Usmeritve 2024/25

S samo 55 koraki do zdravstva, ki bo končno v službi ljudi

J.V./STA
13. 9. 2023, 17.55
Posodobljeno: 13. 9. 2023, 18.53
Deli članek:

Na ministrstvu za zdravje so danes predstavili usmeritve zdravstvene politike za naslednji dve leti. Te vključujejo 55 smernic, ki bodo osnova za pripravo splošnega dogovora za prihodnje leto. Njihov cilj pa je tudi večja kakovost, dostopnost, učinkovitost v zdravstvenem sistemu, motiviran kader ter večja ozaveščenost pacientov.

sta
Novinarska konferenca ministrstva za zdravje, na kateri so predstavili usmeritve zdravstvene politike za leto 2024 in 2025.

Kot je pojasnila državna sekretarka Valentina Prevolnik Rupel, so za pripravo usmeritev na ministrstvu ustanovili interno delovno skupino, k sodelovanju pa povabili še Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Upoštevali so tudi predloge strateškega sveta predsednika vlade za zdravstvo, ki je po njenih besedah predlagal več kot polovico smernic.

Ministrstvo mora po besedah Prevolnik Rupel v skladu z zakonom do konca avgusta podati usmeritve zdravstvene politike za naslednje leto. Namenjene so pripravi t. i. splošnega dogovora med partnerji v zdravstvu, a so temu dodali še nekatere srednjeročne usmeritve za leto 2025, da bi zagotovili nekoliko večjo stabilnost delovanja zdravstvenega sistema, je dejala državna sekretarka.

Med ključnimi usmeritvami prenova ambulant družinske medicine

Med zanjo ključnimi usmeritvami je omenila prenovo ambulant družinske medicine. Ker specialistov družinske medicine primanjkuje in jih v kratkem času ni mogoče pridobiti, nameravajo nekatere njihove kompetence in tudi odgovornosti prenesti na druge kadre. Ob tem je predvideno povečanje ekip ambulant družinske medicine; po novem bi v vsaki ambulanti delovala diplomirana medicinska sestra za polni delovni čas.

Ob spremembah v ambulantah družinske medicine želijo prenoviti glavarinske količnike, ki sedaj upoštevajo le starost pacientov, ne odražajo pa zahtevnosti obravnave posameznih bolnikov, je poudarila državna sekretarka.

Med predlogi ukinitev stopnje nujnosti napotnic "zelo hitro"

Med predlogi je tudi ukinitev stopnje nujnosti napotnic zelo hitro - ostale bi še stopnje redno, hitro in nujno -, ob tem pa bi morale biti storitve s stopnjo hitro izvedene v mesecu dni.

Prevolnik Rupel ocenjuje, da je zaradi preveč različnih stopenj nujnosti zdravstveni sistem razsut. Po pravilih bi moral biti pacient v primeru izdane napotnice s stopnjo nujnosti zelo hitro obravnavan v 14 dneh, a se po njenih besedah bolnik v tem času ne more pripraviti na obravnavo. Ukinitev ene od stopenj nujnosti pa čakalnih vrst ne bo skrajšala, je potrdila.

Zanikala je, da bi načrtovani tečaji napotovanja na druge ravni zdravstva, ki so med drugim predvideni za družinske zdravnike, pomenili nezaupnico stroki. Usmeritve glede napotovanja bodo pripravljene skupaj s stroko, je zagotovila. Podpredsednik strateškega sveta za zdravstvo in član delovne skupine za pripravo usmeritev ministrstva Dorjan Marušič je ob tem poudaril, da je izobraževanja predlagala stroka, ne strateški svet.

Želijo pospešiti uvedbo kazalnikov izvidov zdravljenja

Želijo tudi pospešiti uvedbo kazalnikov izidov zdravljenja, saj si obetajo, da bi na tej osnovi lahko izboljšali opravljanje storitev in dosegali boljše rezultate zdravljenja. A je Prevolnik Rupel ob tem zatrdila, da kazalnikov ne bodo uvajali, dokler ne bo sistem informatiziran in zajem podatkov avtomatiziran. Kazalnike kakovosti načrtujejo postopoma vključevati v obračunske modele.

V pripravi posebna platforma, namenjena "samotriaži pacientov"

Za dvig ozaveščenosti in zdravstvene pismenosti pacientov po besedah državne sekretarke načrtujejo razvoj nacionalne plaftorme, namenjene "samotriaži pacientov". Na njej bo lahko pacient, preden stopi v stik z zdravstveno službo, "preveril, ali simptomi, ki jih ima, zahtevajo pregled pri zdravniku ali pa je morda dovolj samozdravljenje".

sta
Novinarska konferenca ministrstva za zdravje, na kateri so predstavili usmeritve zdravstvene politike za leto 2024 in 2025.

Pri tem nikakor ni mišljeno, da bo ta platforma nadomestila obisk pri zdravniku ali posvet z njim, je zagotovila državna sekretarka. Dodala je, da takšna storitev v drugih državah že obstaja. Pacienti pa bodo lahko, "namesto da gredo na google", imeli na razpolago platformo, ki bo podkrepljena s strokovnimi smernicami, medicinskimi dokazi in bodo tako dobili bolj zanesljivo, točno informacijo.

Predstavljeni ukrepi del reforme zdravstva

Marušič je prepričan, da bo, če bodo vsi predvideni ukrepi konec leta 2025 veljali, za državljanke in državljane bolje in bodo do zdravstvenih storitev dostopali bolj pravično, pravočasno, kakovost storitev pa bo merljiva.

Usmeritve po besedah generalne direktorice ZZZS Tatjane Mlakar vsebujejo velik del predlaganih nefinančnih ukrepov zavoda, zato jih pozdravljajo. Veseli jo podpora ministrstva za zdravje in ostalih ključnih akterjev, saj se nekatere zadeve v zdravstvu v zadnjih letih niso premaknile.

Na vprašanje, ali je zdravstvena reforma še predvidena ali pa se bodo na ministrstvu morda raje usmerili v manjše ukrepe, je Prevolnik Rupel odgovorila, da so predstavljeni ukrepi del reforme, a ministrstvo nadaljuje s prenovo zdravstvenega sistema tudi na drugih področjih. Med njimi je omenila upravljanje zdravstvenih zavodov in absentizem.

Estrada

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!