Slovenija

Šmarata še vedno odrezana od sveta, v Knežaku se razmere izboljšujejo

N.J.
13. 2. 2014, 12.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Prebivalci Šmarate v občini Loška dolina so še vedno odrezani od sveta, njihova edina povezava pa je čoln. Gasilci so morali s čolni posredovati tudi v Planini. Stanovalci nižje ležečega objekta, ki ga je zalila voda, so ostali ujeti v hiši. V Knežaku razmere blažijo s črpalko za prečrpavanje, ki pa ne zadostuje, zato bodo danes namestili še dve.

Svet24

Voda v ojezeritvi pod vasjo Knežak se je po zadnjih nočnih padavinah dvignila za dodatnih 5 cm. Vodostaj je pod stalno kontrolo, ker bi dodatno dviganje lahko ogrozilo izpostavljene objekte v vasi Knežak. Še vedno je poplavljena tudi cesta od Knežaka proti Koritnicam, je pa na tem delu nivo vode preko noči malce upadel, je sporočila občina Ilirska Bistrica.

 

Svet24

Kot je povedal Luka Špilar iz Civilne zaščite občine Ilirska Bistrica, stanje ves čas nadzorujejo in vodo prečrpavajo s pomočjo črpalke. Danes pričakujejo še dve, ki bosta črpali vodo na isti lokaciji."Zaradi konstantnega višanja gladine ojezeritve je bila sprejeta odločitev, da Civilno zaščito Republike Slovenije zaprosimo za veliko muljno črpalko, s katero bi ob nadaljnjem naraščanju začeli s prečrpavanjem vode iz ojezeritve. Črpalka bo s pomočjo Slovenske vojske predvidoma dostavljena danes tokom dneva," so zapisali na strani občine Ilirska Bistrica.

 

Svet24

Tako bodo lahko ustavili ali vsaj delno omilili naraščanje gladine vode. Objekti zaradi površinski voda še niso ogroženi, je pa zato sedaj najnižji objekt v Knežaku začela ogrožati podtalnica, ki že pritiska na površje. S črpalkami si še vedno pomagajo tudi v vasi Bač. Danes se bo tako preko dneva nadaljevalo čiščenje hudournika v Knežaku, ki je bilo začeto že v ponedeljek a je bilo zaradi dežja prekinjeno. Sodelujejo tudi pripadniki Slovenske vojske, ki pomagajo pri čiščenju komunikacijskih poti.

Vodostaj Malega Obrha se je ponoči v občini Loška dolina še naprej dvigoval. Za STA je župan Loške doline Janez Komidar povedal, da je njihova mornarica, kot imenujejo gasilce, ki prebivalce prevažajo s čolnom, še vedno aktivna, in najverjetneje bo ostalo tako še nekaj dni. Objekti na srečo niso ogroženi, je pa zato zalita povezovalna cesta Šmarata-Kozarišče, tako da so prebivalci Šmarate še vedno odrezani od sveta. Vaščani so za silo usposobili stransko pot, ki pa je prevozna le z vozili na štirikolesni pogon in bi jo uporabili le v primeru intervencije oziroma nujne medicinske pomoči.

Župan Komidar upa, da se bo stanje danes stabiliziralo, saj se nivo vode ne dviguje več tako hitro kot pretekle dni. Če se bo vodostaj umiril, bo cesta spet prevozna v nekaj dneh. 

Gasilci s čolnom tudi v Planini

Gasilci pa so s čolnom danes zjutraj posredovali tudi v kraju Planina v občini Postojna. Voda iz Planinskega polja je zalila hišo, v kateri so ustali ujeti prebivalci, zato so jih morali prepeljati s čolni, je za STA pojasnil poveljnik Gasilske zveze Postojna Marko Simšič. Simšič si je v sredo stanje na terenu ogledal tudi sam.Potrdil je, da voda še narašča, vendar ne s tako intenziteto kot pretekle dni.

Gasilci so v sredo pomagali tudi kmetu iz Planine pri odstranjevanju silažnih bal, ki jih je zalivala voda. Za hlev in živino, ki ju prav tako ogroža voda, pa so že poiskali nadomestno lokacijo, če bi bila selitev potrebna. Kot je še povedal Simšič, je gladina vode pri Postojnski jami upadla in se sedaj izteka proti Planini. Prav tako je visok vodostaj v Rakovem Škocjanu, voda pa nadaljuje svojo pot proti Planinskemu polju, zato bodo stanje na terenu budno spremljali še naprej.


Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov