Zgodbe

Majda Jurše o življenju brez glutena

RENATA UCMAN
21. 7. 2023, 08.00
Deli članek:

Ljubezen in zdravje gresta skozi želodec.

Šimen Zupančič
Za bolnika s celiakijo ni zdravila, ampak samo stroga dieta brez glutena.

Majda Jurše, živilska tehnologinja in predsednica Slovenskega društva za celiakijo, je pred tremi desetletji izvedela, da ima njen najmlajši sin celiakijo. To jim je življenje povsem obrnilo na glavo, težave pa so se vrstile. Za bolnika s celiakijo še danes ni zdravila, temveč le stroga dieta brez glutena. Že vrsto let v tem društvu, ki ima danes že okoli štiri tisoč članov, zelo srčno, predano pomaga in svetuje mnogim s to boleznijo, kako pripravljati zdrave, uravnotežene brezglutenske obroke.

»Družina je zame od nekdaj na prvem mestu. Ko sem pred 30 leti izvedela, da ima moj najmlajši sin celiakijo, se mi je življenje postavilo na glavo. Sin je bil takrat star šele devet mesecev, zato sem seveda želela otroku pomagati in vedeti, kakšne bodo posledice te bolezni. Takrat še nihče ni veliko vedel o celiakiji. Vse, kar so mi rekli, je bilo, da ne sme uživati glutena in da je to bolezen za vse življenje. V bolnišnici sem dobila seznam živil, ki jih ne sme in vsebujejo gluten. Na njem so bila skoraj vsa živila, ki jih navadno v gospodinjstvu uporabljamo za pripravo obrokov. V bolnišnici so mi svetovali, naj se včlanimo v društvo bolnikov s celiakijo, kjer nam bodo pomagali z nasveti, kako s to boleznijo živeti. Ob včlanitvi je sin dobil zaporedno vpisno člansko številko 135, danes pa imamo v našem društvu že blizu 4000 članov,« pojasnjuje Majda Jurše, predsednica Slovenskega društva za celiakijo, ki že tri desetletja spremlja in pozna vse težave bolnikov s celiakijo pri nas. Po izobrazbi je živilska tehnologinja; k temu študiju so jo pripeljale življenjske okoliščine in močna želja, da bi pomagala svojemu otroku in drugim bolnikom s celiakijo. Doma skrbijo za ekološko kmetijo z 12 hektarji površin, da so samooskrbni z zelenjavo in mesom. Zasebno je mama treh danes že odraslih otrok in babica šestih vnukov.

Šimen Zupančič
Majda Jurše

Življenje s celiakijo ni enostavno! 

»Še posebej ni bilo lahko na začetku, ko so sinu postavili diagnozo. Težave so se vrstile druga za drugo – kaj kuhati in ponuditi otroku, da se bo razvijal kot njegovi vrstniki in ne bo prikrajšan in zaostal v razvoju. V prvi vrsti gre pri celiakiji za eno izmed oblik preobčutljivosti za gluten. To je zmes beljakovin, ki jih najdemo v zrnih nekaterih žit, predvsem pšenice, rži, ječmena, pire in v manjši meri ovsa. Te beljakovine se med žiti nekoliko razlikujejo, zlasti v ovsu so precej drugačne, zato ta ne škoduje vsem bolnikom s celiakijo. Danes vemo, da se celiakija lahko pojavi le pri ljudeh, ki imajo ustrezno dedno nagnjenje zanjo. In čeprav ima genetsko zasnovo za razvoj celiakije kar tretjina ljudi, se bolezen pri večini ne pojavi. Zato menimo, da so za nastanek bolezni pomembni verjetno še drugi, za zdaj neznani dejavniki in predvsem vplivi okolja. Celiakije ne štejemo med alergije, ampak med avtoimunske bolezni. To tudi ni bolezen, ki bi bila omejena na prebavila. Prizadene lahko namreč številne druge organe.«

Najstrožja dieta

Za bolnika s celiakijo ni zdravila, ampak samo stroga dieta brez glutena. »Odvisni smo od vseh, ki pripravljajo in kuhajo hrano; zaupati moramo, da bo tisti, ki bo pripravljal obrok, naredil vse, da nas ne bo zastrupil oziroma da res ve, kako se pripravi zdrav obrok brez glutena. Vendar se le redko kdaj zgodi, da naletimo na ljudi, ki vse to vedo. Že sled glutena, neumite roke, umazana kuhinjska krpa ali predpasnik, neočiščena kuhinjska deska ali nož so lahko nevarni. Če doma sproti pripravljamo obroke, ti ne vsebujejo aditivov in drugih nepotrebnih dodatkov, kar je prednost. Če imamo vsaj malo vrta ali večji cvetlični lonec, se lahko lotimo vrtnarjenja, da bomo imeli vsaj sveža zelišča. Če nam uspe doma pridelati še kaj zelenjave, toliko bolje. Zelo pomembno je, da je pot hrane od vrta ali njive do krožnika čim krajša in da se vsa ta živila porabijo takoj, ko jih vzamemo iz zemlje. Če imamo možnost, da si lahko priredimo še domače meso, odlično!«

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 29, 18. julij, 2023.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste