Črna kronika

Maribor: 31-letniku na sredi Drave zmanjkalo moči, rešiti ga je skušal prijatelj

Gabrijel Toplak
19. 8. 2015, 11.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Mariborskim poklicnim gasilcem v torek popoldne v slabih dveh urah iskanja v Dravi ni uspelo rešiti utapljajočega 31-letnega moškega, ki se je zavestno odločil za kopanje. Iskalna akcija se je tudi danes zaključila neuspešno.

JZZPR

Sicer mirno torkovo popoldne skoraj v središču štajerske prestolnice blizu nakupovalnega centra Europark so zmotile glasne sirene reševalnih vozil. Tamkajšnji OKC je namreč okoli 18. ure prejel klic o utapljajoči se osebi v bližini železniškega mosta na desnem bregu reke Drave.

»Dobili smo prijavo, da je nekdo plaval v Dravi in izginil. Da ga je reka tako rekoč pogoltnila in ga ni več na površju,« je pojasnil vodja intervencije in izmene v Javnem zavodu za zaščitno in požarno reševanje Mariboru Milan Šega. »Nemudoma smo se odločili za iskalno akcijo, ki je trajala približno eno uro in pol. Iskali smo ga z dvema potapljačema in čolnom, v katerem so bili reševalci,« je dejal Šega.

Kaj se je zgodilo?

31-letni moški je v družbi svoje partnerke in še dveh oseb preživljal popoldan na desnem nabrežju reke Drave. Okoli 18. ure je zaplaval v Dravi, se približno na sredini reke obrnil in plaval nazaj proti nabrežju. Štiri metre pred nabrežjem so mu pošle moči, na kar je opozoril prijatelje. V vodo je zato skočil njegov prijatelj, da bi mu pomagal. »Skupaj sta se nato potopila, čez čas pa oba splavala na površino. Kmalu zatem je prvega, očitno omaganega, ponovno potegnilo pod gladino, prijatelj, ki mu je skušal pomagati, pa se je rešil,« so sporočili s PU Maribor.

Kot rečeno, potapljači so takoj začeli z iskanjem. »Kljub intenzivni iskalni akciji ga nismo našli. Po izkušnjah sodeč ga je najverjetneje odnesel rečni tok,« je zaključil Šega.

Reševanje na otip

Poleg štirih reševalcev v čolnu, ki so Dravo na tem delu prečesali po dolgem in počez, je v iskalni akciji je kot potapljač sodeloval tudi poklicni gasilec Aleksander Ogrizek. »Več kot uro in pol smo sva s kolegom Borisom Keršičem z nadčloveškimi napori prečesala reko Dravo v dolžini približno dveh kilometrov in širini enega kilometra. Reka, ki ima v tem letnem času med 8 in 12 stopinjami Celzija, je na tem delu globoka tudi več kot tri metre, vidljivost pa je izredno slaba. V vodi se namreč pozna, da se je nad Mariborom pred dnevi razbesnelo tudi neurje. To je namreč 'premešalo' reko, zato je v njej veliko umazanije, kamenja, vejevja in druge nesnage. Voda je tudi zelo kalna, zato moraš biti izredno previden. Tudi roko pred seboj težko vidiš,« opisuje razmere v Dravi Ogrizek in nadaljuje, da sta veliko dela opravila na otip.

Prijava brez oklevanja lahko reši življenje

Četudi pogrešanega poklicni gasilci niso našli, sogovornik sicer nerad zaključuje, a se boji, kot je dejal, da je spet ugasnilo eno življenje. »Veliko lažje bi nam bilo, pa tudi intervencija bi se drugače končala, če bi utapljajočega še videli, ki smo prispeli na kraj nesreče. Vprašanje tudi je, kdaj natančno je bilo podana prijava. Ob tej priložnosti bi tudi apeliral na občane, da nesrečo prijavijo takoj, ne pa, da se prej morebiti sami lotijo reševanja in šele kasneje obvestijo pristojne službe,« razmišlja Ogrizek, ki obenem zagotavlja, da so se poklicni gasilci, kot vselej potrudili po svojih najboljših močeh, a se je treba zavedati, da voda ima svojo moč.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste