Slovenija

Ledena ujma vzela Tomaža iz Pivke

STA/M.J.
8. 2. 2014, 08.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Kljub prazničnemu dnevu se bo danes brez počitka nadaljevalo odpravljanje posledic vremenske ujme, ki je Sloveniji prizadela katastrofalno škodo. Marsikje si pristojne službe še vedno prizadevajo zagotoviti vsaj osnovne pogoje za življenje. Število odjemalcev brez električne energije se z vsakim dnem zmanjšuje, še vedno pa primanjkuje agregatov.

V petek je posledice ujme odpravljalo 2663 gasilcev iz 311 enot, 339 pripadnikov Civilne zaščite, 433 pripadnikov Slovenske vojske, okoli 500 aktivistov Rdečega križa in Karitas ter drugih organizacij, 1672 delavcev komunalnih, energetskih in drugih podjetij ter 152 ostalih oseb. Skupaj je nastalo škodo hitelo odpravljati 5259 ljudi iz sistema zaščite in reševanja. Pomagalo je tudi 191 tujih reševalcev, največ iz Avstrije, Nemčije, Poljske in Češke, ki skrbijo predvsem za upravljanje z agregati.

Kot rečeno, se število odjemalcev brez električne energije zmanjšuje, največ potreb po agregatih pa je še vedno na območju Elektra Primorska. V petek je bilo v pogonu 958 agregatov, od tega največ manjših z zmogljivostjo do deset kilovatov in 120 močnejših z zmogljivostjo več kot 100 kilovatov. Da bi zagotovili potrebe po električni energiji, bi potrebovali še 280 agregatov, predvsem manjših za gospodinjstva, sporočajo z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Od drugih držav je Slovenija po zaprosilu za pomoč prek bruseljskega centra za nujni odziv in bilateralno doslej prejela 61 zmogljivejših agregatov, v okviru čezmejnega sodelovanja lokalnih skupnosti ali regij pa tudi večje število manjših. Na upravi za zaščito in reševanje danes in v nedeljo pričakujejo še sedem zmogljivejših agregatov iz Nemčije in Češke.

Nepravilna uporaba agregata je žal v petek botrovala smrti. V Pivki so zvečer našli osebo, domnevno gre za Tomaža Kapelj, ki je umrl zaradi zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Pivški in postojnski gasilci so izmerili koncentracijo plinov in ugotovili prisotnost ogljikovega monoksida, ki je bil posledica uporabe agregata. Gre za drugo smrtno žrtev v času vremenske ujme. V sredo je na Pohorju ob sanaciji pretrganega daljnovoda umrl 20-letni delavec, ki mu je zaradi električnega udara zastalo srce.

Na upravi za zaščito in reševanje zato v opozorilu pojasnjujejo, da agregate poganjajo bencinski oziroma dizelski motorji, ki sproščajo ogljikov monoksid, ta pa je smrtno nevaren plin. Agregati se zato lahko uporabljajo samo na odprtih oziroma dovolj zračnih območjih. Vse uporabnike prosijo, naj upoštevajo navodila strokovno usposobljenih oseb. Agregat lahko priključijo na omrežje samo strokovno usposobljene in pooblaščene osebe.

Na Agenciji RS za okolje sicer opozarjajo, da se lahko zaradi dežja in taljenja snega ter ledu površina ojezerjenih kraških polj še poveča. Ponekod lahko težave povzročijo tudi vejevje in podrta drevesa na območjih vodotokov. Poleg tega v severovzhodni Sloveniji in v višjih legah Koroške ter Notranjske danes zvečer pričakujejo jugozahodni veter, ki bo dosegal hitrosti od 70 do 90 kilometrov na uro.

Padavine, ki so se ponoči od zahoda razširile po Sloveniji, bodo danes dopoldne večinoma ponehale. Čez dan se bodo rahle padavine pojavljale le še v hribovitih krajih zahodne Slovenije, nova pošiljka dežja pa prihaja v noči na nedeljo in bo zajela vso državo. Na zahodu države bo v deževju, ki se je začelo v petek zvečer, padlo med 20 do 40 milimetrov dežja. Padavin bo več predvsem v zgornjem Posočju, v drugih delih države pa jih bo precej manj.

Zaradi podrtega drevja, električnih drogov in poledice so še vedno zaprte številne ceste. Na Prometno-informacijskem centru za državne ceste opozarjajo na kose ledu in snega, ki bodo v teh dneh še padali z objektov in tudi z neočiščenih vozil. V primeru popolne zapore na glavni ali regionalni cesti, kjer ni drugega obvoza, lahko vozniki kot obvozno cesto uporabljajo avtocesto tudi brez vinjete. Vendar le med najbližjima priključkoma.

Prav tako je preko tokratnega vikenda izjemoma, ne glede na praznik in nedeljo, dovoljen promet za vsa tovorna vozila.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov