Bobu bob

V protikorupcijski komisiji si glede učinkovitosti dajejo oceno nezadostno

D.K./STA
13. 9. 2023, 19.15
Posodobljeno: 13. 9. 2023, 19.31
Deli članek:

Na komisiji za preprečevanje korupcije bi si želeli, da bi bila pri svojem delu bolj učinkovita.

STA
Predsednik KPK Robert Šumi.

"Učinkovitost ni zadostna in z njo nismo zadovoljni," je danes na seji odbora DZ za pravosodje ocenil predsednik KPK Robert Šumi. Odbor se je namreč seznanil z letnim poročilom komisije in oceno stanja za leto 2022.

"Na komisiji uspešno izvedemo postopke, nato pa se nič ne zgodi na področju prevzemanja odgovornosti na podlagi pravnomočnih ugotovitev," je v pojasnilo ugotovitvi o nezadostni učinkovitosti dejal Šumi. 

Šumi naštel najpomembnejše dosežke lanskega leta

Med pomembnejšimi dosežki lanskega leta je med drugim izpostavil novelo zakona o Slovenskem državnem holdingu (SDH) in implementacijo zakona o zaščiti prijaviteljev. Novela zakona o SDH, ki zdaj med drugim določa, da osebe, ki kršijo integriteto, ne morejo več zasedati mest v nadzornih svetih ali upravah družb SDH in družb v njihovem upravljanju, v praksi sicer še ni bila preizkušena. Prav tako je prezgodaj za kakršnokoli oceno glede implementacije zakona o zaščiti prijaviteljev, je poudaril Šumi.

Ponovno je izpostavil, da je pri spopadanju s korupcijo ter krepitvi integritete in transparentnosti zelo pomembno medsebojno sodelovanje in odgovornost vseh deležnikov. Družbeno-politični konsenz pa bo potreben tudi pri resoluciji o preprečevanju korupcije, ki je potrebna prenove, je med drugim izpostavil Šumi. 

Poziv pristojnim organom

Pozivu komisije, da naj se pristojni organi ustrezno odzivajo na njene pobude in priporočila, se pridružujejo tudi na ministrstvu za pravosodje, je poudarila državna sekretarka Valerija Jelen Kosi. Po njeni oceni ima komisija pomembno vlogo v boju proti korupciji v družbi, pomembno prispeva tudi k zavedanju javnega sektorja o pomenu krepitve integritete ter zavedanju javnosti o pomenu preprečevanja in obsodbe korupcije, "s katero vsi skupaj izgubljamo kot družba," je poudarila državna sekretarka.

Kot pomembno pa je izpostavila tudi vlogo komisije pri implementaciji zakona o zaščiti prijaviteljev. "Zaščita prijaviteljev znotraj delovnega okolja naj bi spodbudila k odpravi kršitev že v sami organizaciji, zato je treba oblikovati poslovno kulturo skladnosti poslovanja s predpisi, ki jo podpira tudi vodstvo organizacij v javnem in zasebnem sektorju," je med drugim izpostavila Jelen Kosi.

Meja pri lobiranju je zelo tanka

Poznavanje standardov na področju preprečevanja korupcije je v lokalnih skupnostih še vedno izjemno slabo, je v razpravi poudaril poslanec stranke SDS Jožef Lenart. Kot je poudaril "nekateri še vedno ne vedo, kaj smejo in česa ne. Meja pri lobiranju je zelo tanka," je izpostavil. Glede stanja korupcije v Sloveniji Lenart v letu 2022 ne vidi pomembnejših sprememb, Slovenija pa je po njegovi oceni primerljiva z državami v okolici, kot so Italija, Nemčija in Avstrija, je izpostavil.

Problem korupcije tudi v zdravstvu

Poslanka NSi Vida Čadonič Špelič in Dejan Kaloh (SDS) pa sta med drugim izrazila zadovoljstvo, da je KPK v letnem poročilu za lani izpostavila tudi problem korupcije v zdravstvu v Sloveniji. Čadonič Špelič je ob tem izzvala Šumija z vprašanjem, kako vidi vlogo komisije pri reševanju problematike preskakovanja nedopustno dolgih čakalnih vrst v javnem zdravstvu.

"Ne želim posploševati razmer v zdravstvu, vendar se name obračajo tako ljudje, ki mi povedo, da ne pridejo na vrsto na zdravstveni pregled. Po drugi strani pa povedo, da je v javnem sektorju v zameno za denar ali za konkretno uslugo še vedno mogoče tudi preskočiti vrsto," je med drugim izpostavila Čadonič Špelič.

Potrebna tudi prenova kazenskega prava

Poslanec Gibanja Svoboda Darko Krajnc pa je glede povečanja učinkovitosti dela komisije izpostavil tudi vprašanje prenove kazenskega prava. Ugotavlja namreč, da se storilci, vpleteni v velike korupcijske afere, nemalokrat izmažejo s procesnimi manevri, kot so izločanje sodnikov, dokazov in drugo. "Zame so krivi, čeprav zakon pravi, da niso, ker so se znašli, imajo dobre odvetnike, dobro poznajo sistem, ki je poln lukenj in se lahko rešijo," je med drugim izpostavil Krajnc, ki meni, da je korupcija velik strošek za državo in za družbo.

Estrada

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!