Slovenija

Diana Koloini kazensko ovadena

STA / J. P.
29. 1. 2014, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Predsednica upravnega sveta Slovenskega stalnega gledališča (SSG) Trst Maja Lapornik je v minulih dneh vložila kazensko ovadbo zoper Diano Koloini, ki je bila do konca leta 2013 umetniška vodja oziroma uradno umetniška koordinatorka teatra. Z ovadbo, s katero jo obtožuje obrekovanja, je bila Koloinijeva na tržaškem sodišču seznanjena v torek.

Facebook

Predsednica upravnega sveta Koloinijevo po poročanju današnjega Primorskega dnevnika obtožuje, da jo je v nekaterih pismih kazala v žaljivi luči. Gre za pisma, ki jih je poslala slovenskemu ministrstvu za kulturo, predstavnikom krovnih organizacij - Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) in Sveta slovenskih organizacij (SSO) - ter nekaterim vidnejšim osebnostim slovenske skupnosti v Italiji.

Diana Koloini je SSG Trst umetniško usmerjala 15 mesecev. Bila je ena od sedmih umetniških vodij, ki so se v gledališču zamenjali v zadnjih petih letih.

Z njimi je želela, kot piše dnevnik, informirati o dogajanju v osrednji gledališki ustanovi Slovencev v Italiji, ki se je po njenem mnenju znašla v krizi in stanju velike negotovosti zaradi neodgovornega ravnanja upravnega sveta. Zaradi njegovih izbir oziroma neizbir SSG namreč že dober mesec deluje brez umetniškega vodstva, prav tako pa ni znano, kdo bo izpeljal do konca sezono 2013/14, ki jo je začrtala Koloinijeva.

V ponedeljek bi se morala sestati skupščina ustanoviteljev SSG Trst, to so SKGZ, SSO, Društvo slovensko gledališče, dežela Furlanija-Julijska krajina, pokrajina Trst in občina Trst, vendar je bila odpovedana. Na njej bi morali izvoliti nov upravni svet SSG, saj bo trenutnemu februarja prenehal mandat.

SSG že dober mesec deluje brez umetniškega vodstva.

Upravni svet teatra je sicer že oktobra lani objavil razpis za mesto umetniškega koordinatorja SSG, ker se je Koloinijevi pogodba iztekla zadnji dan leta 2013. Na razpis se je prijavilo pet kandidatov, ki so novembra lani opravili tudi pogovor. Vendar pa je zatem, kot so sporočili iz gledališča, ena izmed članic skupščine SSG pozvala upravni svet, naj zaradi skorajšnjega izteka svojega mandata imenovanje novega umetniškega koordinatorja prepusti naslednji sestavi, čemur je upravni svet tudi pritrdil.

Kot so za STA povedali v gledališču, je skupščina ustanoviteljev, ki bo na dnevnem redu imela imenovanje novega upravnega sveta, zdaj predvidena za torek, 4. februarja. Svet, ki bi odločal o novem umetniškem koordinatorju, bi se tako lahko sestal že naslednji dan. V vsakem primeru bo izbira umetniškega vodje povsem njegova: lahko se bo vezal na že izpeljani razpis ali pa objavil novega, kajti pogoji izbire v statutu niso določeni, je pojasnila vodja računovodstva Barbara Briščik.


Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste