Lucidno sanjanje

Povezava z duhovi prednikov, zdravljenje in odgovori na vprašanja

Neja Kralj
16. 2. 2023, 14.00
Deli članek:

Zavestno sanjanje je v zadnjih letih izredno priljubljena tema pogovorov, na vsebino lucidnih sanj so organizirani predavanja in tečaji, vse več ljudi jih izvaja v praksi.

Profimedia
Aborigini so sanje upodabljali s črtami in pikami, ki so način prikaza zaznav v času, ko prehajamo v stanje lucidnega sanjanja.

A čeprav se lucidne sanje morda zdijo novodobno odkritje, so bile prisotne praktično že od začetka človeštva. Veliko zapiskov in pričevanj o tovrstnih sanjah je še vedno na voljo, saj je šlo za zelo pomemben vidik razvoja in delovanja narodov, pravzaprav so v preteklosti celotne kulture temeljile na doseganju takih sanj.
Pobrskali smo torej malo po zgodovini, da vam lahko predstavimo nekaj tipičnih »sanjalskih« dežel in narodov z vsega sveta.

ABORIGINI
Eni prvih, ki so v veliki meri uporabljali lucidne sanje, so bili aborigini. Ti prvotni naseljenci Avstralije uporabljajo te posebne sanje že več kot 40.000 let. Lucidno sanjanje so uporabljali za »potovanje skozi«, da bi našli odgovore na svoja vprašanja.
Čas sanj je bilo spremenjeno stanje zavesti, ki so ga dosegali za navezavo stika z duhovi svojih prednikov in stvarnikom sveta. Na takšen način so se pogovarjali s predniki in bili deležni njihove modrosti, ko so potrebovali nasvet ali smernice za lastne probleme ali težave celotne skupnosti.

AFRIKA
V Afriki so starodavna šamanska plemena uporabljala lucidno sanjanje kot pripomoček. Na takšen način so zlasti kontaktirali z duhovi prednikov, da bi poiskali rešitve za svoje težave. Dosegli so tudi terapevtske in zdravilne lastnosti tega sanjanja. V primerjavi z aborigini, pri katerih so praktično vsi člani skupnosti lahko sanjali lucidno, je v teh plemenih tako sanjal samo šaman. Obiskoval je svet duhov ter si prizadeval poiskati nasvete in znanje, da bi lahko pomagal svojim ljudem. Zaradi tega so šamana imeli za pomembnega in nujno potrebnega člana plemena.

TIBET
Tibetanski jogiji so sebe zavestno vadili in urili, s končnim ciljem prebuditi se iz sanj, ki jih imenujemo stvarnost. Ugotovili so, kako življenjske, kako podobne resničnosti so lahko sanje, ko so se jih zavedali, in so jih zato vnesli v svoje duhovne vaje. Ko fizično telo umre, po njihovem mnenju duša živi naprej v svetu sanj. In ko bi se te resnice zavedali, bi bili osvobojeni kroga ponovnih rojstev.

MALEZIJA
Zadnje veliko ljudstvo sanj je bilo pleme malezijskih Senojev. Ti so verjeli, da je svet sanj povezan s svetom duhov, zato so bile za njih vsake sanje pomembne. Vsake posamezne sanje so lahko vsebovale posebna sporočila duhov, ki bi jim lahko pomagala v vsakdanjem življenju. Otroke so že pri rani mladosti učili, kako premagati in spremeniti nevarnosti v svojih sanjah, kar so lahko storili tako, da so uvideli, da imajo (pre)moč nad prikazi v lastnih sanjah. Pred začetkom druge svetovne vojne so imeli cvetočo kulturo sanj. Na žalost so se njihovi starodavni načini porazgubili, ko so se srečali s komunizmom.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste