Zgodbe

Resnična zgodba v čast vsem mamam borkam

Jelka Sežun
7. 3. 2023, 08.15
Deli članek:

Vam povem zgodbo. Resnično zgodbo o neki mami, ki se je odločno postavila za svojega in za vse druge otroke, ker verjame, da so morda ogroženi in da mora nekdo nekaj narediti, če nihče drug, bo pa sama.

Shutterstock
Simbolična fotografija

Tole je zgodba v čast vsem mamam, ki se borijo za svoje otroke. Saj ni materinski dan, ta šele pride, ampak take zgodbe o malih junaštvih se dogajajo vsak dan, ne samo enkrat na leto. In jih je treba povedati.

Oda mami

Takole gre: že večkrat smo pisali o profesorju, ki je desetletja strahoval in pretepal svojo prvo ženo in njune otroke, bil za to na prvi stopnji obsojen na šest let in pet mesecev zapora, pa še vedno poučuje, ker ga šola ne sme odpustiti, kajti sodba, na katero se je pritožil, s tem ni postala pravnomočna. Tule se ne bomo spuščali v to, kako so lahko na AGRFT profesorja, ki je spolno nadlegoval študentko, pri priči odpustili, bum!, v velikem loku je odletel, pa se preiskava takrat še dobro začela ni. Pa kako se je odpuščeni profesor potem obrnil na sodišče in izgubil. Podobna situacija, drugačen razplet. Na tej ljubljanski srednji šoli pa nepravnomočno obsojeni profesor še vedno uči in ravnatelj, njegov nadrejeni, ni hotel odgovarjati, ko smo ga vprašali, zakaj nasilnega profesorja vsaj ne umakne od otrok, če ga že odpustiti ne more. Mama, ki je v Jani spremljala zgodbo, je šele ob tem zadnjem članku šokirana odkrila, da gre za šolo, ki jo obiskuje njen otrok.

In vsi so bili kar tiho.

Ona pa ne bo, se je odločila. In se je najprej oglasila na svetu staršev. Edina, drugi starši so molčali. Ravnatelj se je, tako kot prej v članku, skliceval na varstvo podatkov in zaščito vseh vpletenih. Koga natanko? Dijakov? Njih s tem, da spusti lisico v kurnik, ne da bi staršem in dijakom povedal, za kakšnega človeka gre, zagotovo ne zaščiti. Ščiti profesorja? Le zakaj bi ga? Sojenje je bilo javno, vsak se ga je lahko udeležil, sodišče pa obtožene in priče izpraša o osebnih podatkih, o rojstnem datumu, naslovu, toliko da ni treba povedati še številke čevljev. Profesorjevo ime torej ni skrivnost, v medijih pa se ni nikoli pojavilo izključno zaradi neformalnega dogovora novinarjev, da bomo zaščitili identiteto (njegovih) otrok. Koga torej ščiti ravnatelj? Ni povedal. Potem ga je mama vprašala, zakaj ni odgovoril na vprašanja novinarke. Da so odgovorile že pristojne institucije, je rekel. To je čisto, nedestilirano zavajanje – izvolite opaziti, da se izogibam besedi laž – kajti takrat, ko smo mu vprašanja postavili, ni mogel vedeti, s kom se še pogovarjamo, in še manj, kaj so nam povedali.

Mama je zahtevala, naj bo njeno vprašanje v zapisniku, ki je vedno javno objavljen, zabeleženo, in to so ji obljubili. Vendar zapisnika – kakšne tri tedne po sestanku – še vedno ni na spletni strani. Koliko tednov je potrebnih za zapis enega sestanka?

Nadaljevanje zgodbe si lahko preberete v reviji Jana, št. 10, 7. 03. 2023.

revija Jana
Vabljeni k branju nove številke revije Jana.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste