Zgodbe

Srčni heroji: 12 vikendov brezplačnega dela, s katerimi so ukinili čakalne dobe

Tina Nika Snoj
25. 4. 2023, 08.00
Posodobljeno: 25. 4. 2023, 09.02
Deli članek:

Na kliniki za srčno-žilno kirurgijo v Nišu imajo eno samo operacijsko dvorano, dotrajano opremo in ljudi z velikim srcem. S požrtvovalno akcijo, v kateri so se odpovedali plačilu in prostim vikendom, so rešili življenja, ob tem pa opomnili na vrednote, kot so solidarnost, človekoljubje in nesebičnost. Kirurg Vladimir Stojiljković je eden od treh pobudnikov akcije, ki je odmevala daleč po svetu.

Osebni arhiv
Niškim kirurgom in osebju je na Twitterju čestital celo direktor Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, zapisal je, da pravočasne operacije rešujejo življenja.

Pred dvema tednoma nas je ganila novica iz Niša. Zdravniki heroji, kot so jih poimenovali mediji, so 12 vikendov delali zastonj, da so odpravili čakalne dobe na kliniki za srčno-žilne bolezni. Odslej bodo bolniki operirani v največ dveh tednih namesto v šestih mesecih. Zamisel se je porodila že lansko jesen, in sicer mlajši generaciji kirurgov, kot pravi direktor klinike dr. Dragan Milić. Niso namreč več želeli poklicati bolnika, ki je prišel na vrsto za operacijo, in izvedeti, da je medtem umrl. Na pobudo dr. Milana Lazarevića, dr. Aleksandra Kamenova in dr. Vladimirja Stojiljkovića se je odzvalo ker 34 zdravnikov in 70 drugih zdravstvenih delavcev, ki so bili vsi pripravljeni žrtvovati svoj prosti čas za to, da bodo njihovi bolniki čim prej ozdravljeni odšli domov k svojim družinam. 

Osebni arhiv
Na pobudo se je odzvalo kar 34 zdravnikov in 70 drugih zdravstvenih delavcev.operacije rešujejo življenja.

»Za ta korak smo se odločili, ker je bilo konec lanskega leta na čakalnem seznamu veliko bolnikov, ki bi morali na operacijo čakati tudi do šest mesecev,« razlaga dr. Stojiljković, 40-letni srčni kirurg, ki v službo prihaja ob sedmih zjutraj in ostaja, dokler je treba.

»Ob tem lahko pričakujete, da je nekateri ne bodo dočakali. Za nas zdravnike je bilo to nesprejemljivo in razmišljali smo, kako čim bolj skrajšati čakalno dobo. Edini način je bilo delo ob vikendih.«

Rečeno, storjeno. No, vsaj, kar se volje in organizacije tiče. Za izvedbo svoje požrtvovalne akcije pa bi seveda potrebovali tudi odobritev niškega Kliničnega centra ali še bolje, ministrstva ter dodaten potrošni material. Že takrat je direktor Milić razmišljal, da bo najhuje, če ne bodo dobili nobenega odgovora.

Osebni arhiv
Dr. Vladimir Stojiljković: »Če je naše delo med vikendi rešilo vsaj eno življenje, potem se je nedvomno splačalo.«

»Državi želimo vse skupaj olajšati, zato smo pripravljeni delati pro bono, brez finančnega nadomestila. Edino, za kar prosimo, je dodaten potrošni material, da bomo lahko kakovostno izvajali operacije,« je razlagal. »Pri nas v Srbiji pogosto doživljamo administrativni molk. Če ni ne pozitivnega ne negativnega odgovora, ne veš, kaj bi,« je povedal za MMC. V kardiokirurgiji operacije trajajo v povprečju kar šest ur in potrošnega materiala se porabi veliko. Ocenili so, da bi ga za dodatno delo potrebovali še 30 odstotkov več.

Material so sicer dobili, ne pa tudi uradnega dovoljenja za presežno delo. Dr. Stojiljković se v to temo ne želi spuščati. »To je stvar politike, mi pa nismo politiki, ampak zdravniki. Imeli smo dovolj potrebnega potrošnega materiala, in to je za nas povsem zadostna podpora,« pravi.

Vso podporo so imeli tudi v direktorju dr. Miliću, ki se spominja boljših časov, ko je bil sočlovek še v ospredju. Danes pa smo se vsi spustili v lov za denarjem in se oddaljili od duhovnosti, pravi. A nič ni lepšega kot pomagati ljudem. Prepričan je, da njihova uspešna akcija dokazuje, da humanost in ljubezen do bližnjega lahko zmagata.

Celoten prispevek si lahko preberete v reviji Jana, št. 17, 25. 4. 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste