FOTO

Reševanje poškodovane in nezavestne jamarke še poteka

M.K. / STA
16. 4. 2023, 11.23
Posodobljeno: 16. 4. 2023, 18.10
Deli članek:

Jamarka, na katero je pri raziskovanju jame pri Dolenji vasi pri Cerknici padel kamen, ni pri zavesti, a je njeno stanje stabilno. V reševalni akciji, ki bo trajala vsaj še nekaj ur, sodeluje 65 jamskih reševalcev.

sta
Jamski reševalci.

»Pri raziskovanju jame v okviru aktivnosti jamarskega društva Rakek, je včeraj prišlo v poznih popoldanskih urah do nesreče na globini 100 metrov, kjer se je poškodovala domačinka, jamarka,« je na novinarski konferenci izredni povedal jame poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk.

Med raziskovanjem se je odkrušil kamen, ki jo je zadel v glavo. Poškodovana jamarka je nezavestna, a se odziva na bolečinske dražljaje. Glede na podatke z aparatur, ki jih je zagotovil cerkniški zdravstveni dom, ob njej pa je tudi zdravnica, je njeno stanje stabilno, je povedal vodja Jamarske reševalne službe pri Jamarski zvezi Slovenije Walter Zakrajšek.

sta
Skica jame

»Ponesrečenka je na globini 100 metrov, jama pa je izredno ozka. Ni navpična jama, je predelna jama, kar pomeni izziv za reševalce,« je poudaril poveljnik civilne zaščite za Notranjsko Sandi Curk.

Jamarski reševalci so bili po njegovih besedah že dve uri po nesreči na kraju z logistično oporo. V slabih treh urah pa je bila pri ponesrečenki popolna zdravstvena ekipa, ki je ob njej še danes.

Jamo bodo morali razširiti

Da bi lahko ponesrečenko z nosili prenesli iz jame, morajo nekatere prehode razširiti, saj so nosila široka 70 centimetrov, dolga pa dva metra, Vodja minerjev in reševalnega centra Postojna Luka Zalokar je poudaril, da gre za novo jamo, za katero ne obstajajo načrti.

Da bi se lahko lotili miniranja jame, je jamo skiciral jamar, ki je bil s ponesrečenko v jami in se je nato vrnil na prosto. Na podlagi teh podatkov se odločajo, koliko eksploziva potrebujejo za širjenje prehodov. "Z eksplozivom moramo delati v filigranskih količinah, da ne bi prišlo do dodatnih zrušitev," je pojasnil Zalokar. "Ekipa za širjenje ožin dela s polno močjo, v jami je že devet ur. A ker je pri delu pomembna varnost, traja dlje časa."

Širjenje ožin naj bi trajalo še dve do tri ure. Ko bodo prehodi očiščeni, bo aktivirana druga ekipa, ki bo poškodovanko potegnila iz jame.

Po navedbah poveljnika civilne zaščite za Notranjsko Sandija Curka v reševalni akciji trenutno sodeluje 65 jamskih reševalcev, enote civilne zaščite, prostovoljni gasilci in taborniki. 

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste