Po padavinah se je zopet vrnila vročina

FOTO in VIDEO: V Avstraliji zaradi ognjenih zubljev zaprli letališče, strmoglavljenje gasilskega letala terjalo tri življenja

A.S.
23. 1. 2020, 07.30
Posodobljeno: 23. 1. 2020, 08.23
Deli članek:

Zaradi vročinskega vala na jugovzhodu Avstralije so se danes tam znova razplamteli požari. Avstralski mediji pa poročajo o strmoglavljenju letala za gašenje požarov, kar so potrdile tamkajšnje oblasti. Umrli so vsi trije člani posadke, sicer ameriški državljani

Twitter
Požari divjajo tudi v bližini letališča v Canberri, zaradi česar so zaprli tamkajšnje letališče.

Gasilci iz Novega Južnega Walesa so povezavo z letalom izgubili v popoldanskem času, to je namreč izginilo v četrtek ob 13.30 po lokalnem času nekje na jugu omenjene države. Reševalne ekipe so kmalu našle razbitine. Premierka Gladys Berejiklian je sporočila, da je letalo strmoglavilo v Snežnem gorovju, dve uri južno od prestolnice Canberra.  

"Naše misli in molitve ter sožalja gredo njihovim družinam," je povedala premierka in izpostavila, da je današnji primer dokaz, da "sezona požarov še ni končana". Identiteta umrlih še vedno ni znana, oblasti pa so sporočile, da gre za ameriške državljane. Po navedbah gasilcev Novega Južnega Walesa je bilo letalo na poti na področje, kjer divja hud požar, ameriško posadko letala tipa hercules C-130 pa so najeli, da bi jim pomagala v boju z ognjenimi zublji. Kanadsko podjetje Coulson Aviaton  je po nesreči ustavilo delovanje svojih preostalih letal, ki gasijo požare v Novem Južnem Walesu in Viktoriji.

Vzrok strmoglavljenja še vedno ni jasen, je sporočil vodja gasilcev v Novem Južnem Walesu Shane Fitzsimmons in dodal, da obseg požarov, proti katerim se trenutno bojujejo, znaša več tisoč kilometrov. 

Avstralija se vse od septembra lani bojujejo z gozdnimi požari, ki so doslej terjali najmanj 30 življenj. Uničili so več kot deset milijonov hektarjev površin. Najhuje prizadeti zvezni državi sta Novi Južni Wales in Viktorija.

Ognjeni zublji zopet kažejo zobe

Vročina in vetrovne vremenske razmere so se po deževju, ki je prineslo zgolj kratkotrajno olajšanje, zopet vrnile. V Sydneyju so termometri zopet pokazali prek 40 stopinj Celzija. Razplamteli pa so se tudi požari, po celotni državi jih divja prek 80. Dva od teh se približujeta letališču, ki se nahaja v bližini Canberre, zato so odpovedali prihode in odhode letal. Gre sicer za letališče, ki služi predvsem notranjim letom. 

Prebivalce treh predmestij Canberre, ki ležijo na poti hudega požara, so oblasti opozorile, da je prepozno za odhod. Pozvali so jih, naj si poiščejo zatočišče.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste