Slovenija

Kucler Dolinarjevo na dan nastopa funkcije že razrešili z mesta načelnice

STA
2. 10. 2013, 18.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Uslužbenci ministrstva za notranje zadeve so Mojci Kucler Dolinar danes, torej na dan, ko je nastopila mandat načelnice Upravne enote Ljubljana, že vročili sklep o razrešitvi s tega mesta. Kljub temu bo upravno enoto vodila do 18. oktobra, so za STA pojasnili na omenjenem ministrstvu.

Mediaspeed

Na ministrstvu so še razložili, da bodo skladno z zakonom o javnih uslužbencih izvedli javni natečaj ter za čas do imenovanja novega načelnika oziroma najdlje za čas šestih mesecev imenovali vršilca dolžnosti. Vršilec dolžnosti je lahko uslužbenec upravne enote ali pa kdo drug, ki izpolnjuje predpisane pogoje, so pojasnili.

Kucler Dolinarjeva je v pisni izjavi pojasnila, da v odločbi o razrešitvi ni niti besedice o postopku, kar da dodatno razgalja trditve notranjega ministra Gregorja Viranta, češ da so bile okoliščine imenovanja neskladne z običajno prakso in zbujajo dvome v odprtost in transparentnost postopka, kot krivične, zavajajoče in neutemeljene.

Poudarila je še, da je bil postopek imenovanja izveden transparentno in zaradi možnosti zlonamernih presoj še dodatno skrbno ter v skladu s predpisi.

"Glede na celotno situacijo je jasno, da je odločitev povsem politična v slabšalnem pomenu besede," je opozorila Kucler Dolinarjeva. Po njenem je očitno, da se je v zadnjem letu radikalizirala politika odstranjevanja drugače mislečih, takšno stanje je po njenem dolgoročno gledano za slovensko družbo zelo nevarno in škodljivo.

Zaskrbljenost je za Kucler Dolinarjevo dodatno poglobilo njeno srečanje z Virantom pred točno mesecem dni, ko mu zagotovilo, da bo delovala strokovno ter v skladu z ustavo, zakoni in kodeksom javnih uslužbencev, ni bilo dovolj.

"Da gre za skrajno problematične poteze, dodatno kaže podatek, da od vzpostavitve upravnih enot in vse do Virantovega ministrovanja v trenutni vladi ni bilo primera razrešitve kakšnega načelnika na tak ali primerljiv način," je še zapisala Kucler Dolinarjeva.

Minister Virant je pred dnevi sporočil, da bodo ponovili postopek izbire načelnika Upravne enote Ljubljana, saj da okoliščine imenovanja Kucler Dolinarjeve zbujajo dvome v odprtost in transparentnost postopka.

Marca letos je takratni minister za infrastrukturo in prostor, ki je opravljal tekoče posle in je bil po odhodu Senka Pličaniča pooblaščen tudi za vodenje resorja za pravosodje in javno upravo, Zvonko Černač, za načelnico ljubljanske upravne enote imenoval takratno državno sekretarko na pravosodnem ministrstvu Kucler Dolinarjevo.

Poleg nje je Černač takrat imenoval še sedem načelnikov upravnih enot, med njimi tudi nekdanjega generalnega sekretarja Janševe vlade Boža Predaliča za načelnika grosupeljske upravne enote. Predaliča je Virant prav tako razrešil takoj po nastopu funkcije.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov