Črna kronika

Oškodovanje Adrie dobiva epilog

STA/M.J.
17. 2. 2015, 09.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Gorenjski kriminalisti so na škodo družbe z Gorenjske zaključili dve kriminalistični preiskavi in zaradi več gospodarskih kaznivih dejanj kazensko ovadili dve osebi. Ti sta z zlorabami položaja in ponarejanjem listin družbo oškodovali za nekaj manj kot 800.000 evrov.

STA

Kot je za Svet24 povedal predstavnik za odnose z javnostmi na kranjski Policijski upravi Bojan Kos, so bile nezakonitosti enega osumljenca povezane z zlorabo položaja pri sklepanju posla s tujimi družbami in ponarejanjem listin zaradi neupravičenega povečevanja plače enemu od zaposlenih. »Drugi osumljenec pa je prvemu v enem primeru pomagal s prikrivanjem neizvedenih storitev in pa z lažnimi navodili podrejenim. Pri zlorabah položaja je šlo v enem primeru za naročilo nadzorov oziroma storitve, do katere je bila družba upravičena že pred tem. V drugem poslu z dvema tujima družbama pa je šlo za pospeševanje prodaje in nadzor nad to prodajo, česar pa ti dve tuji družbi nista opravili. S temi nezakonitostmi je bila gospodarska družba oškodovana za okoli 800.000 evrov,« je še dodal Kos. Kriminalisti so ob tem ugotovili še, da gre vsaj v enem primeru tuje družbe za poštni nabiralnik.

Po naših informacijah gre za oškodovanje Adrie Airways. Ta je prijavo vložila že konec leta 2012, med drugim tudi zaradi neupravičenega izplačevanja provizij posrednikom za prodajo letalskih vozovnic, ki pa dela dejansko niso opravljali. Kot so že takrat pojasnili v Adrii, sta se kazenski ovadbi nanašali na sklepanje škodljivih poslov in neupravičeno plačevanje provizij za storitve splošnih prodajnih agencij in supervizije v korist družb Melius s sedežem v ZDA, Estrategias s sedežem v Mehiki in Adria Turism Isletmeleri s sedežem v Turčiji.

V eni zadevi pa je bil podan sum, da se je brez pooblastila uprave sklenil aneks k pogodbi o zaposlitvi, s katerim se je oddobrilo povečanje plače in nato njeno izplačilo v korist drugega delavca družbe.

Kot so še takrat povedali v Adrii, niso pridobili nobenih dokazov, ki bi kazali na to, da bi bili s škodljivostjo omenjenih poslov oziroma neupravičenostjo plačil lahko seznanjeni takratni člani uprave, nadzornega sveta ali upravnega odbora družbe. Po naših informacijah naj bi bila ovadena nekdanji komercialni direktor Adrie Tomaž Kostanjšek in njegov pomočnik Tomaž Škofic.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov