Zgodbe

Starinske lepotice, ki očarajo z razkošjem vonjav

Katja Željan
19. 5. 2024, 07.00
Deli članek:

Pravijo, da si je za zmenek z njimi najbolje izbrati sončno dopoldne, tam okrog 11. ure. Prav takrat menda njihovi čudoviti cvetovi najbolj opojno dišijo, one pa pokažejo vse svoje čare in prelesti v najimenitnejši luči. Prav vsaka od njih je resnično nekaj posebnega. Seveda govorimo o burbonkah, ki veljajo za vmesni člen med šipki in modernimi vrtnicami. Njihova zbirka na vrtu frančiškanskega samostana na Kostanjevici nad Novo Gorico je s približno 80 primerki druga največja v Evropi, takoj za zbirko izvornih burbonk v Roseraie de l'Haÿ v bližini Pariza.

Katja Željan
Čudovite burbonke Omar Pacha

»Prav vse burbonke, ki jih vidite v tem vrtu, so posebne. Predstavljajo namreč ljudski izbor izmed 1500 burbonk, ki so bile uvrščene na sezname konec 19. stoletja. Na Kostanjevici jih je danes okrog 80 in vsaka je redkost,« za uvod v prijetno druženje s starinskimi vrtnicami posebnega šarma in lepote pove Edi Prošt iz Goriškega društva ljubiteljev vrtnic. Ko ga pobaram, katere med cvetočimi raritetami veljajo za največje posebnice, jo najprej mahneva k 'Blairii Nº2', ki je po njegovih besedah zelo verjetno največja burbonka ne le v Sloveniji, temveč kar v Evropi. V zadnjih letih je ustvarila ogromen dežnik, pod katerim se vsi obiskovalci tega čudovitega vrta le streljaj od Nove Gorice radi fotografirajo. In ne le to: vsako leto je na njej mogoče našteti več kot tisoč cvetov! »Gre za burbonko, ki cveti samo enkrat v letu, a takrat tako razkošno, da so njeni cvetovi prava razstava,« pravi sogovornik. Med posebnimi burbonkami, ki ji premore zbirka na Kostanjevici, najdeva tudi tiste, ki so jih člani Goriškega društva ljubiteljev vrtnic posadili ob samostanskem zidu. »Ker si ne želimo, da bi cukale frančiškane za kute, so te burbonke brez trnov. To so 'Zephirine Drouhin', 'Martha' in 'Kathleen Harrop'. Zadnji dve sta mutaciji 'Zephirine Drouhin'. Narava je namreč poskrbela, da novih burbonk ne ustvarja samo človek,« razloži Edi Prošt.

Katja Željan
Burbonke s Kostanjevice nad Novo Gorico

Med njimi ni rumenih in oranžnih tonov

Imeti ob sebi tako izjemnega poznavalca burbonk, je nedvomno velika prednost. Tako je o njihovih lastnostih in posebnostih hitro mogoče izvedeti še marsikaj. Ste, denimo, vedeli, da med burbonkami ni ne rumenih in ne oranžnih tonov? Njihova kljub temu bogata barvna paleta se razteza od snežno bele ('Boule de neige') do temno rožnate ('Zigeunerknabe', 'Grüss an Teplitz', 'Frau O. Plegg'), nekatere pa so živahno pisane ('Variegata di Bologna', 'Commandant Beaurepair', 'Honorine de Brabant'). Najbolj bujno praviloma cvetijo od začetka maja do začetka junija, čeprav vas lahko nekatere med njimi s svojimi cvetovi na samostanskem vrtu na Kostanjevici nad Novo Gorico razveseljujejo vse leto ('Adam Messerich'). Morda najbolj šarmantno pa je pri njih razkošje vonjav. Nežni, sveži, pa tudi izraziti, sladki in sadni, muškatni, vaniljevi, začimbni vonji … Opojne različice rožnih vonjev so resnično nekaj posebnega; v bogatih, zelo različno oblikovanih cvetovih se najbolj razvijejo v sončnih jutrih in dopoldnevih. Nekatere burbonke so nižje rasti, druge radovedno vzpenjave ('Mme Isaac Pereire'), tretje hudo trnaste in bujno razrasle ('Blairii No.2'). Nekatere imajo kroglasto oblikovane cvetove ('Madamme Pierre Oger'), druge so sramežljivo povešave ('Coupe de Hebe', 'Marius') … Nekatere se košatijo z nežnimi svetlo zelenimi, druge s temno zelenimi listi, tretje z vinsko rdečimi novimi poganjki in listi. Na Kostanjevici, v zavetju samostanskega dvorišča, obrnjenega proti jugu, v letu skoraj ni dneva, ko ne bi našli vsaj enega popka ali cveta. Izjemno mila mikroklima, ena najugodnejših za vrtnice v tem delu Sredozemlja, namreč omogoča, da burbonke tu razvijejo vse svoje odlike.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 20, 14. maj, 2024.

Katja Željan
Samostanski vrt na Kostanjevici se lahko pohvali z okrog 80 predstavnicami burbonk.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste