Iskanje kriminalcev

VIDEO: "Policija vas to poletje želi doma": slovenska razglednica za Danijela

T.L./STA
4. 8. 2017, 10.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

V teh vročih dopustniških dneh Europol z razglednicami išče najbolj iskane kriminalce.

www.policija.si
Slovenska razglednica, ki je namenjena Danijelu.

Evropski policijski urad Europol je, da bi prijel 21 najbolj iskanih kriminalcev v Evropi, na svoji spletni strani objavil razglednice, v katerih jim domače policije sporočajo, da si želijo, da bi bili doma. Med njimi je tudi razglednica slovenske policije, namenjena Danijelu Borojeviću zaradi oboroženega ropa banke v Celju leta 2002.

Tovrstne kampanje so se izkazale za zelo uspešne pri izsleditvi iskanih oseb, piše na spletni strani slovenske policije. Od začetka leta 2016, ko je bila vzpostavljena spletna stran www.eumostwanted.eu, preko katere lahko javnost pomaga pri izsleditvi najbolj iskanih oseb v Evropi, si je spletno stran ogledalo že več kot 2,5 milijona posameznih obiskovalcev. Do sedaj je bilo prijetih že 36 nevarnih iskanih oseb, ki so bile objavljene na tej platformi, pri čemer je bilo vsaj 11 prijetij neposredno povezanih z objavo seznama v medijih in informacijami, ki jih je policiji nato posredovala javnost. Štirje ubežniki pa so se predali sami, potem ko so se pojavili na tej črni listi.

Na razglednici s podobo ljubljanskega Tromostovja piše "Dragi Danijel, poskušali smo vzpostaviti stik s teboj, a se nam nisi nikoli oglasil. Zate imamo nekaj posebnega...".

21 razglednic za 21 najbolj nevarnih

"Dragi ubežniki, to poletje se vrnite domov! S pozdravi, vaša policija." Približno v tem stilu se glasijo nekoliko predrzna sporočila na 21 razglednicah, ki jih evropske policije pošiljajo nevarnim kriminalcem na begu. "Žal ne poznamo njihovih točnih poštnih naslovov. Nam jih lahko pomagate poiskati?" prosi slovenska policija. 

"Medtem ko nas večina uživa v zasluženih poletnih počitnicah, pa je s storilci kaznivih dejanj drugače. Vemo, da si številni kriminalci, ki so na begu pred organi pregona, za svoje zatočišče izbirajo počitniške destinacije. Morda se skrivajo prav tam, kjer ste na dopustu vi ... Vaša informacija je lahko ključna za prijetje nekaterih najbolj iskanih oseb v Evropi. Zato vas policisti iz vse Evrope prosimo za pomoč pri iskanju podatka o natančni lokaciji teh kriminalcev, saj morajo prevzeti odgovornost za svoja hudodelstva, kot so umori, ugrabitve, preprodaja mamil in teroristična dejanja."

V sporočilu za javnost z naslovom Dragi najbolj iskani evropski kriminalci na begu - policija vas to poletje želi doma, je Europol danes pozval ljudi k pomoči pri iskanju 21 najbolj iskanih kriminalcev v Evropi. Prosijo jih, naj razglednice, namenjene kriminalcem, ki so objavljene na spletni strani www.eumostwanted.eu/summercampaign, pošiljajo drugim in na ta način pomagajo pri njihovem iskanju.

Dopustniške destinacije kot priljubljena skrivališča kriminalcev na begu

Kot poudarjajo, kriminalci ne počivajo niti poleti, dopustniške destinacije pa so znane kot priljubljena skrivališča kriminalcev na begu. Izpostavljajo tudi, da se iskani verjetno ne skrivajo v državi, v kateri so storili zločin.

Europol še izpostavlja, da večkrat, ko si bodo ljudje delili razglednice, več možnosti je, da ubežnike najdejo in spravijo za zapahe.

youtube
Finska razglednica.

Božiček je samo eden, zato naj se Jarkka vrne ...

Nekatere razglednice so še posebej duhovite. Tako finska policija na razglednici z likom božička, ki drži v roki napis Vrni se, išče ponarejevalca in goljufa Jarkka Nurminena, ki je nezakonito pridobil okoli 100.000 evrov. Sporoča mu, da vedo, da je mojster ponaredb, da pa obstaja samo en božiček, ki si želi, da se vrne na Finsko. Češka policija skuša svojega kriminalca ujeti s povabilom na mrzlo pivo, švedska policija pa svojemu s štirimi sličicami daje navodila, kako se lahko preda oblastem.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste