Slovenija

Jakič pravi, da je dober gospodar

STA/M.J.
12. 2. 2014, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Minister za obrambo Roman Jakič je danes ponovil, da svoje nedolžnosti ne bo dokazoval v funkciji ministra, če bo proti njemu vložen pravnomočni obtožni akt. "In besedo bom držal," je navedel v pisni izjavi za medije. Ob tem dodaja, da se je kot direktor javnega zavoda Šport Ljubljana vedel zakonito, transparentno in kot dober gospodar.

Mediaspeed

Jakič sicer poudarja, da je o tem, kaj je Nacionalni preiskovalni urad (NPU) poslal na tožilstvo, obveščen samo iz medijev. "Ne vem, česa me bremenijo niti na podlagi katerih dokazov in katerih zaključkov. Vsekakor pa vztrajam pri vseh svojih izjavah, ki sem jih v zvezi s tem dal v preteklosti," je navedel Jakič.

Ob tem izpostavlja, da se je preiskava NPU nanašala na obdobje njegovega vodenja javnega zavoda Šport Ljubljana pred tremi leti in ne na opravljanje funkcije ministra za obrambo.

Glede očitanega mu dela pa pojasnjuje, da dogovor o upravljanju in najemu površin v Športnem parku Stožice ni imel niti za zavod Šport Ljubljana niti za Mestno občino Ljubljana nobenih pravnih ali finančnih posledic. Vseboval pa je tudi odložilni pogoj. "Ker pa zasebni partner ni izpolnil svojih obveznosti, do izplačala pogodbene obveznosti (1,8 milijona evrov) sploh ni prišlo, kar je nedvomno bilo znano kasneje tudi posojilodajalcu pri odobritvi posojila," je navedel Jakič.

Nacionalni preiskovalni urad je podal ovadbo zaradi suma preslepitve bank pri pridobivanju posojil, namenjenih za financiranje športnega objekta v Ljubljani. Kriminalisti zaradi varovanja informacij o imenih ovadenih ne morejo govoriti, po neuradnih informacijah pa gre za center Stožice, ovadena naj bi bila tudi ljubljanski župan Zoran Janković in minister Jakič.

Direktor Nacionalnega preiskovalnega urada Darko Majhenič je na današnji tiskovni konferenci dejal, da vsi dokazi kažejo, da so ovadeni s fiktivnimi pogodbami preslepili banke pri pridobitvi posojila.

Po njegovih besedah namreč kriminalisti utemeljeno sumijo, da sta odgovorni osebi projektne družbe iz Ljubljane pridobili posojilo za financiranje gradnje športnega projekta Ljubljani v višini 115 milijonov evrov, čeprav sta vedeli, da ne izpolnjujejo pogojev sindikata sedmih bank.

Janković, nekdanji prvi mož Zavoda Tivoli in danes obrambni minister Jakič, nekdanji direktor Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Samo Lozej ter nekdanja direktorja podjetja Grep Uroš Ogrin in Zlatko Sraka so po neuradnih informacijah osumljeni, da so podpisali 1,8 milijona evrov vredno fiktivno pogodbo za najem parkirnih prostorov, s katero je Grep dobil posojilo pri Novi Ljubljanski banki (NLB).

Peterici ovadenih kriminalisti očitajo preslepitev pri pridobivanju posojil in pomoč pri tem kaznivem dejanju. Da je Grep prišel do prvega obroka posojila NLB, je moral banki predložiti podpisane pogodbe o sklenjenih poslih. Kriminalisti so zato po neuradnih informacijah ovadili tudi družbo Grep, saj naj bi njena nekdanja direktorja v njeno korist preslepila banke.

V PS, od koder prihajajo Janković, Jakič in Lozej, so danes za STA poudarili, da je nekdanji gospodarski minister Stanko Stepišnik s svojim ravnanjem postavil visoke standarde, Jakič pa je jasno napovedal svoje ravnanje in k temu po njihovih navedbah ni kaj dodati. V PS tako spoštujejo Jakičevo odločitev, da bo odstopil v primeru pravnomočne obtožnice.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste