Zgodbe

Reševanje zob na Hrvaškem

Marija Šelek
28. 2. 2023, 04.45
Posodobljeno: 7. 6. 2023, 10.22
Deli članek:

Za zdravljenje v tujini vam vrnejo denar.

Shutterstock
Slovenci zaradi primerljivih cen najpogosteje hodijo na Hrvaško, sledita Avstrija in Italija.

Če je zobozdravnik nad vašim zobom dvignil roke ali pa za njegovo reševanje nima ustreznih znanj ne pripomočkov, vas lahko med drugim napoti k specialistu endodontu. Čakalne vrste pri teh so obupno dolge, trenutno bi za takšno zdravljenje čakali dobro leto in se potem morali odpeljati v Novo Gorico ali Koper. V Ljubljani bi bili pri enem izvajalcu na vrsti čez dve, pri drugem čez tri leta. V Zagrebu boste k endodontu prišli na vrsto domala takoj, zaradi evropske direktive pa vam bo Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) povrnil denar za opravljeno storitev – po slovenskem ceniku. Če boste šli po pomoč k slovenskemu specialistu samoplačniško, pa do povračila niste upravičeni. Pa veselo (enodnevno) zdravljenje v tujini!

Govorimo o načrtovanem zdravstvenem posegu v tujini, ko rešujemo zdravstveno stanje, ki je nastalo v Sloveniji. Za nenačrtovano (nezgode, poškodbe ob bivanju v tujini ...) uporabimo modro evropsko kartico ali turistično zdravstveno zavarovanje. Že dolgo velja zakon, ki omogoča slovenskim bolnikom zdravljenje v tujini, če so v Sloveniji izčrpane vse možnosti, nekaj zadnjih let pa nas je evropska zakonodaja zavezala, da se lahko slovenski državljani na zdravljenje v tujino odpravijo zaradi predolgih čakalnih vrst in na podlagi v Sloveniji izdane napotnice za specialistične ambulantne storitve. Vsak državljan, ki mu je bila pri osebnem zdravniku, zobozdravniku ali ginekologu izdana napotnica za specialista, se lahko za tak pregled odloči v katerikoli državi EU in Švici, ZZZS pa mu nato v roku 60 dni – potem ko predložite potrebna dokazila – povrne znesek v višini povprečne cene takšne storitve v Sloveniji. Četudi bi torej lahko do specialističnega pregleda prišli po redni poti v Sloveniji, se lahko svobodno odločite za tujino. Ostaja le nekaj izjem, med njimi so magnetna resonanca, hiperbarična komora, računalniška tomografija ... Za te posege potrebujete vnaprejšnjo odobritev ZZZS.  

Shutterstock
Včasih so nam zobe zdravili osebni zobozdravniki, zakaj moramo danes k specialistu?

Slovenci zaradi primerljivih cen najpogosteje hodijo na Hrvaško, sledita Avstrija in Italija. Lani je na ZZZS prispelo 1.737 vlog za povračilo stroškov specialističnega in bolnišničnega zdravljenja, nabavo medicinskih pripomočkov in zdravil v drugi državi članici EU. Najpogosteje so tam obiskali prav endodonta, pa tudi ortodonta. Sledijo nevrološke preiskave (EMG – testiranje živčne prevodnosti) in storitve s področja kardiovaskularne kirurgije (operacija krčnih žil). Med nabavljenimi medicinskimi pripomočki prevladujejo očala. Tako je ZZZS svojim zavarovancem v letu 2021 za zdravstvene storitve povrnil 497.669 evrov, lani pa 621.121 evrov.  

Potni stroški so vaša skrb

Naša sogovornica, ki ji bodo zob zdravili pri specialistu endodontu v Zagrebu, bo za poseg morala predvidoma plačati tisoč evrov in po vsej verjetnosti bo dobila povrnjenih približno 600 evrov. Potnih stroškov na zavodu ne vračajo.

Kaj pa če ne želim potovati v tujino, saj imamo specialiste endodonte tudi pri nas? Endodontske storitve pri nas oglašuje vsaj 19 zasebnih zobozdravnikov, v resnici pa vsi ne izvajajo tistih najzahtevnejših zdravljenj. Če se boste odločili za slovenskega zasebnega specialista, vam zdravstvena blagajna denarja ne bo povrnila. Zakaj torej tujemu specialistu zasebniku ZZZS povrne denar, slovenskemu pa ne? Podobno je tudi v drugih državah. Na tak način, pa naj se sliši še tako čudno, skrbimo za javni zdravstveni sistem: primerneje je namreč krepiti mrežo javne zdravstvene službe v Sloveniji tako z izboljšanjem njene učinkovitosti kot z dodatnimi kadri in ambulantami, ne pa da bi jo slabili s povečevanjem izdatkov za povračila za storitve pri zasebnikih – po tržnih cenah, za katere se predvideva, da bi nenadzorovano rasle. Kljub urejenemu zavarovanju bi verjetno sčasoma morali vedno več storitev plačati iz lastnega žepa, potem pa čakati na povračila.

Celoten prispevek si lahko preberete v reviji Jana, št. 9, 28. 02. 2023. Spletna izdaja je na voljo TUKAJ.

revija Jana
Vabljeni k branju nove številke revije Jana.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste