Slovenija

Izplača se biti mariborski občinski redar

Gabrijel Toplak
21. 4. 2015, 19.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Po mnenju anonimnih sogovornikov do tega privilegija, šlo naj bi za 100 evrov in več mesečno, redarji niso upravičeni, na občini pa vztrajajo, da so uniformirani občinski redarji ob rednih delih iz pogodbe o zaposlitvi opravljali dodatna dela in naloge.

Arhiv Svet24

Brez zakonske osnove

Kot so za Svet24 povedali anonimni sogovorniki, so tega privilegija deležni zgolj redarji in redarke (teh je 18), ki jih po pooblastilu župana vodi Mitja Senekovič. »Kakšna dva meseca so, denimo, prejeli 20-odstotni dodatek k mesečni plači, zadnji mesec pa je dodatek znašal 15 odstotkov. To nas jezi še posebej zato, ker po našem prepričanju ni zakonske osnove, da bi prejeli tovrstni dodatek, saj poleg rednega dela ne opravljajo nobenih dodatnih del. In oni so v obrazložitev zapisali, da so izvajali nadzor nad psi in podobno, kar povsem razumljivo spada v njihovo delo in ne bi smelo biti navedeno kot razlog za povečan obseg dela. To ne vzdrži. Razumemo, če bi koga nadomeščali, a še to je težko. Redarjev je dovolj in bi s prerazporeditvami to lahko rešili brez težav,« razlagajo sogovorniki. Redarju, ki je plačan za delovno mesto na peti stopnji izobrazbe, naj bi se mesečno plača zvišala za najmanj 100 evrov. Neuradno, dodajajo sogovorniki, so redarji takšen »privilegij« dosegli na podlagi bele stavke pred kakšnima dvema mesecema in zdaj »izsiljujejo« mestno oblast.

Arhiv Svet24

Dodatna dela in naloge

Iz službe za odnosi z javnostmi na Mestni občini Maribor (MOM) odgovarjajo, da je povečan obseg dela urejen v uredbi o delovni uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela za javne uslužbence: »Izplača se mu lahko del plače za delovno uspešnost iz naslova povečanega obsega dela v posameznem mesecu pod pogoji, ki jih določa zakon v dveh točkah. Če povečan obseg dela opravi pri opravljanju rednih delovnih nalog uporabnika proračuna ali projekta, načrtovanega v okviru sprejetega finančnega načrta uporabnika proračuna, ali opravi povečan obseg dela v okviru sodelovanja pri izvajanju posebnega projekta, ki ga določi vlada Republike Slovenije s svojim aktom in za katerega so zagotovljena dodatna sredstva. Javnemu uslužbencu, ki prejema del plače za plačilo delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela iz prejšnjega odstavka, direktor oziroma predstojnik za iste naloge ne sme odrediti dela prek polnega delovnega časa.« 

Uniformirani občinski redarji so marca ob rednih delih iz pogodbe o zaposlitvi opravljali dodatna dela in naloge po zakonu o zaščiti živali ter po odloku o zelenih površinah v zvezi z vodenjem psov ter naloge nadzora voznikov in vozil avtotaksi prevoznikov po odloku o avtotaksi prevozih v MOM. Prav tako so opravljali dodatna dela in naloge pri dodatnih aktivnostih, ki jih je vodil Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOM, in sodelovali pri skupnih nadzorih s posameznimi policijskimi postajami na območju delovanja Medobčinskega inšpektorata in redarstva Maribor. Marca so prejeli 15-odstotni dodatek.

sta

Mobing in šikaniranje

V Medobčinskem inšpektoratu in redarstvu Maribor naj bi prihajalo tudi do mobinga in šikaniranja; določeni redarji naj bi ju izvajali nad Franjem Švajgerjem, ki je lani izgubil pooblastila za vodenje obeh služb, a še vedno zaseda vodilno mesto. Očitajo mu nepravilnosti predvsem v vodenju redarstva iz preteklosti, zato naj bi uvedli revizijo poslovanja, ki še ni zaključena. Prvi neuradni rezultati naj bi kazali na določene nepravilnosti, ko sta pred njim službo vodila Danijel Železnjak in Viktor Markovič, še pravijo sogovorniki, ki zaključujejo, da naj tudi zdajšnji vodja redarjev Senekovič ne bi imel niti ustreznega izpita za opravljanje redarske službe, kaj šele za vodenje redarjev. In čeprav ne nosi uniforme, dobiva omenjeni dodatek k plači.

Arhiv Svet24

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste