Nadzor nad življenjem

Kako prepoznati čustveno izsiljevanje in kako se mu upreti?

Bernarda, Merkaba
12. 5. 2024, 06.44
Deli članek:

Čustveno izsiljevanje je pogost način komunikacije v vseh odnosih: partnerskih, družinskih, poslovnih, med sorojenci, prijatelji …

Profimedia
Če poslušate notranje občutke, se na čustveno izsiljevanje odzove tudi vaše fizično telo.

Če ste bili čustvenega izsiljevanja deležni v otroštvu, je velika verjetnost, da ga doživljate tudi pozneje in nimate jasne slike, kdo je pravzaprav žrtev in kdo izsiljevalec.

Najpomembnejše je seveda čustveno izsiljevanje sploh prepoznati.

PREPOZNAVANJE IZSILJEVANJA

Izsiljevalci po navadi vedo, kako pomembna vam je zveza z njimi, vedo, da ste nanje navezani. S svojo igro pogojevanja, kaznovanja, lahko tudi groženj, pritisnejo na vaše šibke točke in v vas vzbudijo občutek, da si morate zaslužiti njihovo pozornost, naklonjenost, ljubezen, varnost ali zgolj narediti nekaj, kar vas prosijo, pa to ni po vaši volji.

Se pa čustveno izsiljevanje lahko stopnjuje do te točke, da izsiljevalec prevzame nadzor nad vašimi odločitvami in ne nazadnje tudi nad vašim vedenjem.

Če poslušate notranje občutke, se na čustveno izsiljevanje odzove tudi vaše fizično telo, zato je pomembno, da ste v odnosih vedno prisotni v danem trenutku. Ko med pogovorom začutite nelagodje, globoko vdihnite in začutite, kaj se je pravzaprav zgodilo.

5 NAČINOV IZSILJEVANJA

Čustveno izsiljevanje lahko združimo v pet značilnih načinov oziroma taktik.

1. Postavljanje pravil – oseba si izmisli svoja pravila in želi od vas, da jih upoštevate, v nasprotnem primeru se bo zgodilo nekaj, kar vam ni ljubo …

2. Pogojevanje – oseba se lahko posluži taktike, da grozi, da si bo storila nekaj žalega, lahko tudi posredno omeni samopoškodovanje, samomor, smrt. To za žrtev pomeni, da bo še močneje sočustvovala, se vživela v situacijo in ne preostane ji nič drugega, kot da stori točno tisto, kar zahteva izsiljevalec.

Žrtev noče ter ne želi, da se izsiljevalec poškoduje, in zato izpolni njegove pogoje.

Lahko pa vam grozi s fizičnim nasiljem ali spodbudi vaše občutke slabe vesti, osamljenosti, slabe samopodobe …

3. Pozabi na vaše mnenje, stališča, prepričanja – čustveno izsiljevanje se lahko skriva tudi v »pozabljivosti« osebe. Pozabi, kaj ste ji na njeno prošnjo ali zahtevo rekli, in vas ponovno vpraša. Na ta način poskuša izsiliti, da ji naredite uslugo, in kmalu se lahko zgodi, da ji ugodite.

Prav tako je lahko močno izraženo čustveno izsiljevanje pri ljudeh, ki so za vas v preteklosti veliko naredili. Spomnijo vas na to in vas poskušajo prepričati, da ste jim dolžni ugoditi, vendar lahko vedno rečete ne.

4. Javno ponižanje – oseba v javnosti namenoma pokaže neprijetna čustva, lahko začne tudi jokati, kričati, da se žrtev ukloni in najprej zaradi občutka zadrege, nato pa krivde izsiljevalcu ugodi, samo da se on pomiri in preneha s svojimi dejanji.

5. Tišina oziroma kuhanje mule – je način čustvenega izsiljevanja, ki je zelo pogost med partnerji, sorojenci, tudi prijatelji; je ignoriranje druge osebe kot kazen, da žrtev dobi občutek krivde, zmedenosti, negotovosti …

profimedia
Čustveno izsiljevanje je igra manipulacije, igra prevlade nad ranljivostjo, način kazanja moči.

ZAKAJ ČUSTVENO IZSILJEVANJE?

Oseba naj bi v vsakem trenutku delovala, se izražala in kreirala svoje življenje odgovorno, zavestno, srčno, a se lahko kljub temu znajde v situacijah, kako »pravilno« odreagirati, ravnati, zato je pomembno, da čustveno izsiljevanje prepoznate takoj.
Vendar pa čustveni izsiljevalci poznajo napake, skrivnosti, rane, tudi vrednote svoje žrtve, zato delujejo premišljeno, načrtovano, da na koncu dobijo, kar želijo.

Čustveni izsiljevalci težko prenesejo zavrnitev, ne zmenijo se za čustva in želje drugih, mislijo le nase, večkrat zadeve napihujejo, se počutijo tesnobno, zato vidijo odnos kot merjenje moči, kjer jim je pomembna zmaga. Želijo nadzorovati vedenje druge osebe, izogibajo se prevzemanju odgovornosti, iščejo slabe lastnosti v drugi osebi, svoje pa poveličujejo, hkrati pa čustva druge osebe kritizirajo.

KAKO SE UPRETI ČUSTVENEMU IZSILJEVANJU

1. Postavite meje

Ko čustveno izsiljevanje prepoznate, je čas za naslednji korak, ko je treba jasno postaviti meje. Čeprav niste prepričani, kaj je prav, izhajajte iz notranjega občutka in jasno povejte, kaj je za vas sprejemljivo in kaj ni.

2. Zdrava komunikacija

Ko razmišljate o načinu komunikacije druge osebe, razmislite tudi o vašem načinu komuniciranja.
Spremeniti je treba način komunikacije, da se vzpostavi zdrav odnos, kar zahteva jasno in iskreno izražanje vaših želja, prošenj.

3. Sodelovanje

Dovolite, da druga oseba pove jasno in iskreno svoje želje, poslušajte. Če vajine želje niso usklajene, ostanite osredotočeni na vaše in tisto, kar bi radi dosegli.

Ne opravičujte se, če ste iskreni, prevzemite svoj del odgovornosti, vztrajajte in negujte ljubezen do sebe.

Zato je zelo pomembno, da se naučite, kako prepoznati čustveno izsiljevanje, kako se mu potem tudi upreti, da pridobite zaupanje vase, samozavest in prevzamete odgovornost zase.

Estrada

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Zanimivosti

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja