Zgodbe

Donald Trump, spolni nadlegovalec: Ko si zvezda, ti ni vse dovoljeno

Jelka Sežun
16. 5. 2023, 09.00
Posodobljeno: 16. 5. 2023, 09.30
Deli članek:

Saj pravzaprav ni skrivnost, da nekdanji (in morda ponovni) predsednik ZDA Donald Trump spolno nadleguje ženske, o tem je konec koncev že večkrat prostodušno govoril tudi sam.

Profimedia
Donald Trump

Na primer v televizijskem posnetku leta 2016, ko je med svojo predsedniško kampanjo rekel, »ko si zvezda, ti je vse dovoljeno. Kar koli lahko narediš, jih zgrabiš za muco …« Ampak zdaj je uradno: na sodišču ga je za spolnega nadlegovalca razglasila tudi porota. Ker je šlo za civilni postopek, ženskomrzni spolni plenilec ne gre v zapor. Ali razsodba pomeni vsaj to, da je izgubil podporo pri svojih volivcih? Ne, prav nasprotno.

Tožnica E. Jean Carroll, dolgoletna kolumnistka revije Elle, trdi, da jo je Trump posilil. Skoraj tri desetletja so že od tega, ona je o tem prvič javno spregovorila leta 2019, četrt stoletja po dogodku, ko jo je opogumilo gibanje #MeToo. V knjigi What Do We Need Men For? (Le kaj nam bodo moški?) je nazorno opisala srečanja s primerki, ki jih je uvrstila na svojo osebno lestvico najbolj groznih moških. Na njej je tudi Donald Trump, ki takrat še ni bil predsednik ZDA. Nasilen do žensk, o, to je bil pa že takrat.

Profimedia
Tožnica E. Jean Carroll po prihodu z obravnave. Trenutek, ki ga je čakala skoraj trideset let.

Predzgodba

Zgodilo se je, kmalu bo trideset let od tega, v ekskluzivni newyorški veleblagovnici Bergdorf's – ona jo je ravno zapuščala, ko je skozi vrtljiva vrata prineslo Trumpa. Bežno sta se poznala, pa jo je prosil, naj mu pomaga izbrati darilo za neko dekle. Torbica? je predlagala. Ne, je rekel. Klobuk morda? Tudi ne – in jo je odvlekel v oddelek s perilom, pograbil prozoren bodi in hotel, da ga pomeri. »Tole bo za crknit od smeha, si rečem – in ko zdaj to pišem, sem osupla nad svojo neumnostjo. Ko se napotiva proti kabinam za pomerjanje, se na glas smejim in si mislim, pripravila ga bom do tega, da tole sam pomeri kar čez hlače!«

Na koncu nihče ni umrl od smeha in Trump ni pomeril bodija – namesto tega je kolumnistko v kabini posilil. Prijavila ga ni, je pa povedala dvema dobrima prijateljicama, obe sta novinarki. Prva je rekla, posilil te je, pojdi na policijo! in se ponudila, da gre z njo. Druga jo je zgrabila za roko in jo rotila: Ne povej nikomur! Pozabi vse skupaj, 200 odvetnikov ima, pokopal te bo.

Posnetkov nadzornih kamer, tudi če so kdaj obstajali, veleblagovnica nima, v bližini ni bilo nobene prodajalke. Na koncu Carroll ni šla na policijo. Takole pojasnjuje, zakaj ne: »Dobivati grožnje s smrtjo, biti pregnana z lastnega doma, biti odpuščena, vlačena po blatu in se pridružiti petnajstim ženskam, ki so se oglasile s kredibilnimi zgodbami o tem, kako jih je ta človek pograbil, nadlegoval, ponižal, zmrcvaril, trpinčil in napadel, samo da on potem vse obrne na glavo, vse zanika, jim grozi in jih napada, se mi nikoli ni zdelo prav zabavno. Poleg tega sem tudi strahopetka.«

Profimedia
Trump se je kot po navadi zapletal v lastni jezik in se spotaknil ob njem.

Ko je leta 2019 končno spregovorila, jo je Trump – kot je pravilno predvidela – označil za lažnivko.

Kazen z zamudo. V letih njenega molka je kaznivo dejanje zastaralo, storilec kazni nikoli ne bo odslužil za zapahi. Toda lani je država New York sprejela zakon, ki daje žrtvam zastaranih zločinov eno leto časa, da vložijo tožbo. In to je E. Jean Carroll tudi storila.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 20, 16. 5. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste