Črna kronika

Zbogom, 4U9525. Ugasnilo je 150 življenj...

STA / T.C.
24. 3. 2015, 18.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Alpah na jugovzhodu Francije je danes strmoglavil airbus A320 nemškega nizkocenovnega letalskega prevoznika Germanwings s 150 ljudmi na krovu. Umrli naj bi vsi, med žrtvami pa je po prvih podatkih 67 nemških državljanov.

Germanwings.de

Letalo je padalo osem minut, o vzrokih nesreče pa zaenkrat ni znanega še nič. Eno črno skrinjico so že našli.

Po dosedanjih podatkih je letalo, ki je letelo iz Barcelone v Düsseldorf, ob 10.45 doseglo svojo običajno višino letenja, ki pa jo je po minuti spet zapustilo. Nato je začelo padati, kar je trajalo osem minut. Stik z letalom so francoski kontrolorji izgubili ob 10.53 na višini približno 1800 metrov nadmorske višine.

Reuters

Katastrofa se je zgodilo na goratem območju s strmimi pobočji, ki ni dosegljivo z avtomobili in dosega višino do 2000 metrov nadmorske višine. Razbitine letala ležijo na površini več kvadratnih kilometrov.

Prvi posnetki z območja prikazujejo dele trupa letala z dobro vidnimi okenci. Spet drugi deli so povsem majhni in puščajo vtis, da se je letalo razletelo na drobne koščke ob trčenju v skale.

Predstavniki letalske družbe Germanwings so popoldne stopili pred novinarje in pojasnili, da je bilo na letalu po prvih podatkih 67 nemških državljanov in med drugim tudi dva dojenčka. Narodnosti ostalih niso razkrili, so pa španske oblasti že pred tem sporočile, da naj bi bilo na krovu letala 45 španskih državljanov. Med mrtvimi naj bi bili tudi Turki in najmanj en Belgijec. O morebitnim slovenskih potnikih ni podatkov.

Med potniki je bila tudi skupina 16 nemških šolarjev z dvema učiteljicama iz šole v mestu Haltern v zvezni deželi Severno Porenje-Vestfalija. Približno 15 let stari šolarji so bili v Španiji na enotedenski izmenjavi. Šolo, s katere so prihajali, so sredi dneva zaprli, v njej pa postavili krizni štab. Učenci pred poslopje polagajo rože.

Reuters

Tako nemška kanclerka Angela Dorothea Merkel kot predsednik Joachim Gauck sta izrazila pretresenost ob nesreči, kanclerka je odpovedala vse svoje današnje obveznosti, Gauck pa je prekinil obisk v Južni Ameriki. Pretresen je tudi španski premier Mariano Rajoy. Oba z Merklovo bosta v sredo obiskala prizorišče nesreče, kjer naj bi se srečala s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom.

O vzrokih nesreče ni znanega še nič. "V tem trenutku ni mogoče izključiti nobene možnosti," je dejal francoski premier Manuel Valls. Preiskavo dogodka so prevzeli preiskovalci francoske agencija za preiskave letalskih nesreč (BEA). Prav njim bodo tudi izročili prvo od črnih skrinjic, ki so jo že našli na prizorišču nesreče, je potrdil francoski notranji minister Bernard Cazeneuve.

Francoske oblasti naj bi v najkrajšem možnem času sprožile operacijo iskanja trupel, ki pa bi bila glede na težavnost dostopa do območja dolgotrajna.

LaProvence.com

Glavni pilot je imel najmanj deset let izkušenj in za sabo že najmanj 6000 ur letenja. Letalo je bilo poleti leta 2013 deležno temeljitega pregleda. Predstavniki družbe so tudi zatrdili, da je bilo letalo opremljeno z najsodobnejšo računalniško tehnologijo.

Zaenkrat vlada zmeda glede tega, ali je letalo poslalo klic v sili. Tuji mediji so sprva poročali, da ga je letalo poslalo ob 10.47, a so na francoski direkciji za civilno letalstvo kasneje povedali, da ga letalo ni poslalo, temveč se je kontrola zračnega prometa odločila razglasiti, da je letalo v težavah, potem ko je izgubila stik z njim.

Družba Germanwings je že sporočila, da do danes v tovrstni nesreči ni bilo udeleženo še nobeno njeno letalo. Gre tudi sicer za prvo letalsko nesrečo kakega evropskega nizkocenovnega letalskega prevoznika.

Germanwings je sicer Lufthansina hčerinska družba in je v njeni stoodstotni lasti. Ustanovljena je bila leta 2002, od leta 2013 pa je cenovno ugoden prevoznik od matičnega koncerna postopoma prevzel manj pomembne povezave z večine nemških letališč po vsej Evropi. Edina izjema so ostali leti s ključnih Lufthansinih vozlišč - letališč v Frankfurtu in Münchnu.

Reuters
Težave se vrstijo.

Gre za najhujšo letalsko nesrečo na območju Francije od leta 2000, ko je v strmoglavljenju letala concorde družbe Air France umrlo 113 ljudi.

Najhujša letalska nesreča v Franciji se je zgodila 1. decembra 1981, ko je v korziško goro San Pietro treščilo letalo slovenskega prevoznika Inex-Adria YU-ANA.

Umrlo je vseh 180 ljudi na krovu. To je bila najhujša letalska nesreča tudi v slovenski zgodovini. To je bil zadnji Anin let...

LaProvence.com

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste