Slovenija

V manjših mestih le nekaj deset protestnikov

STA / S.R.
29. 10. 2013, 17.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Protesti danes potekajo poleg Ljubljane in Maribora tudi v nekaterih manjših mestih. V Kranju, Murski Soboti, Novi Gorici in Kopru se je zbralo večinoma le po nekaj deset protestnikov, ki so izpostavljali slabo stanje v državi in opozarjali na veliko brezposelnost in težko življenje.

V Novi Gorici se je na Bevkovem trgu za zdaj zbralo okoli 150 protestnikov, prišli so tudi iz Tolmina in Ajdovščine. Med slednjimi je tudi župan Ajdovščine Marjan Poljšak.

Protestniki opozarjajo na vse večjo brezposelnost tudi na tem koncu Slovenije, kar so zapisali tudi na številne transparente. Vladi sporočajo, da je ljudstvo njen delodajalec, zato naj izpolnjuje njihove zahteve. Prav tako so z enim od transparentov pozvali h kazenski ovadbi vseh politikov, bankirjev in menedžerjev, ki so zapravili državo.

V Kopru se je na osrednjem Titovem trgu zbralo le nekaj deset mirnih protestnikov, ki so se nekaj pred 17. uro preselili pred sedež občine in nato krenili na pohod po mestnih ulicah. V nadaljevanju naj bi se tako ustavili tudi pred sodiščem in Luko Koper. Protest je uperjen zlasti proti vladi, udeleženci pa so izražali nezadovoljstvo tudi nad splošnim stanjem v državi.

Eden od protestnikov je izobesil simbolno narobe obrnjeno slovensko zastavo, med sicer redkimi transparenti pa je bilo moč prebrati tudi takšnega: "Hvala, gospod Erjavec, da ste odobrili, da upokojenci lahko crkujemo po obrokih!". Eden od protestnikov pa je denimo vzkliknil, da bi morali uvoziti 10.000 protestnikov iz Maribora, s čimer je opozoril na nizko odzivnost Koprčanov. Udeležbo na današnjem protestu v Kopru je namreč na družbenem omrežju Facebook potrdilo okoli 200 ljudi.

Tudi na mirnem protestu v Kranju, ki ga je prek družbenega omrežja Facebook sklicala skupina Gorenjska vstaja, se je zbralo le nekaj ljudi. Svoje nezadovoljstvo z vladajočo politiko pa so razkrili le v pogovoru z novinarji. Kot so poudarili, bi spet imeli radi pošteno državo, ki ima vizijo.

Tisti, ki so se zbrali na kranjskem protestu, so bili razočarani, da protestnikov ni bilo več in da v slovenskem prostoru med civilno družbo vlada apatija. V Kranju se je tudi drugih protestov v zadnjem času udeleževala le peščica ljudi.

Bolj aktivna pa je skupina Gorenjska vstaja na svojem Facebook profilu, kjer ljudi pozivajo, naj ne ščitijo vlade, "ampak naj se pridružijo delavcem, upokojencem, socialno ogroženim, študentom in vsem ostalim, ki si želimo odpraviti to vlado in vse reforme, zakone, davke, ki nas omejujejo pri dostojnem življenju in razvoju".

V Murski Soboti se je na Trgu zmage mirno zbralo okoli 70 protestnikov, ki pa so prinesli številne transparente. Na njih je med drugim pisalo: 1991 - Brez dela ni jela, 2013 - Od dela ni jela; Kapitalizem ne deluje, hočemo ekonomijo blaginje in ne novodobnega suženjstva; Bankam socialni kredit, revežem pa dokapitalizacijo ter Nemo plačali, ka ste zapravili.

Prav tako pristojnim s transparenti sporočajo, naj jim dajo delo in dostojne pokojnine in da ne bomo hlapci na svoji zemlji. Udeleženci so podpisovali tudi peticijo za ustanovitev neodvisne komisije za analizo javnega dolga.

Pred skoraj letom dni so protesti proti takratni vladi potekali tudi v Celju in Velenju, danes pa protestov kljub nekaterim napovedim ni bilo.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov