Svet

Na Hrvaško že več kot 100.000 beguncev; povečanje števila tudi na Madžarskem

STA
3. 10. 2015, 15.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Na Hrvaškem, Madžarskem in v Srbiji znova beležijo povečan prihod beguncev. Na Hrvaško je v treh tednih vstopilo več kot 100.000 migrantov, na Madžarskem pa je njihovo število doslej preseglo 300.000. Večina jih sicer nadaljuje pot proti Avstriji in Nemčiji. Iz Preševa na jugu Srbije poročajo o dolgih vrstah pred uradom za registracijo beguncev.

STA

Od 16. septembra do danes opoldne je na Hrvaško prispelo 103.866 beguncev, je danes sporočilo hrvaško notranje ministrstvo. Notranji minister Ranko Ostojić je ob obisku začasnega sprejemnega centra za begunce v Opatovcu sicer dejal, da jih je več kot sto tisoč državo tudi zapustilo. Ostojić je ob tem poudaril, da nihče ne ogroža normalnega življenje državljanov Hrvaške, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Po ministrovih besedah je v postopku registracije oziroma na poti proti Madžarski trenutno 2139 oseb. Kar se števila prosilcev za azil tiče, ostaja položaj nespremenjen - doslej so jih hrvaške oblasti zabeležile šest, od teh trije niso izpolnjevali pogojev.

V Preševo na jugu Srbije je v zadnjih 24 urah prišlo okoli 7000 beguncev. Pred tamkajšnjim uradom za registracijo so že v petek nastale dolge vrste, poroča avstrijska tiskovna agencija APA, ki se sklicuje na beograjske medije.

Srbski minister za delo Aleksandar Vulin je potrdil, da se je število novih beguncev v kratkem času močno povečalo. Predtem so v Preševu dnevno zabeležili med 2000 in 3000 beguncev. Poleg tega srbsko-bolgarsko mejo po ocenah srbskih oblasti dnevno prestopi do 500 beguncev.

Srbski mediji povečanje števila beguncev v Preševu pripisujejo mednarodni policijski akciji, ki od začetka tedna poteka na srbsko-makedonski meji. Cilj akcije, ki bo potekala do srede, v njej pa sodelujejo tudi avstrijski policisti, je med drugim registrirati vse begunce. Doslej je oblastem po navedbah Beograda uspelo registrirati 85 odstotkov beguncev, poroča APA.

Znova se je povečalo tudi število beguncev, ki so prispeli na Madžarsko. Madžarske oblasti so v petek registrirale 4897 nezakonitih prehodov meje, od tega 81 na meji s Srbijo, 4796 na meji s Hrvaško, prvič pa je 15 beguncev prestopilo tudi madžarsko-ukrajinsko mejo.

Na Madžarsko je sicer od začetka leta do petka opolnoči nezakonito vstopilo več kot 300.000 migrantov, natančneje 300.182 oseb. Večina jih je sicer nadaljevala pot proti Avstriji, še poroča APA.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste