Zgodbe

Na delavnici kundalini joge: Ne (samo) erotika

Sonja Javornik
22. 2. 2023, 07.30
Deli članek:

Bilo je lepo, sončno, čeprav mrzlo dopoldne, ko sem se med zadnjimi preoblekla v garderobi in v zelo polni dvorani poiskala podlago za vadbo ter nekaj prostora, da sem lahko sodelovala na »prazničnem dogodku: kundalini jogi, petju manter in praznovanju življenja ...

Šimen Zupančič
Če si umirjen, je vse okoli mirnejše.

»Mož me je pred osmimi leti spodbudil, da sem šla na tečaj za učitelja kundalini joge, saj jo je tudi sam učil. Še danes se spomnim, kako sem – ko smo se predstavili vsi tečajniki – rekla, da nikoli ne bom učila joge, ker sem poučevala že toliko različnih stvari.«

Ampak tudi Katarina Marinč se je najedla zarečenega kruha in zdaj poučuje jogo že šest let, zadnje leto tudi v Sloveniji (večinoma po spletu), sicer pa po svetu, saj z možem Jérômom Boujonom, znanstvenikom, izumiteljem in terapevtom, živita v Franciji in predavata po svetu.

Bilo je lepo, sončno, čeprav mrzlo dopoldne, ko sem se malo pred 10. uro pripeljala do Hiše plesa v ljubljanskem BTC. Med zadnjimi sem se preoblekla v garderobi in v zelo polni dvorani poiskala podlago za vadbo ter nekaj prostora, da sem lahko sodelovala na »prazničnem dogodku: kundalini jogi, petju manter in praznovanju življenja« (kot se je reč imenovala) v organizaciji Katarine Marinč, multiterapevtke, certificirane učiteljice kundalini joge, svete geometrije ter učenj in tehnologije living l.o.v.e., kot je njen dolgi naziv.

Šimen Zupančič
Pred skupnim kosilom, za katero so ženske pripravile najrazličnejše specialitete, je Jérôme v svojem belem ogrinjalu vodil posebno skupinsko zahvalo zemlji in naravi, ki je hrano rodila.

Katarina je v zadnjem času vzbudila veliko pozornosti – tudi Zvezdana Mlakar, ki je nekoč navijala za Savinino jogo obraza, se je vpisala v njeno jogijsko šolo. Zvezdana je na dogodku na odru ob Katarini in njenem možu Jérômu prikazovala posamezne vaje; Jérôme je bil eden od samo dveh moških med 80 udeleženci dogodka.

Še preden se je začela vadba, je Katarina z odra opazila med udeleženkami glasbenico in pedagoginjo Katarino Habe, jo šla pozdravit in stisnila v res dolg objem. »Ti dve sta pa res hudi prijateljici,« sem pomislila, potem pa izvedela, da sta se v resnici prvič videli v živo, pred tem sta prijateljevali samo po spletu. Zanimivo, kako nova tehnologija poveže celo poduhovljena bitja.

Šimen Zupančič
Mladi Štajerki Nuša Caf in Megi Knuplež sta prišli na dogodek, ker sta želeli spoznati Katarino še v živo.

Pred začetkom vadbe je Jérôme v francoskem jeziku nagovoril udeleženke. »Želim si svet ljubezni, miru, enosti, čuječnosti …,« je njegove besede prevajala Katarina, ki ga ljubeče kliče chéri (dragi) in je pozneje pogosto pogledovala k njemu, se kdaj z njim posvetovala ali pa ji je on kaj na hitro zašepetal. Fino je imeti partnerja Francoza, da se lahko kličeš chéri …

Katarina je z mehkim, pomirjujočim glasom dobri dve uri vodila vadbo. Vaje na videz niso zahtevne. Kljub temu da vsaka zahteva dosti ponovitev ali pa je treba dolgo držati kakšen položaj (Katarina izvaja celo vadbe, pri katerih je treba imeti roke dvignjene in napete celo uro!), na koncu nisi prepoten, pa vendar se aktivirajo vse mišice in celo telo. Vadba je precizna, dolžina vaj pomembna, zato je Katarina ves čas na telefonu spremljala uro. Pogosto se vadi z zaprtimi očmi, da se osredotočiš nase, ob tem pa pravilno držiš in dihaš.

Ne (samo) erotika

Kundalini jogo nekateri povezujejo z erotiko, tantro, ampak Katarina je pojasnila, da kundalini pomeni življenjsko, univerzalno energijo, življenje samo – spolna je samo ena od vseh energij.

Celoten prispevek si lahko preberete v reviji Jana, št. 8, 21. 02. 2023.

Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste