Črna kronika

Šelesteči bankovci

tr
3. 10. 2015, 17.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pred ljubljansko okrožno sodnico se je zvrstilo sedem od devetih obtoženih nečednega dejanja. Druščina naj bi si zaželela nelegalno priti do šelestečih bankovcev pod prsti.

Policija

Tožilstvo skupini očita, da je od lanskega aprila do letošnjega februarja na območju Krškega izdelala najmanj 432 ponarejenih bankovcev. Do zdaj so trije obtoženi greh priznali, štirje so krivdo zanikali, eden se še dogovarja, za starejšega mladoletnika pa bo razpisano sojenje.

ODVETNIK BI IZVEDENCA NUMIZMATIČNE STROKE

Na nedavnem predobravnavnem naroku se za priznanje ni odločil Miloš Trivković. Ta naj bi od enega izmed obtožencev dobil v roke tri ponarejene bankovce po 50 evrov, ki naj bi jih potem spravil v obtok. Ker krivde ni priznal, bo steklo sojenje. Njegov odvetnik Boris Grobelnik je sodišču predlagal, naj vpogleda v zapisnik iz hišne preiskave, iz katere po njegovih besedah izhaja, da ni imel nobenih prepovedanih stvari. Poleg tega je predlagal postavitev izvedenca numizmatične stroke, ki naj oceni kvaliteto ponarejenih bankovcev. Temu predlogu je tožilstvo nasprotovalo, saj je Nacionalni forenzični laboratorij že izdelal mnenje glede kvalitete ponarejenih bankovcev. Poleg njega krivde niso priznali še Fajko Kaltak, njegov 19-letni sin Armin Kaltak in Benjamin Mesič. Devetnajstletnik je namignil, da bi morda priznal krivdo, če bi bil predlog kazni manj strog. Tako pa se ni strinjal, da bi moral v zapor za dve leti in osem mesecev ter seči v žep in plačati tri tisoč evrov denarne kazni.

T.J.G.

S PONAREJENIM DENARJEM KUPOVALI SADJE

Za priznanje se je odločil Marko Agrež, ki je lastnik dveh domačih tiskalnikov, na katerih so tiskali ponaredke. Zanj je tožilka predlagala tri leta in en mesec zapora ter pet tisoč evrov denarne kazni. Z njenim predlogom leto in deset mesecev zapora, ki naj se izvrši v obliki družbenokoristnega dela, se je strinjal tudi Jan Veršec. Za priznanje krivde se je odločila tudi Kaja Ostrš, obtožena, da se je, čeprav naj bi vedela, da gre za ponarejene bankovce, odločila za njihov nakup.

Druščina naj bi v promet spravila za vsaj 30.000 evrov ponarejenega denarja. Ponarejevalci so denar tiskali v improvizirani računalniški hišni tiskarni. Denar so spravljali v obtok predvsem na območju Ljubljane. Bankovce so unovčevali pri prodajalcih sadja in zelenjave, v cvetličarnah, pekarnah, gostinskih lokalih, pri plačevanju storitev taksistom, v trgovinah. France Božičnik, vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto, je ob predstavitvi zaključka akcije pojasnil, da so v hišnih preiskavah poleg ponarejenih bankovcev zasegli računalnik, tiskalnik, kartuše, razrezan papir, puško z daljnogledom in dušilcem zvoka, pištolo, nekaj nabojev, manjšo količino prepovedane droge konoplje ter večjo količino ukradenih predmetov.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste