, ki je bila vložena tako zoper Pikala kot nekdanjega šolskega ministra Igorja Lukšiča.

Kot je dejal Jožef Kavtičnik (PS), bi ministra Pikala o tem opravljenem delu lahko kvečjemu spraševali s poslanskimi vprašanji. Predlagatelji interpelacije pa si po njegovih besedah dovolijo "zelo subjektivno in predvsem politično oceno opravljenega raziskovalnega dela". Glede omenjene ovadbe je Kavtičnik dejal, da je treba pustiti pristojnim, da zadevo "preiščejo in pridejo brez pritiskov politike do določenih zaključkov".

Majda Potrata (SD) meni, da vložena interpelacija niti po obsegu niti po vsebini ne dosega minimalnih standardov kakovosti pričakovanjih za politični akt, ki lahko s posledicami posega v delovanje posameznega ministra in s tem celotne vlade. Poslanka interpelacijo razume tudi kot poskus obračuna s slovenskim družboslovjem na javnih univerzah in drugih javnih inštitucijah in posledično poskus širitve finančnih temeljev v korist programov na zasebnih zavodih. "Kako sicer razumeti pavšalno oceno kakovosti raziskave in spregledu uporabnosti njenih rezultatov," se je vprašala.

Da je interpelacija formalno neustrezna ter vsebinsko neutemeljena, meni tudi Branko Kurnjek (DL). Po njegovih besedah je interpelacija napisana žaljivo in polna subjektivnih vrednostnih obsodb omenjenega projekta. "Predlagatelji z vsebino te interpelacije znanstvenemu delu jemljejo kredibilnost in avtonomnost ter ga nevarno postavljajo pod okrilje političnega vpliva," opozarja Kurnjek.

Tudi po besedah Marije Plevčak (DeSUS) gre za izkoriščanje instrumenta interpelacije. "Ob vseh perečih problemih v tej državi, ki bi zahtevali reševanje že leta nazaj, se morajo ministri ukvarjati še z nesmiselnimi interpelacijami, zaradi česar zagotovo trpi tudi njihova učinkovitost in kvaliteta njihovega dela," je dejala.

V opozicijskih poslanskih skupinah pa bodo, kot so napovedali, interpelacijo podprli. Kot so izpostavili, se minister v svojem odgovoru ni opredelil glede vsebinskih očitkov v interpelaciji. Opozorili pa so tudi na vprašanje smotrnosti porabe skoraj milijona in pol evrov javnega denarja.

Po besedah Mateje Pučnik (SDS) naj bi Pikalo pri omenjenem projektu pridobil večjo premoženjsko korist in tudi plačilo za nekaj, kar sploh ni nastalo v sklopu tega projekta, saj naj bi članek Kozmopolitska demokracija napisal in objavil še pred razpisom. Na komentarje, da se vsebina interpelacije nanaša na čas, ko Pikalo še ni bil minister, je odgovorila, da si človek ravno s preteklimi dejanji gradi zaupanje in integriteto. Po njenih besedah je pomembno, ali na ministrskem stolčku sedi človek z integriteto in ali je to zaupanja vredna oseba.

Poslanci SLS se po besedah vodje njihove poslanske skupine Mihaela Prevca zavedajo, da bo minister ne glede na njihovo glasovanje "ostal na svojem položaju, saj je samoohranitveni nagon vladajoče koalicije tako močan, da je pripravljena zamižati na obe očesi tudi pri sumih grobih nepravilnosti". Med razlogi, zaradi katerih imajo pomisleke glede Pikalove primernosti za opravljanje funkcije ministra, je Prevc poleg očitkov iz interpelacije navedel tudi, da minister v gospodarski krizi povečuje študijska mesta v družboslovju, zmanjšuje pa mesta na področju tehničnih ved in naravoslovja.

Po besedah Ljudmile Novak (NSi) predlog interpelacije razumejo kot simbolično interpelacijo o delu in odgovornosti nekdanjega ministra Lukšiča, sedanji minister Pikalo je "pri dodeljevanju sredstev za projekte pač imel to srečo, da je bil strankarski kolega takratnega ministra". Kot je dejala, naj bo današnja razprava v premislek vsem, ki so odgovorni za razpise in dodeljevanje sredstev. Sprašuje se, ali je tak sorodstveni in prijateljski način dodeljevanja sredstev pri nas stalna praksa ali je to le primer in priložnost za diskreditacijo posameznikov, ki so na vidnih funkcijah.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov