Črna kronika

Neuradno: NPU preiskuje Domnovo smrt

R.T.
6. 4. 2016, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V zadnjem letu in pol spremljamo utopitve mladih, starih okoli 20 let, ki v rekah pristanejo iz neznanega vzroka. Policija in pristojni organi zgodb med seboj ne povezujejo, pravzaprav se kakršnimkoli razpravam o tem, kdo ali kaj bi lahko bilo odgovorno za to, izmikajo.

Facebook
Od Domna so se zadnjič poslovili včeraj na pokopališču v Vojniku.

Pojdimo po vrsti. Vse se je začelo decembra 2014, ko je Klemen Lenko (20), nazadnje viden pri okrepčevalnici nasproti Štuka v Mariboru, s trojico neznancev, o katerih še danes ne vemo ničesar, skrivnostno izginil. Domnevno so se fantje okoli pol ene ure zjutraj odpravili na Štuk, kako je Klemen zatem pristal v Dravi, ni znano. Klemna so po dlje časa trajajočem iskanju našli potapljači, ki so sicer imeli tradicionalni novoletni potop v Dravi, po mesecu dni. Po uradni policijski razlagi na pogrešanem ni bilo vidnih znakov nasilja, ki bi ga povzročila tretja oseba. Pa so morda sprožili postopek iskanja sumljive trojice neznancev, ki bi o Klemnovem izginotju morda vedeli kaj več?

Čez leto dni podobna zgodba

Policijske uradne razlage govorijo o tem, da na truplih ni vidnih znakov kaznivega dejanja.

Slabo leto zatem je izginil Peter Aplinc (21). Ta se je z družbo zabaval v lokalu Trust, ki je od Štuka oddaljen slabih sto metrov. Prijatelji so mislili, da je odšel na cigareto, vendar se v lokal kasneje ni več vrnil. Da je nekaj narobe, je prvi posumil njegov sostanovalec v študentskem domu, saj Petra ni bilo z zabave. Zato je o izginotju obvestil pristojne. Aplinca so po dobrih dveh dneh iskanja prav tako našli v Dravi. Podobno kot pri Klemnu pa ni bilo vidnih znakov nasilja. Znova ni nihče opazil ničesar sumljivega ali nenavadnega v tisti tragični noči, ko je Peter pristal v ledeni Dravi, ki ni tako blizu. Uradna policijska razlaga je podobna prejšnji; na truplu, ki se je nahajalo v bližini nabrežja, ni bilo vidnih znakov nasilja tretje osebe.

PU Maribor
Klemen Lenko, Domen Šimonič in Peter Aplinc

Zatem izgine še Domen

Maribor se je, podobno kot leto prej, v sicer čarobnem decembru zavil v molk. Policija pa je kot vzrok smrti navedla utopitev. In ko smo vsi že verjeli, da je zgodb, ki ostanejo neznane in nedokončane, konec, je 23. februarja izginil Domen Simonič (20), ki se je ob prihodu iz Londona skupaj s prijateljico odpravil na koncert Modrijanov. Ta se je spet odvijal na nesrečni lokaciji – na Štuku. Po ugotovitvah naj Domen v prostore Štuka ne bi vstopil. Podobno kot v primeru Lenka pa naj bi Domna ogovorila skupina neznancev, s katerimi se je zadržal, medtem ko je njegova prijateljica stopila v klub. Domna čez slabe pol ure ni bilo več. Ne pred in ne na Štuku, za njim se je, podobno kot za Klemnom, izgubila vsaka sled. Po mesecu dni neumornega iskanja in vprašanj, ki so se pojavljala, so tudi nesrečnega Domna potegnili iz Drave. Zgodba se ponovi, policija ponovno poda uradno razlago, ki govori o tem, da na truplu ni vidnih znakov kaznivega dejanja. Pa je policija vsaj tokrat skušala ugotoviti, kdo so skrivnostni neznanci, ki bi lahko bili odgovorni za serijo umorov?

Javnost policiji ne verjame več 

Obstajajo namigovanja, da naj bi šlo za prisotnost »droge z nasmeškom«.

Javnost se s takšnimi policijskimi razlagami ne more več sprijazniti. Ob tem so namreč ostala mnoga vprašanja. Kako da ga nihče ni videl? Kako da ni nihče od mladih, ki povsod uporabljajo pametne telefone in delajo selfije, posredoval nobene fotografije, na kateri bi bil Domen? Ali je Domen namensko vzel domnevno psihoaktivno snov ali mu je bila slednja celo podtaknjena? Kdo so neznanci, ki se pojavljajo v vseh zgodbah in s katerimi so se v pogovore zapletli nesrečni fantje? Gre morda za serijskega morilca? Zakaj policija in pristojni organi ignorirajo ta vprašanja in stojijo križem rok? Vse to se zadnje čase sprašuje dobršen del slovenske javnosti, ki ga skrbi za varnost svojih otrok in mladostnikov.

A nekaj se očitno vendarle premika. Po naših informacijah namreč Domnovo smrt že preiskuje Nacionalni preiskovalni urad (NPU), preiskave pa naj bi potekale tudi v smeri spolnega nasilja in prisotnosti drog. Prav to je verjetno tudi razlog, zakaj policija o Domnovem primeru bolj ali manj molči.

Facebook
Domnovi prijatelji v Londonu so včeraj njemu v slovo v zrak spustili balone.

Vsebnost psihoaktivnih snovi

Po odrejeni sodni obdukciji, ki jo je zahtevala Domnova mama, so v njegovem želodcu našli sledi psihoaktivnih snovi. Šlo pa naj bi za podobno belo snov, kot je bila najdena v primeru Klemna Lenka. Zato obstajajo namigovanja, da naj bi šlo v primeru Simoniča in Lenka za tako imenovano drogo z nasmeškom (5-Me0-MiPT). Forenzični izvedenec Jože Balažic meni, da gre za droge z vsebnostjo GHB oziroma sintetične kanabinoide. Droga povzroči, da se oseba ne zaveda dogodkov okoli nje, poleg vseh drugih občutkov (od lahkotnosti, smejanja, občutkov neverjetne sreče in prijetnosti) naj bi sproščala tudi občutek gorenja v telesu, zaradi česar osebe, ki drogo konzumirajo, posegajo po osvežitvi.

Tri dni za tem, ko so iz Drave potegnili Domna, pa so iz Ljubljanice potegnili še truplo 18-letnega Klemna Jakliča. Ta je bil nazadnje viden pred mesecem dni pri Zoisovi piramidi. Podobno kot pri drugih primerih pa tudi pri tem policijska razlaga govori zgolj o tem, da na Klemnu ni bilo sledi kaznivih dejanj.

Od Klemna so se že poslovili sošolci iz Gimnazije Moste Ljubljana, ki so mu v slovo zapisali: »Hvala za prijateljstvo, bil si del nas in zmeraj boš ostal v naših srcih.«

Zgodba je zaokrožila že štirikrat. Policisti še vedno trdijo, da jih je med seboj nemogoče povezovati, kljub indicem, ki imajo več skupnih točk kot nesrečni mariborski trikotnik, ki bi ga lahko skoraj enačili z Bermudskim. Upamo lahko le, da nas ne popade ponovno.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste