Zgodbe

Mladen Dakić: Življenja ne moreš prehiteti

Urška Krišelj Grubar
29. 5. 2024, 18.50
Deli članek:

Vedela sem samo, da mu je ime Mladen in da bomo delali vaje za hrbtenico, ki da pomagajo tudi pri epizodah s tesnobo. Mladen Dakić pozna orodja, kako si pomagati, da se tega pretesnega samooklepa znebiš, ga zmehčaš. Bil je profesionalni športnik – košarkar in tudi atlet.

Mateja J. Potočnik
Mladen Dakić, gibalni holistični terapevt

Pri skoku v višino si je v najstniških letih poškodoval hrbet tako zelo, da bi moral preostanek življenja bolj ali manj mirovati, vsekakor pa ne več aktivno skakati in zabijati koše. Naletel je na prave ljudi, in ti so ga usmerili, da je z veliko učenja in raziskovanja, predvsem pa notranjega pogona postal gibljivi viseči most med vzhodom in zahodom. Prvi v Sloveniji je tradicionalna izročila vzhodnjaških veščin, kot sta či gong in taj či, povezal z znanstvenimi dognanji o živcih in fasciji, vezivnem tkivu. Na delavnici, ki so jo obiskali učitelji različnih vadb, je rekel, da bo najbolje, da vse naučeno pozabimo in sledimo navodilom. Pozneje je postalo jasno, zakaj: največja valuta je pozornost.

Želela sem izvedeti več in po delavnici Mladenu postavila dodatna vprašanja. Če imate zakrčene kolke, vas bolijo kolena ali čutite bolečine v križno-ledvenem delu hrbtenice, berite naprej. Od vseh mojstrov, pri katerih se je učil in se še uči, na prvo mesto postavlja Sama China, velemojstra borilne veščine zavedanja »I liq chuan«, ki mu je odprl širna polja telesno-umskih povezav.

Mateja J. Potočnik
Mladen Dakić, gibalni holistični terapevt

Veščina se prenaša preko dotika. Zmogli ste se nas dotakniti z besedami in dotiki, popravki naših teles. Vseskozi smo ponavljali pravzaprav en sam gib.

Notranja gibalna spoznanja se prenašajo z učitelja na učenca preko dotika. Eno dejanje pove več kot tisoč besed. Občutek skozi dotik je nedvoumen, direkten, besede so izmuzljive. Z dotikom pripeljemo oziroma oživčimo del telesa ali gib, ki ga učenec sam včasih ni sposoben čutiti. S tem pomagamo učencu ozavestiti večji del sebe, kar pomeni ekspanzijo v čutenju življenja. Samo s posnemanjem zunanjega gibanja ostajamo na površini, preko dotika začutimo notranji del veščin, s kakšnim občutkom izvesti gib ob minimalni porabi energije. Učitelj preko dotika popravlja učenca, da je gibalno bolj ekonomičen, da mu energija bolje kroži in se telo bolj sprosti.

Omenili ste sive cone v telesih, ranljive občutljive dele naših teles, ki pa imajo v sebi velik potencial. Se pojavljajo kakšne sive cone na primer pri ženskah med 40 in 50, pa potem kasneje po 60.? 

Sive cone v telesu so deli telesa, s katerimi izgubimo pristni stik zaradi neuporabe, nenehnih napetosti, poškodb, travme ali enolične uporabe telesa. Tako so najpogostejše sive cone pri ženskah med 40. in 60. letom trebušna prepona in medenično dno. Med 60. in 70. letom se sive cone selijo v kolke in hrbtenico, od 70. do 80. leta je sivina v možganih, dlaneh in stopalih. 

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 22, 28. maj, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast