Kronologija groze 2022

FOTO: Krvni delikti, ki so letos pretresli Slovenijo

J.V.
19. 12. 2022, 06.20
Posodobljeno: 18. 7. 2024, 08.03
Deli članek:

Na celjski policijski upravi so že v prvem tednu leta 2022 obravnavali štiri primere najhujših primerov kaznivih dejanj "zoper življenje in telo". Januar je bil krvav tudi drugod po Sloveniji, sicer pa so policisti v letošnjem letu skupno obravnavali precejšnje število ubojev in umorov oziroma poskusov teh zločinov.

Sašo Švigelj / Svet24
Fotografija je simbolična.

1. januarja je 35-letni Patris Jahiri ob robu celjskega naselja Plava laguna z nožem hudo ranil 38-letnika iz območja Šempetra, ter pobegnil s kraja zločina in pred očitki poskusa uboja. 

PU Celje
Patris Jahiri je prvi dan novega leta pričel s poskusom uboja.

3. januarja je v enem od celjskih domov upokojencev prišlo do poskusa umora, ko je 64-letnik z nožem hudo poškodoval 71-letnega sostanovalca.

6. januarja je 37-letni Ivan Rajević zagrešil poskus umora svoje bivše partnerke: 45-letnico je pričakal pred stanovanjskim blokom in jo napadel z nožem. Oškodovanka je ta teden na celjskem okrožnem sodišču med drugim pričala, da je bil z njo obseden, čeprav mu je povedala, da sta lahko le še prijatelja. Po njenih besedah je ni hotel umoriti, jo je pa vseeno zabodel tako močno, da se je zlomila konica noža. Rajeviću, ki je bil nasilen tudi že do svoje prejšnje žene, grozi do 30 let zapora.

STA
Ivanu Rajeviću v Celju sodijo za poskus umora svoje bivše partnerke.

Istega dne so v Preboldu obravnavali poskus uboja: "Do dejanja je prišlo v stanovanju večstanovanjske zgradbe, kjer se je po do sedaj zbranih podatkih družilo več moških, starih med 24 in 45 let. Med njimi se je vnel prepir, ki je nato prerasel v pretep. Med pretepom je eden od vpletenih z ostrim predmetom, najverjetneje nožem, zabodel v nogo 44-letnega oškodovanca in ga hudo poškodoval." V zvezi s primerom so bile aretirane štiri osebe.

2. januarja je na Tolminskem voznik s kombijem poskušal zriniti avto s ceste v prepad: 38-letnik je menda najprej prišel do avta, v katerem je bil 50-letni Gorenjec, ki pa se je kmalu zatem odpeljal proti Grahovem ob Bači. Osemintridesetletnik ga je kombijem dohitel in se večkrat namerno zaletel v njegov avtomobil,"z namenom, da bi ga na nevarnem odseku ceste izrinil z vozišča in mu na ta način poskušal vzeti življenje,"so okoliščine dramatičnega dogajanja opisali na policiji. Osumljenca so prijeli naslednje jutro v enem od naselij v Baški grapi, na sojenje za poskus uboja pa čaka v enoti za forenzično psihiatrijo mariborskega kliničnega centra.

12. januarja je sprehajalka nad železniškim predorom v Novi Gorici, tik ob meji z Italijo, našla kolo in truplo 26-letnega domačina, ki je očitno skrivnostno umrl nasilne smrti.

16. januarja je Aljaž Verhovnik v Poljčanah z nožem napadel nekdanjega partnerja svoje žene. Na sodišču v Mariboru je poskus umora priznal, za kar je bil obsojen na 7 let zapora, njegov zagovornik Igor Weindorfer pa je višje sodnike uspel prepričati, da sodišče prve stopnje ni preverilo, ali obtoženi sploh razlikuje med očitki, kot so poskus umora, poskus uboja ali poskus uboja na mah. Obramba si namreč prizadeva za milejšo kvalifikacijo v obtožnici, tožilstvo pa tudi na ponovljenem sojenju, ki se je pričelo konec novembra, vztraja, da je šlo za poskus umora.

Igor Napast/Večer
Aljaž Verhovnik je v Poljčanah z nožem napadel nekdanjega partnerja svoje žene.

19. januarja so celjski policisti po obvestilu, da se na Celjski cesti odvija množičen pretep, ugotovili, da je "31-letni državljan Kosova z začasnim bivališčem v Sloveniji napadel in z ostrim predmetom poškodoval 28-letnega moškega, prav tako s Kosova, in ga hudo telesno poškodoval". Med vpletenimi je prišlo do prepira in poskusa uboja zaradi nesoglasij glede delovnega razmerja.

27. januarja je v Velenju izbruhnil prepir med 33-letnim Admirjem Hadžiabdićem in 36-letnim Daliborjem K., ki ga je prvi končal z nožem. Do spora naj bi prišlo zaradi dolžniško-upniških razmerij. V začetku decembra je bil Hadžiabdić na celjskem okrožnem sodišču za poskus uboja (nepravnomočno) obsojen na 15 let zapora. Oškodovanec se lahko, da je danes živ, čeprav so brazgotine na vratu ostale, zahvali hitri pomoči sosedov, pa tudi telesni konstituciji in fizični kondiciji, ugotavljajo izvedenci. Je namreč nekdanji mladinski državni prvak v bodibildingu.

Gordana Possnig/Večer
V začetku decembra je bil Admir Hadžiabdić na celjskem okrožnem sodišču za poskus uboja (nepravnomočno) obsojen na 15 let zapora.

30. januarja so ljubljanski policisti obravnavali poskus uboja v Polju: 36-letnik je pričakal svojo prav tako 36-letno nekdanjo partnerko, da je parkirala, potem pa pristopil, razbil steklo, jo izvlekel iz avta in hudo ranil z nožem. S kraja zločina je pobegnil, a so ga hitro prijeli na območju Zaloga.

2. februarja je v zaselku Lisce v bližini Razborja 47-letni Muhabi Gashi umoril svojo 41-letno partnerko, potem pa se je skupaj s šestimi otroci oglasil na policijski postaji v Sevnici in priznal morijo. Konec novembra so mu pričeli soditi v Krškem. V zagovoru je priznal, da je ženo usodnega 1. februarja letos pretepel, a zagotovil, da je ni nameraval ubiti.

Pavel Perc
Hiša groze v v zaselku Lisce.

12. februarja se je poskus uboja zgodil pred enim od lokalov na Spodnjih Škofijah: 59-letni M.Š. iz okolice Plavij je z nožem zabodel 46-letnega najemnika bara, potem ko pijan ni hotel zapustiti lokala.

Primorske novice
Prizorišče poskusa uboja v Spodnjih Škofijah.

25. februarja je v naselju Škofije v Občini Šmarje pri Jelšah 66-letni obrtnik Branko Krklec, ki je zapadel v dolgove, zagrešil dvojni umor. Ustrelil je 27-letnega sodnega izvršitelja Aleksandra Klementa in njegovo 42-letno sestro, pomočnico, Natašo Zadravec Klement, ko sta mu prišla rubiti avto. Septembra so mu pričeli soditi v Celju, krivde ne priznava.

STA
Branko Krklec se brani pred očitki dvojnega umora.

20. marca so poskus uboja obravnavali v Novi Gorici. Osumljena je partnerja, ki je bil do nje po ugotovitvah kriminalistov že dolgo nasilen, zabodla s kuhinjskim nožem.

24. marca so poskus uboja obravnavali v Stranski vasi pri Novem mestu. Na zatožni klopi sta se znašla Slavko in Tine Hudorovac, ki sta se branila pred očitki sodelovanja v pretepu, zanetil pa naj bi ga nek prastar družinski spor. Slavko Hudorovac naj bi tudi streljal na Dejana Hudoroviča. A sta bila konec novembra na sodišču v Novem mestu (nepravnomočno) oproščena. Kot je sodnik Peter Žnidaršič poudaril ob obrazložitvi, je ena od redkih verodostojnih prič policist, ki se je med prvimi znašel na kraju dogjanja. Ta je povedal, da sta Hudorovca v času strela stala za hrbtom Hudoroviča, medtem ko je sodni izvedenec ugotovil, da je bil ustreljen s sprednje strani. Ena od možnih razlag bi po oceni sodnika bila, kar je ves čas postopka trdila tudi obramba, da je Hudoroviča po nesreči ustrelil njegov sin, ko je branil očeta. Da je streljal sin, so po besedah sodnika povedale tudi vse priče, ki so takoj po dogodku klicale na pomoč. Tudi sam Hudorovič je, kot izhaja iz policijskega zapisnika, v bolnišnici najprej povedal, da ne bo ovadil nikogar, ker bi moral ovaditi sina, pozneje pa je vendarle je ovadil Hudorovca.

Večer
Slavko Hudorovac je bil "težkih" očitkov uboja oproščen.

2. aprila so v Kobjeglavi v njegovi domači hiši našli mrtvega 57-letnega Daria Grmeka, o katerem so se med vaščani širile govorice, da se ukvarja s preprodajo mamil. Po ugotovitvah kriminalističnih tehnikov in strokovnjakov sodne medicine je dan pred najdbo trupla Daria nekdo 25-krat zabodel ter ga porezal po glavi, vratu, hrbtu in prsnem košu, in sicer s škarjami in nožem, potem pa še polil z vnetljivo tekočino in zažgal. V zvezi s primerom je bila pred dnevi vložena obtožnica. Umora je obtožen 59-letni zamejski Slovenec Adriano P. Moril naj bi, da mu ne bi bilo treba vrniti dolga zaradi drog.

Primorske novice
Na kraju umora Daria Grmeka v Kobjeglavi na Krasu.

15. aprila je odjeknila vest o uboju 48-letnega športnega novinarja in funkcionarja Nogometne zveze Slovenije (NZS) Aleša Tihca v domači hiši Brunšviku. Med prepirom ga je z nožem zabodla soproga, do katere naj bi bil tisti dan, pa tudi že v preteklosti večkrat nasilen.

Večer
Policija na kraju uboja novinarja Aleša Tihca v družinski hiši v Brunšviku.

7. maja so umor obravnavali v Dravogradu. V novi družinski tragediji je 38-letni Robert Pevec zadavil svojo 33-letno ženo Sabino, ki naj bi jo tudi že vrsto let maltretiral, imel pa je tudi izrečeno prepoved ji približevanja. V začetku decembra je Pevec na sodišču v Slovenj Gradcu očitke priznal, senat pa mu je izrekel (nepravnomočno) enotno kazen 20 let zapora za umor in večmesečno nasilje v družini.

STA
Robert Pevec je zadavil svojo ženo Sabino, ki naj bi jo tudi že vrsto let maltretiral.

29. maja je na Krožni cesti v Kopru 79-letnik streljal na svojo hčerko in jo hudo ranil v obraz, potem pa sodil še sebi. Med preiskavo so krminalisti ugotovili, da je 28-letnica živela v Švici, s partnerjem pa sta bila nekaj dni na obisku pri njenem očetu, ki se je tudi sam nedavno vrnil iz Švice. Ko se je par poslavljal in v šestem nadstropju zlagal prtljago v dvigalo, sta, samo pokojni ve zakaj, odjeknila strela.

Tomaž Primožič/FPA
Na kraju družinske tragedije v Kopru, kjer je oče streljal na hčerko in potem sodil še sebi.

Istega dne so bili policisti v Mariboru obveščeni o prometni nesreči, ki se bo izkazala za uboj: 31-letna Anja R. je po sporu s z nožem v prsa zabodla 36-letnega Lulzima B. Napadeni je še zbral toliko moči, da je pobegnil do avta in se odpeljal proti kliničnemu centru, a ni prispel, ker je med vožnjo izkrvavel in mrtev na Valvasorjevi ulici trčil v parkiran kombi. Do svoje partnerice je bil v preteklosti večkrat nasilen.

Večer
Anja R. je po sporu s 36-letnim partnerjem Lulzimom B. vzela nož in ga zabodla v prsni koš.

23. avgusta sta se na Goriškem sprla 50-letna moška. Med prepirom je eden od njiju z "vrtnim orodjem" večkrat udaril drugega, ki so ga zaradi poškodb odpeljali v šempetrsko bolnišnico. Napadalcu je preiskovalni sodnik zaradi očitka poskusa uboja odredil pripor.

3. septembra so policisti v romskem naselju Brezje obravnavali umor. Incident se je zgodil po zaključeni zabavi, ko je iz naselja odpeljalo vozilo znamke Seat z eno ekipo, za njim pa še audi A6 z drugo zasedbo. Dirka se je končala, ko je eden od vpletenih, 25-letni Mirko Pilinger, z avtom postavil zasedo in pričel streljati s kalašnikovko. Krogle so bile usodne za 22-letnika, 26-letna ženska in moška, stara 19 in 27 let, pa sta bila v streljanju ranjena. Motiv policija še preiskuje, je bil pa Pilinger v preteklosti že obravnavan zaradi premoženjskih kaznivih dejanj, ropov, groženj in telesnih poškodb.

PU Novo mesto
Mirko Pilinger je v romskem naselju Brezje sejal smrt in rane s kalašnikovko.

4. septembra je 22-letnik v mestem parku v središču Maribora z nožem in sekiro iznakazil 22-letnico, policisti pa so ga prijeli, ko se je na kraj zločina vrnil po pozabljeni nahrbtnik. Motiv naj bi bilo ljubosumje. Dekle naj bi v preiskavi razložilo, da ji je 22-letnik sporočil, da bo v parku, pri akvariju, zanjo pustil pisma, spravljena v škatlo. Nato ji je dal natančna navodila, ko pa je 20-letnica škatlo našla, jo je oborožen presenetil, dejanja pa zaradi krikov, ki jih je slišala tudi bližnja patrulja in mimoidoči, ni dokončal. Pred preiskovalnim sodnikom in očitki poskusa umora je menda zaigral na karto neprištevnosti, češ, da se dogajanja ne spomni. Žrtev je sicer večkrat zabodel z nožem v trebuh, jo porezal po obrazu in ušesu, udaril v glavo in ji s kuhinjsko sekiro odsekal palec.

Andrej Petelinšek/Večer
Preiskovalci na kraju zločina v mariborskem mestnem parku.

10. septembra je v Peskovcih 46-letnik zaradi ljubosumlja, ker si je menda dopisovala z drugim, umoril  35-letno izvenzakonsko partnerko, s katero ima tudi dva otroka. Žrtev je po sporu pričel daviti, ji okrog vratu zavezal pleteno vrečo in jo kuhinjskim nožem zabodel v prsa. Pred očmi otrok. Njegovo bolestno ljubosumje naj bi bilo sicer znano. Sam naj bi priznal, da si pri tem ne more pomagati, ter obljubljal, da bo poiskal ustrezno pomoč. Po umoru je sam poklical policijo, potem pa še brata in sosedo, ki ji je med drugim sporočil, da ji ne bo več mogel pomagati pri hišnih opravilih, ker gre v zapor.

Vestnik.si
V Peskovcih je 46-letni moški moril zaradi ljubosumja.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste