Slovenija

Bodite previdni, če uporabljate generatorje!

STA/M.J.
4. 2. 2014, 11.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Povpraševanje po generatorjih električne energije je v zadnjih dneh močno naraslo. Največje je v osrednji Sloveniji, manjše pa na Štajerskem. Ob tem strokovnjaki opozarjajo na varno rabo teh naprav, saj se je do danes z ogljikovim monoksidom zastrupilo osem oseb.

Zajem zaslonske slike

Izpad električne energije zaradi uničenih daljnovodov je povzročil povečano uporabo prenosnih generatorjev električne energije, kar so najbolj občutile trgovine s tehničnim blagom.

"V Merkurju smo že od petka beležili izjemno povpraševanje po generatorjih električne energije. Trudili smo se, da smo največjo založenost zagotovili na območjih, ki so jih najbolj prizadeli izpadi električnega omrežja, a je zaloga v začetku tedna večinoma pošla," so sporočili z Merkurja. Nova pošiljka generatorjev bo v Merkurjeve trgovske centre prišla v sredini tedna.

"Generatorji v trgovinah so, saj jih dobavljamo dnevno," pa sporočajo z Bauhausa, kjer se prav tako soočajo s povečanim povpraševanjem.

Prodaja bistveno odstopa od povprečne vrednosti v osrednji Sloveniji, medtem ko je povpraševanje po generatorjih na Štajerskem manjše, je povedal vodja prodaje v Bauhausu Admir Žnidarič. K temu pa je dodal, da so generatorji električne energije opremljeni z navodili za uporabo in predvsem varno rabo. Na to opozarjajo tudi plakati v trgovinah.

Uporaba električnih generatorjev pa je lahko tudi nevarna. Zaradi njihove nepravilne rabe so do danes na centru za zastrupitve v ljubljanskem kliničnem centru obravnavali osem oseb, zastrupljenih z ogljikovim monoksidom. Štirje so potrebovali zdravljenje v hiperbarični komori.

V motorju agregata ob zgorevanju bencina ali dizelskega goriva se namreč sprošča tudi smrtno nevarni ogljikov monoksid, katerega smrtno nevarne koncentracije lahko nastanejo že po nekaj minutah delovanja električnega agregata v neprezračenem prostoru.

"Ogljikov monoksid je plin brez barve, vonja in okusa, ki pri vdihovanju ne draži sluznic, zato ga ne moremo zaznati in se pravočasno umakniti iz zastrupljenega območja. Na začetku zastrupitve z ogljikovim monoksidom imajo zastrupljenci neznačilne težave, kot so glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, omotičnost, oslabelost in poslabšanje osnovne bolezni," opozarja Miran Brvar s centra za zastrupitve.

Pri tem so še sporočili, da je ob sumu na zastrupitev z ogljikovim monoksidom treba takoj zapustiti objekt in poklicati pomoč na telefonsko številko 112.

Poleg obvezne uporabe agregata v zračnih prostorih je potrebna tudi pazljivost pri priključitvi generatorja v hišno omrežje. Z Elektra Primorska so sporočili, da lahko priključitev generatorja v hišno omrežje opravi samo strokovno usposobljena oseba.

Opozarjajo, da je treba pred priključitvijo električno napeljavo odklopiti z nizkonapetostnega omrežja, pred uporabo je treba generator ustrezno ozemljiti, pred zagonom pa izklopiti vse porabnike električne energije. "V kolikor niste prepričani, da je priključitev agregata varna, agregata ne priklapljajte," so zapisali.

Previdnost je potrebna tudi ob ponovni vzpostavitvi električnega omrežja. "Po normalizaciji napetosti v omrežju se mora ponovni priklop napajanja iz omrežja izvesti z napetostno pavzo, torej z obveznim izklopom agregata in izklopom vseh porabnikov v električni instalaciji. Ko se prepričamo, da so agregat in porabniki odklopljeni, vstavimo glavne varovalke in postopno priklapljamo posamezne porabnike," so še zapisali.

Estrada

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Zanimivosti

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost