Črna kronika

Namesto marmelad podarja gorčico

I.P., Zvezde
11. 4. 2017, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Med gostujočimi sodniki nove sezone MasterChef Slovenija je tudi Katrina Kozar.

pop tv
katarina kozar

V ameriški različici je prišla med prvih pet in tako navdušila Gordona Ramsayja, da ji je plačal kulinarično-izobraževalni obisk v Franciji, med drugim v njegovi pariški restavraciji.

Katrina ima slovenske korenine. Njen prapradedek John se je na začetku 20. stoletja iz Velikih Lašč izselil v Minnesoto. Bil je mesar in je med drugim delal krvavice. S to tradicijo so nadaljevali tudi Katrinin dedek John in oče Jerry. »Krvavice, zelje, potica, vse to je bilo redno na našem jedilniku. Orehovo potico me je naučila pripraviti ena od tet,« je povedala Katrina, ki je z očetom in dvema sestrama Slovenijo obiskala prvič. Ogled turističnih znamenitosti je seveda obvezen: Blejsko in Bohinjsko jezero, Goriška brda, kjer se je razveselila pokušnje vin, Piran, Soča, Ljubljana in pač vse preostalo, zaradi česar ji je jasno, zakaj Slovenija velja za biser Evrope. Naivno, a prijazno, ni kaj!

Zase pravi, da je »domača kuharica. Oče in mama sta zelo dobra kuharja. Sem najmlajša med štirimi dekleti in vsi smo bili ves čas v kuhinji. Tudi če nismo bili lačni, smo zvečer skupaj sedli k večerji. Mama je kuhala iz nič: imeli smo dva velika vrtova in smo uporabili, kar je bilo v določenem času svežega na voljo. Starši tudi niso veliko hodili ven jest, da so prihranili denar – če smo šli ven, je bilo to za vse nas nekaj posebnega.« Še danes najraje pripravlja hrano iz svežih sestavin: sodeluje pri projektu CSA (Community-supported agriculture), kjer si solastnik lokalnih ekoloških kmetij, ki ti od spomladanskih do jesenskih mesecev en dan v tednu dostavijo gajbico dobrot: »Nikoli ne veš, kaj boš dobil tisti teden. Čudovita skrivnostna gajbica!«

Študirala je komunikologijo in na fakulteti kuhala za prijatelje. Njena sostanovalka je bila hkrati njena najboljša prijateljica, in ker je prijateljičin oče govedorejec, je pogosto pripravljala govedino, kar ni bilo kar tako, »ker običajno v študentskih letih ne ješ veliko mesa«. Zdaj ima dve službi: dela v administraciji na univerzi v Wisconsinu in ima catering: »Običajno jedi pripravljam za konec tedna, ko tudi poučujem kuhanje.« Cateringa se je lotila po MasterChefu, ki ji je omogočil veliko prepoznavnost in ji vlil samozavesti, že prej pa je bila ena od Katrininih ljubezni – gorčica. Pripravlja jih kakšnih petnajst vrst, podarja prijateljem za praznike in tudi prodaja: »Gorčico delam že osem let. Vsega skupaj se je domislila moja sestra Sarah, s katero radi skupaj kuhava. Gorčico imam rada, krasno se jo lahko kombinira s hrano. Hkrati je drugačna – tako kot jaz! Ko sem jo začela podarjati kot darilo, so jo ljudje vedno hoteli še več, bili so razočarani, če je za naslednji praznik niso dobili – in tako sem nadaljevala s tem.«

Na MasterChef se je prijavila na prigovarjanje fanta Alexa: tri leta je poskušal, preden je popustila. Še dan pred avdicijo – na mamin rojstni dan – je skoraj vrgla puško v koruzo. Da je ne bi, je Alex na avdicijo šel z njo.

Ramsayja se je sprva bala, a pri njem ji je všeč, da se ne pretvarja. »Rad ima popolnost in te rad motivira. Včasih te mora pač kdo nadreti, da greš dalje. Ni pa vedno tak. Je tudi zelo ljubeč in pristen človek. Drži besedo. V čast mi je, da sem ga spoznala, in hvaležna sem mu za vse.«

Njen preprost kuharski nasvet za tekmovalce MasterChefa (in preostale vnete kuharje): »Hrano morate ves čas poskušati, celo zelenjavo in sadje.«