Kultura

Šerbedžija si za uspeh blejskega filmskega festivala želi podporo javnosti

STA/mv
19. 6. 2014, 16.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Hrvaški igralec in predsednik mednarodnega Bled Film Festivala Rade Šerbedžija je v sklopu festivala na današnjem Pogovoru z razgledom na Blejskem gradu poudaril, da je za uspeh festivala bistveno, da slovenska intelektualna javnost prepozna njegov pomen in ga vzame za svojega. To je ključno za razvoj festivala.

Blitz Film & Video Distribution

Kot je v pogovoru v tretji izdaji Pogovorov z razgledom poudaril Šerbedžija, se mu je uresničitev ideje festivala sprva zdela nemogoča. Vendar je mlada pobudnika Marka Gajiča in Danijala Utješanoviča v njuni ideji vseeno podprl. "Tudi zaradi Bleda, ki je božanski. Nekaj posebnega je v tem kraju," je izpostavil Šerbedžija, ki je prepričan, da prav Bled daje svetovljansko noto festivalu. Na polovici letošnjega festivala je Šerbedžija že prepričan, da bo uspel. V prihodnje pa bo za razvoj festivala bistveno, da se zanj zavzamejo slovenski filmski ustvarjalci, novinarji in občinstvo. Pomen festivala mora prepoznati slovenska intelektualna javnost in ga vzeti za svojega, je pozval Šerbedžija. Meni, da je blejski festival s poudarkom na ekologiji treba graditi drugače od tistega, kar se običajno razume kot filmski festival. "Vsak premik proti nečemu ljudskemu, nečemu lepemu, kot je naš festival, je potrebno prepoznati in podpreti," je dejal. "Mislim, da je edino Slovenija od vseh republik nekdanje Jugoslavije pripravljena na to," je dejal Šerbedžija in spomnil, da je bilo slovensko gledališče vedno najmočnejše. Prepričan je, da Slovenija zmore z naborom pravih intelektualcev prepoznati pomen festivala.

Nismo sami na svetu

Šerbedžija, ki verjame v bratstvo med ljudmi, meni, da je najbolj bistveno v življenju prepoznati, da nismo sami v svetu, temveč da smo isti kot drugi ljudje in da imamo brata v vsakem izmed nas. Nekaj besed je Šerbedžija namenil tudi svoji karieri igralca, pesnika in glasbenika. Pojasnil je, da se je o sebi največ naučil, ko je igral Molierovega Don Juana, ki je po njegovem mnenju najbolj popoln lik v svetovni literaturi. Med slovenskimi ustvarjalci posebej ceni Dragana Živadinova. Kot najboljšega igralca, ki se v celoti preda vlogi, pa je izpostavil Radka Poliča. Omenil je tudi Borisa Cavazzo, ki pa tako kot on pri igranju zadrži nekaj zase. Kot je povedal, ni igralca, o katerem ne bi imel dobrega mnenja. Četudi je igralec slab, pa je treba ceniti njegove trud, je prepričan Šerbedžija. Po njegovem mnenju velja ob vsej slabi energiji v svetu ceniti vsak poskus v umetnosti. O svojem pesništvu je dejal, da zagotovo ni pravi pesnik, saj to ni njegova strast. "Moja prava strast je bil nogomet in malo tudi igra. To je vse," je dejal Šerbedžija. Šerbedžija bo svoj postanek na Bledu izkoristil tudi za skok na koncertni oder. S svojim bandom Zapadni kolodvor bo v petek nastopil na gradu Khislstein v Kranju, 23. junija pa bo z bandom in Juretom Ivanušičem gost glavnega odra ob Dravi na Festivalu Lent v Mariboru.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste