Slovenija

Hišne preiskave: kriminalisti tudi na sedežu ljubljanske mestne občine

STA / J. P.
13. 2. 2014, 14.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) danes izvaja aktivnosti preiskovanja kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije. Na območju ljubljanske in kranjske policijske uprave se na podlagi odredb sodišča opravlja 21 hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb. Kriminalisti so štirim osebam odvzeli prostost.

Črt Kaker
Med obravnavo prometne nesreče je povzročitelj kršil javni red in mir, opozoril in ukazov policistov, naj s kršitvami preneha, pa ni upošteval.

Kot so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU), policija išče poslovno dokumentacijo in druge materialne dokaze, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku. Po poročanju nekaterih spletnih portalov preiskava poteka tudi na sedežu ljubljanske mestne občine, na Kresiji in pri nekaterih osebah, povezanih z občino, med katerimi pa ni župana Zorana Jankovića.

Črt Kaker
Preiskava, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo, poteka s ciljem utemeljitve sumov storitve več kaznivih dejanj jemanje podkupnine, dajanje podkupnine, zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje ter zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, pojasnjujejo na GPU.

Po poročanju nekaterih spletnih portalov preiskava poteka tudi na sedežu ljubljanske mestne občine, na Kresiji in pri nekaterih osebah, povezanih z občino, med katerimi pa ni župana Zorana Jankovića.

Preiskovalci so na podlagi zakona o kazenskem postopku zaradi zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih štirim osumljenim osebam odvzeli prostost, ki bodo za čas, dokler trajajo zakonsko določeni razlogi, tudi pridržani.

Pri izvedbi operativnih aktivnosti sodeluje 85 kriminalistov iz NPU, iz policijskih uprav Ljubljana, Maribor, Celje, Koper, Kranj, Novo mesto in Nova Gorica, pomoč pa nudijo tudi uniformirani policisti ljubljanske policijske uprave.

Zagrožena kazen za kazniva dejanja jemanj podkupnine, zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic ter zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti je od enega do do osmih let zapora, za kaznivo dejanje dajanja podkupnine od enega do petih let zapora, sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje pa do treh let zapora, še dodajajo na GPU.

Kot poročajo mediji, so kriminalisti tudi na sedežu družbe Ljubljanska parkirišča in tržnice, po neuradnih informacijah pa preiskavo opravljajo tudi pri direktorici te družbe Mateji Duhovnik, sicer nekdanji direktorici Družba za avtoceste v RS (Dars). Preiskovali naj bi posle med Darsom in ljubljansko mestno občino.

Po informacijah časnika Finance naj bi kriminalisti preiskovali posle med Darsom in Mestno občino Ljubljana, povezane z gradnjo krožišča Tomačevo. Iz neuradnih virov je časnik tudi izvedeli, da so kriminalisti od Darsa v zadnjih dveh mesecih zahtevali veliko dokumentacije iz let 2010 in 2012, povezane z omenjenim krožiščem pri Stožicah.

Po neuradnih informacijah medijev naj bi bile preiskave povezane tudi z donacijo družbe Tridana Mestni občini Ljubljana. Tridana je nedavno dokončala poslovno-stanovanjski kompleks Situla na koncu Vilharjeve ulice. Večer piše, da naj bi kriminalisti tako preiskovali tudi Igorja Jurančiča, nekdanjega prvega mestnega urbanista v Ljubljani in zdaj direktorja Tridane, ter podžupana Ljubljane in mestnega arhitekta Janeza Koželja.

Predmet današnjih preiskav NPU pa naj bi bila tudi Hypo Alpe Adria banka, ki je leta 2008 odobrila 70 milijonov evrov posojila Tridani za gradnjo Situle. V banki so za Večer potrdili, da hišne preiskave pri njih potekajo.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste