Slovenija

Ogoljufani Slovenci!

Simon Rosc
25. 10. 2013, 12.45
Posodobljeno: 24. 1. 2024, 08.54
Deli članek:

Kuhinja je središče vsakega doma. Prostor, kjer se druži vsa družina in kjer se pripravljajo slastne jedi. Prostor, kjer pod maminimi rokami nastajajo domače kreacije, katerih ne pozabimo nikoli. A kuhinja lahko postane tudi grenak spomin in draga šola.

Na naše uredništvo se je obrnila skupina naročnikov kuhinj, ki jih druži prav grenka izkušnja z naročilom kuhinje, za katero so varčevali dolgo časa, nekateri so zanjo celo najeli kredit, na koncu pa skoraj ostali brez vsega.

Blaž Frkovič: »Zame je velika kazen že to, da moram zdaj živeti stran od svoje družine

V letu 2012 so številni kupci, med njimi Robert, Nataša, Rok, Mojca, Matej, Regina, Matjaž in Boštjan, pri Blažu Frkoviću, zastopniku avstrijskega družinskega podjetja Dan Kuchen, naročili kuhinjo svojih sanj, naročilo pa se je sprevrglo v njihovo najhujšo nočno moro. Med kupci so osebe, ki so za nakup nove kuhinje dolgo varčevale denar, osebe, katerih vselitve v stanovanja in hiše so bile odvisne od kuhinj – brez teh pač ne gre.

Z nekaterimi, ki so bili del izkušnje z naročili in nakupi kuhinj pri g. Frkoviću, smo se sestali v uredništvu Svet24. Zgodbe so kar deževale iz njihovih ust. Po njihovem pripovedovanju naj bi oškodovanci pri Frkoviću naročili kuhinje in mu za to tudi plačali avans v obliki delne vrednosti kuhinje. Zatem pa se je v veliko primerih za Frkovićem za nekaj časa izgubila sled.

Večina težav s kuhinjami je rešenih.

Kljub številnim klicem in poslanim elektronskim poštam naj ne bi bilo odgovorov. Nato pa naj bi čez nekaj časa pri nekaterih primerih dobavitelj končno poklical in kuhinjo pripeljal. Ko so ti kupci že mislili, da je zadeva urejena je treba kuhinjo le še sestaviti, pa naj bi jih čakalo drugo presenečenje.

Kuhinje so prispele nepopolne, nekateri trdijo, da so na dom prejeli po dve ali tri različne kuhinje, nobena od teh pa ni bila njihova; spet tretjim je manjkala bela tehnika in podobno. Takrat pa naj bi Frković zopet poniknil. Sledili naj bi meseci čakanja in iskanja odgovorov, ki sta jih po pripovedovanju kupcev spremljala jeza in bes. Kupci so nato na spletnih forumih združili moči in pravico poiskali neposredno pri generalnem zastopniku Dan Kuchen za Slovenijo. In od takrat dalje naj bi se njihova nočna mora počasi začela urejati.

Dan Kuchen se je moral spopasti z zmešnjavo.

O vsej zapleteni situaciji smo se pogovarjali tudi g. Goranom Kozjakom, predstavnikom Dan Kuchen, ki nam je povedal, da je bilo na sestanku s Frkovićevimi kupci izjemno vroče, saj se je moral Dan Kuchen spopasti z veliko zmešnjavo. Nanj so se naenkrat obrnili številni kupci, s katerimi je bilo treba govoriti o podrobnostih težave, o tem, kateri deli kuhinje manjkajo, in se s Frkovićem dogovoriti, kako bodo zadevo rešili, saj gre navsezadnje tudi za posredno oškodovanje podjetja Dan Kuchen.

Kozjak je zatrdil, da je tudi sam imel velikokrat težave, ko je hotel stopiti v stik s Frkovićem, a jim je na koncu zadeve le uspelo razrešiti do te mere, da je danes večina kupcev dobila svoje kuhinje - z izjemo nekaterih malenkosti, ki morda tu in tam še manjkajo. Kozjak nam je dejal, da je kupcem predlagal skupinsko ovadbo zoper Frkovića, a ti naj ne bi bili pripravljeni hoditi na policijo in sodišča. Podjetje Dan Kuchen je ovadbo želelo podati samo, a je ni moglo, ker bi potrebovalo dovoljenja oškodovanih strank. Za ovadbo proti Frkoviću so se naposled odločili le trije, ki pa naj bi kuhinje na koncu tudi dobili. Ob tem je treba povedati, da po zakonu lahko kazensko ovadbo poda le oseba, ki je kuhinjo v celoti plačala, ni pa prejela niti enega dela naročene kuhinje.

Frković se kupcem naj ne bi oglašal na klice.

V nasprotnem primeru, če je bil dobavljen vsaj del kuhinje, pa se lahko težava rešuje le z reklamacijo. V pogovoru s Kozjakom smo izvedeli, da naj bi bilo kupcev, ki so se znašli v tej situaciji, med dvajset in trideset, in tudi, da so nekateri ob vsem skupaj izgubili živce. Je pa potrdil, da je sicer Frković pred temi dogodki kar nekaj let delal povsem korektno in dosegal dobre rezultate.

Da smo raziskali vse plati zgodbe, smo na pogovor povabili tudi Blaža Frkovića, ki se je povabilu odzval. Razložil nam je, zakaj je prišlo do neljube situacije. Po njegovi zgodbi je bil njihov sistem takšen, da so za kuhinjo vzeli določen odstotek kupnine - avansa, ko so kuhinjo dobavili, pa je kupec plačal še preostanek denarja.

Oškodovanih je bilo med dvajset in trideset kupcev.

V obdobju zgolj nekaj mesecev se je v podjetju zgodilo nepričakovano, in sicer, da so se nakopičili kupci, ki zneska po dobavljeni kuhinji niso poravnali. Podjetje tako ni imelo denarja, da bi plačalo najemnino za prostore, v katerih so imeli razstavni prostor. Čeprav naj bi bilo dolžno samo dve najemnini, naj bi jim lastnik zamenjal ključavnico na vratih salona in razmontiral kuhinje. Zaradi nastalega finančnega položaja Frković tudi ni mogel dobaviti kuhinj, hkrati pa so zaprta vrata salona dodatno razjezila kupce, ki so kuhinjo naročili, saj so dobili občutek, da kuhinj nikoli ne bo.

Finančni položaj je bil tudi vzrok, da so kupci z zamudo prejeli dele kuhinj, a Frković nam je zatrdil, da so vsi na koncu prejeli vse kuhinjske dele, morda je kje ostala le kakšna malenkost. Ker ni želel ostati dolžan kupcem in je želel oprati svoje ime, je s pomočjo hipoteke na bratovo stanovanje vzel kredit in tako poplačal dolgove. Nekateri kupci mu tudi očitajo, da niso prejeli računov za svoje kuhinje. Frković na to odgovarja, da računov niso prejeli zgolj tisti, ki kupnine niso v celoti plačali, so pa vsekakor prejeli avansne račune za vse poravnane zneske.

Kot je še dejal, naj bi bili zdaj nekateri kupci dolžni njemu, saj niso opravili plačila po prevzemu kuhinje, a je dodal, da bo ta denar že pozabil, samo da je  zgodba končana. Dovolj velika kazen zanj je, kot pravi, že to, da mora zaradi groženj in nastale situacije živeti stran od svoje družine. Dejal je, da mu je za nastalo situacijo izjemno žal. A posla s prodajo kuhinj Frković ni opustil.
Odprl je podjetje Penenta skupina, ki bo odprlo salon pohištva v Radovljici. Dan Kuchen je s Frkovićem zaradi preteklih izkušenj prekinil pogodbo, prav tako naj bi bili iz novega salona odstranjeni vsi logotipi Dan Kuchen, a še vedno lahko proda kuhinjske eksponate, ki jih je odkupil od avstrijskega podjetja.

Proti Frkoviću so podali prijave na policijo.

Naj bo ta zapletena zgodba s številnimi vpletenimi, katerih spomin na kupovanje kuhinje bo ohranil grenak priokus, opomin za tiste, ki se v prihodnje nameravajo podati v pomemben in finančno težak nakup, pa tudi opomin tistim, ki so na drugi strani trgovanja - prodajalcem. Ob teh stvareh ne gre pozabiti na ljudi, ki so za takšen nakup varčevali več let in so si ga tudi izjemno težko privoščili. Še vedno pa velja: čisti računi, dobri prijatelji.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan