Črna kronika

Matevž bombo vrgel po naročilu

robert.marin@svet24.si
26. 3. 2015, 06.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pred ljubljanskim okrožnim sodiščem se je začelo sojenje Matevžu Zajcu, ki je 15. septembra lani bombardiral hišo upokojene tožilke Jožice Boljte Brus v ljubljanskih Mostah. Mladenič je v zagovoru poudaril, da je deloval po nareku nekega Mileta, ki mu je obljubljal službo na Žalah, in da je hotel njemu povsem neznano žensko zgolj prestrašiti.

Svet24

Obtožnica 27-letnega strojnega tehnika bremeni poskusa uboja, povzročitve splošne nevarnosti ter prometa z orožjem, predlog tožilstva, da se v primeru priznanja »usede« za sedem let in pol, pa februarja na predobravnavnem naroku ni padel na plodna tla.

Zajc, ki je v preteklosti že bil obsojen za kazniva dejanja z elementi nasilja in premoženjska kazniva dejanja, iz zapora pa je prišel le tri dni pred incidentom, je včeraj pred senatom predsedujoče Deane Fekonja dobil priložnost, da pove, kako za vraga je lahko v tako kratkem času spet zabredel v kriminal.

Išče se Mile

Zajc je vztrajal pri zagovoru v preiskavi. Pravi, da je deloval po naročilu nekega Mileta, ki na bolšjem sejmu ob Cesti dveh cesarjev na Viču prodaja in odkupuje različno robo. Pojasnil je, da je več ročnih bomb našel doma, ko je brskal po rečeh pokojnega očeta, nato pa se je na bolšjaku zmenil, da jih proda Miletu. Ta pa ga je nato pregovoril, naj v zameno za službo na ljubljanskih Žalah vrže kakšno na vrt pred neko hišo.

O Miletu je obdolženi še povedal, da živi nekje v Grosupljem, da je star okrog 45 let in visok okrog 185 centimetrov, govori pa »mešanico slovenskega in bosanskega jezika«. Kakšne zamere je Mile gojil do Boljte Brusove, pa obdolžencu ni znano, saj mu Mile ni želel pojasniti, kljub temu da ga je o tem spraševal.

Kvečjemu prekršek ...

»Meni povsem neznano žensko sem hotel le prestrašiti«, »Skrbno sem preveril, da ni bilo nikogar v bližini«, »Dobro se spomnim, da je bila v hiši oškodovanke takrat tema«, »Če bi kdo res želel ubiti tožilko, zagotovo ne bi najel takšnega amaterja, kot sem jaz«, »Mile mi je dejal, da se mi ni treba nič bati, da gre za otroške bombe«, je senatu pojasnjeval Zajc. Ob tem je priznal, da je bil potem »pok« nekoliko močnejši, kot je pričakoval, ter poudaril, da dejanje vsekakor obžaluje. Kot pravi, je šele naslednji dan spoznal, kaj je storil in da gre za eno najbolj znanih in razvpitih slovenskih tožilk. »Nisem vedel, da gre za tako hudo kaznivo dejanje,« je dejal. Glede na navedeno je prepričan, da je storil kvečjemu prekršek, ne pa kaznivega dejanja.

Sosed sosedi bombaš

Obdolženi je 15. septembra lani okoli 22.30 na dvorišče hiše Boljte Brusove odvrgel vojaški ročni bombi M52 P3, eksplodirala pa je le ena, tako da so kriminalisti na neeksplodirani našli sledi, ki so kaj hitro pripeljale do osumljenca. Gre za soseda oškodovanke, ki ji je eksplozija po prvi oceni povzročila za okrog 10.000 evrov škode, po novi oceni, od katere je že odbito vračilo zavarovalnice, pa ga Boljte Brusova terja za dobre tri tisočake.

Upokojena tožilka je na sodišču pojasnila, da Zajca ne pozna, niti ga v svoji bogati tožilski karieri (1. 3. 1981–12. 10. 2011) ni obravnavala. Je pa po lastnem poizvedovanju po Zadobrovi slišala govorice, da med krajani ni najbolj priljubljen in da se ga boji celo lastna mati. »Ali jo bom ubil ali pa vrgel iz hiše,« je Zajc menda bentil po prihodu iz zapora. Oškodovanka je še poudarila, da je bila luč v predsobi vetrolova, kjer je v kritičnem trenutku kadila, zagotovo prižgana. »Ne vem pa, ali sem eno cigareto že skadila ali pa sem jo ravnokar hotela prižgati, ko je počilo,« se skoraj usodnega momenta spominja Boljte Brusova, prepričana, da je obdolženi deloval po naročilu nekega bolj resnega sivega lika od Mileta, za katerega prav tako še nikoli ni slišala.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste