Nasilje v Kopru

Navijači napadli mladoletnika

Samo Strel
7. 6. 2016, 19.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Nasilje pred finalno tekmo pokala Slovenije, konec maja v Kopru, dobiva nove razsežnosti. Policija je ukrepala v štirih primerih, veliko dela je imela tudi na stadionu. Fizičnega nasilja, zgolj zaradi svojega mnenja, pa je bil deležen tudi petnajstletni Koprčan, ki so mu jezni navijači sledili vse do doma.

M24
Zaradi izgredov navijačev so koprski policisti na dan tekme intervenirali v štirih primerih.

Kot je znano, so pred začetkom finala tekme pokala Slovenije navijači mariborske ekipe napadli trenerja Olimpije Rodolfa Vanolija. Takrat je Vanoli dejal, da je bil z delom policije izredno zadovoljen, saj se je verbalni napad z metanjem plastenk, ki ga je doživel na koprski tržnici, končal brez posledic.

Osebni arhiv
25 navijačev je mladostniku sledilo do doma in mu, ker se je zaklenil, povzročilo gmotno škodo.

NAPAD NA PETNAJSTLETNIKA

Žal pa to ni bil edini primer nasilja, ki so ga tisti dan na Obali izvajali navijači. Za Svet24 se je izpovedal petnajstletni Koprčan, ki je zaradi svoje varnosti želel ostati anonimen. »S prijateljem sva bila na pomolu pri tržnici, ko so prispeli navijači Viole Maribor. Med hojo proti domu sem v pogovoru prijatelju omenil, da je Olimpija zmagala ligo in da je Maribor zasluženo končal na drugem mestu,« začetek dogajanja opiše najstnik. Njegovo mnenje je bilo očitno glavni povod za nasilje: »Moj komentar so slišali navijači in naju napadli. Prijatelj je prestrašen stekel domov, jaz pa sem ostal sam. V tistem trenutku so me napadli in udarili, eden od njih mi je ukradel očala.« Sam ni provociral ali odgovarjal, želel se je izogniti vse bolj napeti situaciji. Nasilneža, ki ga je tudi udaril, je le vprašal, zakaj to počne in ali mu lahko vrne očala, ter v odgovor slišal: »Zapri gobec, ta mali!«

Osebni arhiv
Razgreti nasilneži so razbili steklo na vratih in izpulili kljuko.

PRED STANOVANJEM 25 NAVIJAČEV

Jeza navijačev se ni polegla. »Odločil sem se, da se umaknem. Skupina pa ni odnehala in me je zasledovala do doma. Ko sem videl, da mi dejansko sledijo, sem se hitro zaklenil, oni pa so vseeno želeli nasilno vstopiti. Razbili so steklo na vratih in kljuko,« pripoveduje mladenič. Dogajanje je pripeljalo do tega, da je bil primoran poklicati policijo, saj se je pred stanovanjem zbralo okrog 25 navijačev. Škodo oziroma posledice nasilja pa je tudi fotografiral. Čeprav so na koncu vendarle odšli, je celotno dogajanje prijavil policiji.

K sreči so bile posledice tokrat le bolečine v vratu, ki so po treh dneh izginile. 

POLICIJA UKREPALA

Da je do nasilja res prišlo, nam potrdi tudi Anita Leskovec s PU Koper: »Policija je na dan tekme intervenirala v štirih primerih kršitev javnega reda in miru, v katerih so bili udeleženi navijači, ki so prišli v Koper na ogled tekme.« Kot še pojasni, se pri tovrstnih športnih prireditvah delo prilagaja tudi tveganju: »V ta namen so bili policisti že več ur pred tekmo prisotni v bližini stadiona in na različnih lokacijah ter tudi na relaciji potovanja navijačev. Do kršitev je prišlo v dveh primerih v bližini koprske tržnice, v drugih dveh pa v bližini mestne plaže ter v starem mestnem jedru Kopra. Policisti so delo nadaljevali tudi po tekmi.«

Osebni arhiv
Pred tekmo in po njej so imeli policisti pred stadionom Bonifika v Kopru polne roke dela, pomagali so jim tudi tako imenovani policisti spoterji.

POMOČ POLICISTOV SPOTERJEV

V Koper so tisti dan prispeli tudi tako imenovani policisti spoterji. »To so poznavalci navijaških skupin in so kot takšni v pomoč lokalnim policistom,« obrazloži Leskovčeva. Veliko dela pa so imeli tudi na samem prizorišču, saj so obravnavali štiri primere nedovoljene uporabe pirotehničnih izdelkov, za kar je zagrožena globa 150 evrov, v dveh primerih pa so ugotovili, da je bil izrečen veljaven ukrep prepovedi udeležbe na športnih prireditvah, ki ga navijača nista upoštevala, zato ju čaka kazen med 300 do 800 evri. »Za enega kršitelja so policisti ugotovili, da je odrejeno prepoved udeležbe kršil že dvakrat, in bodo, potem ko bodo zbrali vse dokaze, pristojnemu sodišču poslali predlog za izrek ukrepa javljanja na policijski postaji pred začetkom določenih športnih prireditev,« zaključi sogovornica. Najstnik, ki se je odločil to negativno izkušnjo deliti z nami, je ta dan k sreči ostal brez večjih posledic, in kot pravi, ga je, zaradi udarca, le vrat bolel tri dni. Mi pa se sprašujemo, v kolikšni meri so navijači upoštevali športno navijanje in zdravo pamet. Očiten rezultat 0:0.

M24
Trenerja Olimpije Rodolfa Vanolija so na koprski tržnici obmetavali s plastenkami in zmerljivkami.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste