Zgodbe

Bo Kevin Spacey svoj svet lahko sestavil nazaj?

Jelka Sežun
3. 8. 2023, 07.15
Deli članek:

Prejšnjo sredo, 26. julija, je Kevin Spacey praznoval 64. rojstni dan. Dobil je najlepše darilo, ki ga lahko dobi človek v njegovem položaju, človek, ki so ga obtožbe spolnega nasilja pripeljale na rob propada – porota londonskega sodišča ga je spoznala za nedolžnega v vseh točkah obtožnice. Ampak ali to res pomeni srečen konec, se bo šele pokazalo.

Profimedia
Nedolžen

Ko je stopil pred neštete kamere in mikrofone, ki so ga po koncu sojenja čakali pred sodiščem, je bil videti … izčrpan. Nobene sledi sreče ali zmagoslavja ni bilo zaznati na njegovem resnem obrazu, samo neskončno utrujenost. Ni veliko povedal, samo zahvalil se je poroti, osebju sodišča, svojim odvetnikom in svojemu menedžerju, ki mu je edini stal ob strani. »Domnevam, da razumete, da moram veliko sprocesirati,« je rekel. Razumemo, čeprav si je težko predstavljati, kaj vse je doživljal skoraj šest let, od konca leta 2017, ko se je njegovo življenje ob prvih obtožbah začelo sesuvati. Vendar nikoli ni pokazal svojih čustev. Skoraj mesec dni, kolikor je trajalo londonsko sojenje, je vsak dan prišel na sodišče. In držal glavo pokonci. Vedno je prišel in odšel skozi glavna vrata, nikoli se ni odkradel skozi stranski vhod, vedno, dan za dnem, je pokončno marširal mimo televizijskih kamer pred glavnim vhodom.

Profimedia
Kevin Spacey

Hvala vam!

A ta jez zadrževanih čustev se je veličastno zrušil v sodni dvorani, ko je porota sporočila svojo odločitev. Ta ni bila enoglasna, a po dvanajstih urah in pol, kolikor dolgo so razpravljali, je večina porotnikov menila, da štirje moški, ki so pričali, da naj bi jih igralec med letoma 2001 in 2013 spolno napadel, svojih trditev niso dokazali. In ko so druga za drugo padle vse točke obtožnice – na začetku sojenja jih je bilo dvanajst, na koncu jih je ostalo devet – je Spacey na prostoru za obtožence planil v jok. Sodni uslužbenec mu je ponudil papirnati robček. Potem si je dvakratni oskarjevec položil roko na srce, pogledal porotnike in nemo izustil, »hvala vam, hvala vam«.

Pred sodiščem je čakala truma zelo presenečenih novinarjev. Nihče ni pričakoval oprostilne sodbe – razen mogoče Spaceyja, ki je ves čas zatrjeval, da je nedolžen in da bo to tudi dokazal. Po izjavi za medije se je vrnil v avlo sodišča in se še enkrat v zahvalo poklonil petim porotnikom, ki so ga tam čakali.

Ko se prah poleže

Že kmalu po prvih obtožbah leta 2017 je Spacey veliko izgubil. Iz Netflixove serije Hiša kart so ga pahnili na cesto, v filmu All the Money in the World so njegove prizore znova posneli z drugim igralcem. Čeprav je še vedno dobil kakšno vlogo v manjših filmih, ga k velikim hollywoodskim produkcijam niso več vabili. In tako denar ni več pritekal, odtekal pa je – v potokih. Dobri odvetniki veliko stanejo. Lanskega oktobra je Spaceyja civilno tožil igralec, ki je prvi javno izrekel obtožbe proti njemu, Anthony Rapp. Zahteval je štirideset milijonov dolarjev (36 mio. evrov), a je porota na newyorškem sodišču, tako kot prejšnji teden londonska, odločila v prid Spaceyja. Ki je tako zdaj dvakrat uradno nedolžen – a dolgovi ostajajo. Samo londonska odvetniška ekipa naj bi ga stala okrog milijon funtov (1,67 mio. evrov). Njega in njegove produkcijske družbe zdaj Netflix toži za škodo, ki jo je povzročil s svojim obnašanjem, zahtevajo 31 milijonov dolarjev (28 mio. evrov).

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 31, 1. avgust, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste