Črna kronika

Kopal z golimi rokami, da bi ga rešil pred zadušitvijo

M.J.
21. 4. 2015, 19.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Sredi septembra bo minilo pet let, odkar je v Mestnem logu v Metliki na gradbišču umrl Slavko Stjepanović, delavec podjetja Teleg-M iz Ljubljane. Tam so gradili vodovodni sistem za občine Črnomelj, Semič in Metlika ter kanalizacijo za metliško občino, delavca pa je v dobre tri metre globokem in meter širokem jarku zasula zemlja in se je zadušil.

Janja Ambrožič

Na novomeškem okrožnem sodišču sta odgovornost za to nesrečo priznala Azim Hotić, ki je bil tedaj vodja gradbišča, in delovodja Ljubiša Đukarić, obtožena sta bila opustitve varnostnih ukrepov. Oba sta dobila pogojni kazni, prvi deset mesecev s preizkusno dobo dveh let, drugi pa devet mesecev zapora v enaki preizkusni dobi. Krivde na predobravnalnem naroku pa nista priznala direktor družbe Teleg-M Milovan Gazibarić, za katerega je tožilka predlagala pogojno kazen eno leto zapora v preizkusni dobi dveh let, in pravna oseba Teleg-M, ki jo je zastopal Bojan Mirić, za katero je tožilka predlagala nepogojno denarno kazen deset tisoč evrov.

Razmočen travnik

Usodnega dne so delali na gradbišču za trgovskim središčem v Metliki, čez travnik so kopali traso za kanalizacijo. Teren je bil razmočen. Pri jarkih, ki so globlji od enega metra, je nujno treba zagotoviti posebne varnostne ukrepe, ki preprečujejo zrušitev zemeljskih plasti z bočnih strani in vsip izkopanega materiala, česar pa odgovorni niso storili. Jarek, v katerem je umrl Stjepanović, je bil globok 3,5 metra, dolg 18 metrov in širok en meter. V času, ko se je zgodila nesreča, je preminuli polagal cevi, nanj pa se je usula večja količina zemlje, ki ga je zadušila.

»Želim, da se postopek čim prej zaključi. Na kraju dogodka nisem bil prisoten, lahko pa povem, da sem bil v tistem času odgovoren za sedem ali osem gradbišč hkrati,« je povedal Hotić, ki je trenutno brezposeln, dobiva 650 evrov nadomestila od zavoda za zaposlovanje, z družino, ženo, ki je zaposlena za pet ur na dan, in dvema šoloobveznima otrokoma živi v Domžalah.

Bila sta prijatelja

»Dogodek iskreno obžalujem, tam sem bil in sem vse videl. Takrat sem storil vse, kar je bilo v moji moči. Ko je Slavka zasulo, sem tekel k njemu in kopal z golimi rokami, a sem bil prepozen in se je že zadušil. Po tistem se je moje življenje ustavilo, bil sem v depresiji, zato sem poiskal psihiatrično pomoč. Tudi jaz želim, da se postopek čim prej zaključi, zato sem krivdo priznal. S pokojnim sem bil dober prijatelj, več let tudi sodelavec, poznam njegove sorodnike in sem bil tudi pri njemu doma. Na tistem gradbišču sva se v jarku izmenjevala. Pred nesrečo sva še skupaj pokadila cigaret,« je pretresen dogajanje opisal Đukarić, ki je še vedno zaposlen v družbi Teleg-M in živi na Suhorju, skrbi tudi za mamo, ki živi v Bosni in Hercegovini.

Njegov zagovornik je sodnico opozoril, da je v njegovem primeru šlo za nizko stopnjo malomarnosti, saj je naredil vse, kar je tedaj lahko, sodeloval je tudi pri reševanju, skupaj s preminulim sta se skupaj vozila v Bosno in Hercegovino. »Sankcija v preizkusni dobi dveh let je za Đukarića kar huda, saj dela v gradbeni dejavnosti, ki je nevarna sama po sebi in lahko hitro pride do kakšne nezgode, poleg tega je izučen samo za to vrsto dela,« je dejal odvetnik in omenil podoben primer sojenja v Novi Gorici, ko se je sodba glasila: sedem mesecev zapora v preizkusni dobi enega leta.

Podjetju, ki mu zaradi obsodbe grozi izguba poslov, in direktorju Gazibariću, ki je še v enem kazenskem postopku zaradi zlorabe pooblastil in zaupanja, bodo na novomeškem okrožnem sodišču sodili pred senatom.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste