Ljudmila Novak o Trumpu

Američani so jo izkoristili

Matej Klarič
7. 6. 2016, 19.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V soboto je ameriški spletni magazin Politico objavil članek o Slovencih in njihovi podpori kontroverznemu ameriškemu milijarderju Donaldu Trumpu. Med naštetimi se je znašla tudi Ljudmila Novak iz Nove Slovenije, ki naj bi podpirala njegovo kandidaturo. V stranki smo preverili, ali navedbe v članku držijo.

Uvodoma v članku omenjajo podporo, ki da jo slovenska skrajno desna gibanja namenjajo Donaldu Trumpu. Pri tem priložijo video, ki prikazuje vzklikanje v podporo Trumpu med protesti proti namestitvi beguncev na Kotnikovi ulici v Ljubljani, protestniki pa ga podpirajo, ker zagovarja do beguncev podobno sovražne politike kot skrajna desnica.

V članku je Slovenija predstavljena kot država, ki veselo čaka na Trumpovo izvolitev.

Pretiravanje o podpori Trumpu

V članku nekoliko pretirano pišejo o tem, da je Trumpov vzpon povezan tudi s slovenskim nacionalnim ponosom, zaradi njegove žene Melanije. Že opravljene javnomnenjske raziskave so pokazale, da bi kar štirikrat več Slovencev podprlo Clintonovo kot Trumpa. Politico piše, da sta zakonca Trump na naslovnicah številnih revij, nekateri politiki pa naj bi upali, da bo imela Slovenija pod predsednikom Trumpom posebne diplomatske in poslovne odnose z ZDA. Pri tem dajejo pretiran poudarek prav pripadnikom skrajne desnice pri nas, ki vsekakor ne odražajo večinskega mnenja našega prebivalstva.

STA
Za Bernarda Brščiča je Donald Trump heroj.

Brščičev heroj

Nekoliko presenetljiv pa je tudi nastop nekdaj liberalno usmerjenega Bernarda Brščiča, ki je na vprašanje o Trumpu dejal, da je ta eden izmed njegovih herojev. »Gre za najboljše ameriške politike od Ronalda Reagana naprej,« je bil navijaško razpoložen eden izmed nekdanjih predavateljev na ekonomski fakulteti, ki pa je pozneje, ko je moral zapustiti fakulteto, svojo zaposlitev in simpatije našel v krogih, povezanih s SDS. Prav poslanci te stranke so v preteklosti že izražali podporo ameriškemu milijarderju.

Med podporniki naj bi bila tudi Novakova

Med tistimi, ki podpirajo Trumpa, pa se je znašla tudi predsednica Nove Slovenije Ljudmila Novak. Vsaj tako je zapisala avtorica članka Amie Ferris-Rotman. V članku je citirana izjava Novakove, da Slovenija nima dobrih rešitev za begunsko problematiko. Menila je, da veliko Američanov ne ve, kje je Slovenija, s slovensko prvo damo pa se bo to spremenilo. Novinarka pa je zapisala tudi, da Novakova trdi, da mora država poostriti varnostne preglede pri beguncih ter spremeniti svojo retoriko do muslimanov. Podpirala naj bi tudi Trumpov pogled na begunce. »Te stvari morajo biti pravilno procesirane. V Sloveniji še nismo našli dobre rešitve,« je še izjavila predsednica NSi.

Aleš Trtnik, piarovec Nove Slovenije: »Kar piše v članku – da pozdravlja njegov pristop do muslimanov, ne drži, njihovega izgona in gradnje zidu NSi ne podpira. Novakova je glede begunskega vprašanja bliže Merklovi.« 

Napačno navajanje njenih besed

Glede njene podpore Donaldu Trumpu smo se obrnili tudi na Novo Slovenijo. Njen predstavnik za odnose z javnostmi Aleš Trtnik nam je dejal, da se je nanje obrnila omenjena novinarka, ki se je predstavila kot novinarka Reutersa in se je želela pogovoriti o slovenski begunski politiki. Trump, kot je dejal Trtnik, niti ni bil v središču pogovora. »O njem se ni veliko govorilo,« je pojasnjeval.

Ne delijo njegovih politik

Kot je še dejal, se Novakova do Trumpa niti ni izjasnjevala. »Njegovih politik do muslimanov z njim ne deli. Kar piše v članku – da pozdravlja njegov pristop do muslimanov, ne drži, njihovega izgona in gradnje zidu NSi ne podpira. Novakova je glede begunskega vprašanja bliže Merklovi, kljub temu pa zagovarja kontrolne točke in varnostno zaostritev,« je še dejal Trtnik, ki meni, da je možno, da je prišlo do napake pri prevajanju. Novakova je namreč odgovarjala v slovenščini. Kot je dejal, ima pri sebi tudi celoten posnetek pogovora, ki ga lahko po potrebi objavi.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste