Sara Rutar, edina zmagovalka šova MasterChef Slovenija, nam je odprla vrata svojega doma, nas povabila v kuhinjo ter pripravila omamno dišeče in nadvse okusne jedi za silvestrsko pojedino. Da bomo lahko z njo razvajali svoje najdražje tudi mi, nam je postregla še z recepti.
Silvestrovo bo pri Sari Rutar letos še posebej čarobno. V novo leto bo vstopila v krogu svoje družine, v novi hiši, kamor so se preselili letos. Dišalo bo po številnih dobrotah, ki jih bo pripravila za večerjo. »Za silvestrovo ne sme manjkati dobre hrane, dobre družbe in seveda kakšen kozarček dobrega vina oziroma penine,« pravi. V prihodnosti pa si morda uresniči tudi dolgoletno željo in v novo leto z družino vstopi v New Yorku. Veseli se prihajajočega leta, saj bo ob izteku porodniške v polnosti zaživel njen novi poslovni prostor, ki bo namenjen ustvarjanju tort, sladic in drugih pekovskih izdelkov z drožmi. Komaj čaka individualne in skupinske delavnice ter druženje z ljubitelji dobre hrane. Nestrpno odšteva dneve do obdobja porok: »Lani sem jih zaradi visoke nosečnosti morala odpovedati in iskreno zelo pogrešam ustvarjati torte ter sladke kotičke za najlepši dan mladoporočencev.« Zaključi z željo, ki naj nas spremlja v novem letu: »Vsem želim, da pustijo skrbi in bremena v starem letu. Kljub hitremu, stresnemu načinu življenja si vzemite čas zase in za svoje najbližje. V novo leto vstopite s svežo, pozitivno energijo, polni lahkotnosti, ljubezni in miru v duši.«
RECEPTI (za 4 osebe):
Predjed
Nabodala s hruško
Sestavine
- 2 hruški
- sir brie
- rezine pršuta
- olivno olje
Priprava
Hruški in brie narežemo na kocke. Nabodemo jih na zobotrebce skupaj s pršutom. Nato nabodalca pokapamo še z olivnim oljem.
Pečena feta z olivami
Sestavine
- 1 feta
- pest oliv
- olivno olje
- origano
Priprava
V manjši pekač damo nekaj žlic olivnega olja. Dodamo feto sir, olive in origano. Pečemo v pečici 10–15 minut na 220 stopinjah Celzija. Postrežemo še toplo. Zraven ponudimo narezan kruh ali grisine.
Tople glavne jedi
Piščančja stegna v kremni omaki s suhim paradižnikom
Sestavine
- 1 kg piščančjih stegen brez kože in kosti
- 1 l piščančje jušne osnove
- 100 g suhega paradižnika
- 200 ml smetane za kuhanje
- olivno olje
- sol
- rdeča paprika
- beli poper
- 1 čebula
- 4 stroki česna
Priprava
V večji posodi segrejemo žlico olivnega olja. Dodamo nasekljano čebulo in jo popražimo. Nato dodamo meso, začimbe in popražimo meso do zlato rumene barve. Dodamo nasekljan česen, ki ga popražimo toliko, da zadiši. Meso prelijemo z jušno osnovo in kuhamo vsaj 30 minut. Nato dodamo še suhe paradižnike in smetano za kuhanje. Kuhamo toliko časa, da se omaka nekoliko zgosti.
Krompir s česnom in parmezanom
Sestavine
- 1 večji sladki krompir
- 4 večji navadni krompirji
-100 g parmezana
- olivno olje
- sol
- 4 stroki česna
- timijan
Priprava
Krompir dobro operemo in kuhamo v slanem kropu 10 minut. Napol kuhanega narežemo na tanke rezine. Posolimo in zložimo v okrogel pekač. Po vrhu pokapamo olivno olje, dodamo timijan, nasekljan česen in nariban parmezan. Krompir pečemo v pečici na 180–200 stopinjah Celzija približno 20 minut. Ko je mehek in lepo zapečen, je pripravljen za serviranje.
Sladica
Krhka pita iz jabolk, hrušk in sliv
Sestavine
Za krhko testo
- 500 g moke
- 1 jajce
- 250 g masla (hladno maslo, narezano na kocke)
- limonina lupinica
- 100g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- ščep pecilnega
Nadev
- 200 g pekmeza iz sliv
- 2 jabolki
- 2 hruški
- 50–100 g rjavega sladkorja
- 1vaniljev sladkor
- cimet
Priprava
Vse sestavine za testo na hitro pregnetemo, najbolj optimalno je to narediti v planetarnem mikserju, da se maslo preveč ne segreje. Testo razvaljamo in obložimo pekač za pito, nekaj testa pustimo (da ga na koncu nadrobimo ali naribamo po piti). Dno testa premažemo s pekmezom iz sliv, dodamo narezana jabolka in hruške, ki smo jim primešali sladkor in cimet. Po vrhu pite nadrobimo preostanek testa in pečemo pito v pečici na 180 stopinjah Celzija približno 35 minut. Postrežemo še mlačno, zraven se krasno poda tudi kepica vaniljevega sladoleda.
Več v Jani, št. 52, 27. 12. 2022