Slovenija

Slavni ocvrti piščanec tudi v Sloveniji

STA / S.R.
16. 4. 2013, 09.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Slovenijo prihaja s prvo restavracijo najbolj znani ponudnik ocvrtih piščancev na svetu Kentucky Fried Chicken (KFC), ki je v lasti družbe Yum Brands.

Reuters
KFC piščanec.

Mednarodna družba AmRest je na spletnem portalu mojedelo.com namreč objavila nekaj zaposlitvenih oglasov, med drugim za pomočnika generalnega direktorja restavracij KFC.

KFC je veriga restavracij s hitro prehrano, s sedežem v ameriški zvezni državi Kentucky, ki se je specializirala v pripravo ocvrtega piščanca. Obenem je po prodaji druga največja veriga s hitro prehrano v svetu, prekaša jo le McDonald's. Obsega več kot 18.000 restavracij v 120 državah.

Začetnik KFC je bil Harland Sanders, ki je v času t.i. velike depresije s prodajo ocvrtih piščancev začel v svoji obcestni restavraciji v mestu Corbin. Bil je eden prvih, ki so odkrili potencial v konceptu franšize. Leta 1952 je namreč odprl prvo franšizno restavracijo KFC v Utahu.

Sanders je sicer postal legendarna ameriška ikona, njegov obraz pa še vedno ostaja prepoznaven znak znamke KFC. Izjemna rast družbe je sicer presegla njegove zmožnosti, zato jo je leta 1964 prodal investicijski družbi, ki sta jo vodila John Brown in Jack Massey.

KFC je bila obenem prva veriga restavracij s hitro prehrano, ki se je razširila v mednarodne vode. Sredi šestdesetih let je odprla restavracije v Veliki Britaniji, Mehiki in Puerto Ricu.

Skozi sedemdeseta in osemdeseta leta se je KFC soočal s številnimi korporativnimi lastniki, ki so imeli le malo ali popolnoma nič izkušenj z gostinskimi posli. Veriga se je vendarle širila in bila obenem prva veriga z Zahoda, ki je prodrla na kitajski trg. Tam se je bliskovito razširila in Kitajska je še danes najbolj dobičkonosen trg KFC.

Glavna ponudba KFC so ocvrti koščki piščanca in različni sendviči ter zavitki z ocvrtim piščancem. Ponujajo tudi solate in različne priloge kot je ocvrt krompirček ter sladice in brezalkoholne pijače.

Estrada

Zanimivosti

neprepoznavni_1
Preprost program

Postanite neprepoznavni v samo nekaj tednih

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu