Slovenija

Skrivnostna večerja, ki očara vsakogar

Črt Kaker
12. 12. 2013, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Večerja, kaj je tukaj tako tako posebnega se boste vprašali. A to ni kakršnakoli večerja, to je večerja v temi.

»V temi?« je bilo moje prvo vprašanje po tem, ko smo v uredništvo dobili povabilo za večerjo v temi. Ljudje smo namreč navajeni hrano pojesti prav 'z očmi', v zadnjih letih smo zaradi vse hitrejšega tempa življenja celo pozabili okušati in uživati v hrani. Prvo restavracijo v temi so odprli leta 1999 v Švici in v nekaj letih so postale pravi hit. A tokratno snidenje v temi je imelo predvsem humanitarno in socialno noto. 

ZSSM (Zavod za slepo in slabovidno mladino) je v četrtek za izbrane goste pripravil prav posebno večerjo, kjer so stregli slepi natakarji, ki običajno nimajo priložnosti za zaposlitev. Vse to se dogaja v institucionaliziranem tonu, v sklopu rednega pouka, ki poteka na šoli, kjer natakarje učijo vseh tehnik, ki so pomembne za strežbo v temi. Cilj projekta je učni inkubator, ki bi se v prihodnosti preoblikoval v samozadostno restavracijo. Možnost zaposlitve bodo imeli tudi drugi dijaki zavoda, ki se šolajo za administratorja, ekonomskega tehnika, v prihodnje pa tudi za gospodinjskega pomočnika.

PAPIR_shutterstock_1418237465

Izpostavljeno

Trajnost v papirni industriji

Uvodne večerje so se udeležili gospodarstveniki in politiki, katerim so slepi natakarji pokazali svoje veščine, in gostje so bili nad večerjo v temi navdušeni. Izkušnja, ki smo jo doživeli, je bila res edinstvena, saj če hrane ne vidiš, se ji res posvetiš in se prepustiš občutkom. Idejo za projekt je med popotovanjem po Izraelu dobila Maja Murenc, ki si je nato zadala cilj, da projekt uresničiti tudi v Sloveniji. Resnično si lahko zaželimo, da bo ideja zaživela tudi v praksi in tako ljudem, ki lahko vidijo, ponudila edinstveno izkušnjo, slepim pa izpolnitev sanj in vključitev v družbo.

 

Zanimivosti

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja

LEČA
Leča

Stročnica, ki bogati jedilnike in odpravlja slabokrvnost