Črna kronika

Ljubljana: družino rešil pred oboroženim blaznežem

Robert Marin
7. 8. 2015, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Pogum bi Daliborja Momčilovića v kakšnem drugem, na oko podobnem primeru lahko stal tudi glave. Tega se je zavedel šele, ko je krdelo ljubljanskih policistov obvladalo blazneža, ki je v sredo dopoldne sejal strah in trepet po ljubljanskem Viču.

Arsen Perić

V sredo, 5. avgusta, se je okoli 11. ure 36-letni Dalibor Momčilović od doma na Tbilisijski ulici odpravil na kavo in po kartico Urbana na bližnji Petrol, ko je pri Avtohiši Malgaj zaslišal vik in krik. Ob Tržaški cesti je stal moški, star med 30 in 35 let, ki je po Momčilovićevih besedah s pištolo oziroma pištoli podobnim predmetom nadlegoval nekatere redke mimoidoče in jim grozil, da jih bo vse pobil.

Momčilović je vzel telefon in poklical 113, hkrati pa se podal za »norcem«, ki je s pištolo žugal neki mladi družini z otroki in se nato podal v smeri proti Rožni dolini. »Nekaj se je premaknilo v meni, ko sem videl, kako grozi otroku. Tudi jaz imam nečaka podobne starosti. Narasel mi je adrenalin,« je pojasnil Momčilović, ki je med sledenjem ostal na telefonski zvezi s policijo: »Imel sem občutek, da je imel moški namen, da nekomu nekaj stori, kot da bi nekoga iskal ...«

Minute, ki so trajale večno

Čas, ko je sledil oboroženemu neznancu, se je Momčiloviću zdel cela večnost. Toda v ozadju so se hitro zaslišale policijske sirene, in ko je po koncu drame pogledal na telefon, kako dolgo je usmerjal policijo, pravi, da je intervencijo poklical nekaj čez 11. uro, pogovor pa je trajal okrog 15 minut. Blaznež je bil nato po Momčilovićevih besedah prijet na Sattnerjevi ulici, na kraj je menda prihitelo šest policijskih vozil, kakih ducat policistov, tudi v »civilu«.

V grmovju so ga mlatili kot bika

»Postopek je po prijetju trajal še kar nekaj časa, saj moški ni hotel povedati, kam je odvrgel pištolo. Policisti so ga zvlekli v grmovje, kjer so ga mlatili kot bika, on pa se je samo režal. Vem, da so pištolo iskali tudi z detektorjem kovin, ne vem pa, ali so jo našli.« Momčilović, rojen v Surdulici v Srbiji, zadnjih 14 let pa živi v Ljubljani, še pravi, da so možakarja s kraja odpeljali reševalci, on pa je po končanem policijskem postopku odšel domov, ne da bi spil kavico in napolnil urbano, pod prho, kjer se mu je kar stemnilo pred očmi. »Pomislil sem, da bi, 'budalo', lahko nastradal. Vseeno mislim, da sem naredil dobro delo, dobro pa se z dobrim plača. Tudi policisti so mi dejali, da je bilo, kar sem storil, pogumno,« je še povedal Momčilović.

Tresla se je gora, rodila se je miš

Policijsko poročilo o dogodku je bolj skopo. Ljubljanska policijska uprava primera sploh ni uvrstila v dnevni jagodni izbor intervencij, kamor so, zgolj mimogrede, uvrstili goreče vozilo na avtocesti na višnjegorskem klancu, tatvino gradbenega materiala na Cesti na Poljane in prometno nesrečo, ki se je za vse udeležence na srečo končala zgolj s praskami.

Na naša dodatna poizvedovanja so nam odgovorili: »O dogodku, ki ga navajate, smo bili obveščeni 5. avgusta 2015 okrog 11. ure. Neznani moški naj bi grozil z orožjem oziroma predmetom, podobnim pištoli. Policisti so bili nemudoma napoteni na kraj. Oseba je bila prijeta v bližini dogodka, orožje oziroma predmet, podoben pištoli, pa ni bil najden ne pri osebi ne v okolici. Ugotovljeni so bili elementi prekrška, za kar je bil kršitelju izdan plačilni nalog. Moški je bil po končnem postopku predan zdravstvenemu osebju. Osebe v preteklosti še ni obravnavala policija.« Na podvprašanje, ali je kršitelj končal v rokah zdravstvenega osebja zaradi batin ali morda »stanja duha«, so nam v PU Ljubljana pojasnili, da »oseba med intervencijo ni bila telesno poškodovana«.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste