Črna kronika

Svojci žrtev nesreče na Blanci terjajo denarno nadomestilo

STA / J. P.
13. 2. 2014, 15.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani od junija 2011 poteka tožba, s katero nekaj svojcev 13 smrtnih žrtev čolnarske nesreče, ki se je leta 2008 zgodila na gradbišču hidroelektrarne Blanca oz. na enem njenih prelivnih polj, terja odškodnino. Tožilci se sklicujejo na skupno odgovornost, terjajo pa denarno nadomestilo do 20.000 evrov ali denarno rento.

Svojci omenjenih žrtev za odgovorne označujejo Občino Sevnica, Holding slovenske elektrarne, družbo Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS), krško podjetje Infra, CGP Novo mesto, Zavarovalnico Triglav in izposojevalca čolnov Milana Jamnika, ki so ga ovadili že v okviru redne policijske preiskave, državno tožilstvo pa je njegovo ovadbo zavrglo leta 2009. Kot menijo svojci, naj bi bili za nesrečo krivi tako organizatorji omenjenega spusta po Savi kot tudi navedeni investitorji in izvajalci del.

V dogodku, ki se je začel kot čolnarski izlet, 3. julija 2008 pa se je na prelivnih poljih hidroelektrarne Blanca končal kot tragična nesreča, se je smrtno ponesrečil tudi tedanji sevniški župan Kristijan Janc. 

Vodja poslovnega sektorja družbe HESS Gorazd Pozvek je za STA podatke o tožbi potrdil in povedal, da je sodišče januarja zaslišalo več prič, v nadaljevanju postopka pa naj bi imenovali izvedence. Sodišče naj bi tožbeni postopek predvidoma končalo do konca leta, je dodal.

Sicer so v družbi HESS prepričani, da tožba ni utemeljena, je še povedal Pozvek, direktor krške Infre Vojko Sotošek pa je za STA ocenil, da njihova družba za omenjeno nesrečo ni odgovorna.

V dogodku, ki se je začel kot čolnarski izlet, 3. julija 2008 pa se je na prelivnih poljih hidroelektrarne Blanca končal kot tragična nesreča, se je smrtno ponesrečil tudi tedanji sevniški župan Kristijan Janc. Njegov naslednik Srečko Ocvirk pa ocenjuje, da je verjetni vzrok tožbe nejasnost o tem, kdo je sploh pripravil omenjeno čolnarjenje. Sodišču sicer zaupa in čaka na njegovo presojo, je še povedal za STA.

Kot je znano, so krški policisti septembra 2008 na okrožno državno tožilstvo v Krškem oddali poročilo o preiskavi nesreče na hidroelektrarni Blanca. Za nesrečo na prelivnih poljih niso našli elementov kaznivega dejanja, zaradi neprimernosti opreme pa so ovadili 50-letnika iz Sevnice.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste