Slovenija

Slovenci intenzivno pri menjavi dobavitelja elektrike

STA/M.J.
20. 8. 2013, 09.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenci so bili lani precej bolj dejavni pri menjavi dobavitelja električne energije. Število menjav dobavitelja se je glede na leto 2011 povečalo za 41,3 odstotka, vseh menjav je bilo 55.281.

Thinkstock

Javna agencija RS za energijo skokovito rast zamenjav dobavitelja pripisuje večji ozaveščenosti končnih odjemalcev. Cene električne energije so ostale stabilne pri vseh značilnih odjemalcih in se glede na leto pred tem niso bistveno spremenile. Zaradi vse ostrejše konkurence pa je agencija opazila celo znižanje cen pri poslovnih odjemalcih, izhaja iz poročila o stanju na področju energetike v Sloveniji v letu 2012, objavljenega na spletnih straneh vlade.

Slovenija je sicer lani porabila za 4,1 odstotka več električne energije, čeprav je bila proizvodnja zaradi slabše hidrologije manjša za 2,9 odstotka. Skupno je bilo lani proizvedenih 14.545 gigavatnih (GWh) ur električne energije oz. 333 GWh manj kot leto pred tem. Pokritost slovenske porabe z domačo proizvodnjo je bila 88-odstotna.

Medtem ko na trg z električno energijo lani ni vstopil noben nov dobavitelj, pa se je to zgodilo na trgu z zemeljskim plinom. Po ugotovitvah agencije za energijo se je zaradi tržno spretnega in cenovno zanimivega novega dobavitelja na trgu z zemeljskim plinom - družbe Gen-I - v jeseni 2012 povečala konkurenčnost tudi pri ponudbah za zemeljski plin.

Vstop novega dobavitelja na trg je sprožil plaz zniževanja cen pri vseh dobaviteljih, tako da je slovenski trg z zemeljskim plinom prvič od leta 2009 zaznal nižanje cen.

Povečanje tržnih aktivnosti in novi dobavitelj zemeljskega plina pa po pojasnilih agencije niso bili povezani tudi s povečanim povpraševanjem po njem. Domača poraba se je zmanjšala za približno štiri odstotke, od tega poraba industrijskih odjemalcev skoraj za pet odstotkov. Število odjemalcev se je ob tem nekoliko povečalo tako pri gospodinjskih kot tudi negospodinjskih odjemalcih.


V Sloveniji je lani na področju oskrbe z daljinsko toploto delovalo 79 imetnikov licenc proizvodnih enot z instalirano močjo nad enim megavatom, in to v 50 občinah.

Največji delež od 2484 GWh toplotne energije je bil namenjen za oskrbo negospodinjskih odjemalcev, in sicer 43,9 odstotka, 123.838 gospodinjskih odjemalcev je porabilo 40,5 odstotka proizvedene toplotne energije, kar 15,7 odstotka pa so znašale izgube v omrežju.

Primarni energent za proizvodnjo toplote za daljinsko ogrevanje je še vedno premog, in sicer s 57,8 odstotka. Sledila sta zemeljski plin (28,6 odstotka) in lesna biomasa (12,6 odstotka). Cena toplotne energije se je sicer lani v povprečju povečala za 10 odstotkov.

Kot v poročilu ugotavlja agencija, so se lani nakazovale nekatere pomembnejše spremembe na trgih z električno energijo in zemeljskim plinom, ki od udeležencev teh trgov zahtevajo veliko sposobnost prilagajanja.

"Padanje cen električne energije na borzah, velika rast njene proizvodnje iz obnovljivih virov ter težave in neznanke povezane s tem, zmanjševanje uporabe zemeljskega plina in še marsikaj je in bo pomembno spremenilo razmere na trgu. Tako z vidika odjemalcev kot tudi drugih deležnikov je pomembno dejstvo, da se v končnih cenah vse bolj zmanjšuje delež samega energenta, kar je poseben izziv tudi za energetske regulatorje," so v poročilu, s katerim mora soglašati vlada, še navedli na agenciji.

Estrada

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!