Zgodbe

Ne samo Ukrajino, uničiti bi morali vso Evropo!

Tina Nika Snoj
4. 10. 2022, 21.35
Posodobljeno: 4. 10. 2022, 21.48
Deli članek:

Rusija in njeni ljudje so vedno bili nekaj posebnega. Preštevilčni, da bi posamezno življenje kaj dosti pomenilo, preveliki, da ne bi bili pomembni v svetovnem merilu, a premalo gospodarsko uspešni, da bi se želeli zgledovati po njih. Po padcu Sovjetske zveze je že kazalo, da se bo ruski človek znebil stoletnega jarma nebrzdane in zlorabljane oblasti, ki so si jo nad njim privoščili tako cesarji kot tovariši. A potem je prišel Putin in tistega nekaj napredka v osebni svobodi in spoštovanju človekovih pravic se je sesulo v prah. Od napada na Ukrajino se Rusi delijo le še na dve skupini – domoljube in notranje sovražnike. Tistim, ki mislijo drugače, ostane izbira – lahko molčijo in kimajo ali bežijo.

Profimedia
Mobilizacija je v beg pognala na desetine tisočev. A to je šele prvi korak. Putin bo zaprl meje in razglasil vojno stanje, so prepričani mnogi.

Ruskih izseljencev je v Sloveniji okoli 3500. Pri nas se dobro počutijo, Slovenci smo odprti in prijetni, pravijo. Mnogi so si tu ustvarili dom, ki ga ne mislijo zapustiti. In mnoge med njimi boli srce, ko gledajo, v kaj se spreminja njihova domovina.

Tatiana se je v Slovenijo preselila leta 2018. Mož tu študira, ustvarila sta si krog prijateljev, med katerimi so tudi Slovenci. Od začetka vojne v Ukrajini Tatiana vidi dve kategoriji Slovencev. Eni sočustvujejo, a ne vidijo razlike med Rusi in Ukrajinci in obojim ponudijo pomoč. Drugi so tisti, ki jih bolj malo zanima, kaj se dogaja, razen morda cen energentov in grožnje jedrskega napada. Tudi Tatiana in njen mož pomagata beguncem iz Ukrajine. Zaradi podpore napadeni sosedi so v Rusiji celo začeli kazenski postopek proti njima. »Mislim, da zahodni mediji podcenjujejo dogajanje v Rusiji. Tam je veliko huje, kot vidimo v medijih,« pravi Tatiana. »Odraščala sem v majhnem mestu na daljnem vzhodu. Vedno smo imeli razdejanje, revščino, pijančevanje. Bolj ali manj dobro so ljudje živeli predvsem v Moskvi, Sankt Peterburgu in Kazanu. Oba z možem sva imela podjetje. Korupcija je neverjetna, v zadnjem desetletju pa je oblast prešla v roke varnostnih sil in Čečenov. Vsa dejanja in izjave, ki se oblastem zdijo sporni, zelo kruto zatrejo.« Odšli so ali odhajajo vsi, ki so sposobni misliti. Ostajajo tisti, ki gledajo televizijo in verjamejo ruski propagandi. »Moja teta, ki je stara 60 let, je vse življenje trdo garala in je zdaj spet prisiljena delati, saj s skromno pokojnino ne more preživeti. Ko sem jo poklicala v prvih dneh vojne, mi je rekla, da je treba vse Ukrajince pobiti. Potem sem se nehala pogovarjati z njo. Verjame, da jim na televiziji govorijo resnico, da je življenje v Ruski federaciji dobro, na Zahodu pa slabo. Homoseksualci – kar je v Rusiji še vedno strahotno diskriminirana populacija – so vsepovsod in vsi sanjajo, da bi zavzeli Rusijo.« Tatianin oče nikoli ni podpiral Putina in zaradi tega zdaj živi v popolni izolaciji. Nihče noče ali pa si ne upa prijateljevati z njim. »Ljudje kot idioti ponavljajo naučene fraze. Menijo, da je treba Ukrajino in Evropo uničiti, in sprašujejo, zakaj še niso izvedli jedrskega napada. Tisti, ki se poskušajo nekako upreti, so strogo kaznovani.«

Tatiana ne more verjeti, kakšno enoumje vlada med velikim delom prebivalstva. So kot zombiji, pravi, kot bi jim zameglili zavest. Vsi njeni znanci in prijatelji, ki razumejo, kaj se dogaja, so že odšli ali pa poskušajo oditi. Oče in brat tega ne moreta narediti, ker nimata tujih potnih listov. Moževi starši pa se zaradi starosti bojijo, da ne bodo mogli na novo zaživeti v tuji državi in se naučiti jezika.

S sorodnikom iz tujine se je varno pogovarjati samo o vremenu

Andrej živi v Sloveniji večji del svojega odraslega življenja. Preselil se je pred 18 leti, ko mu je sicer rusko podjetje tu ponudilo zaposlitev. Po njegovih izkušnjah smo Slovenci prijazni do vseh tujcev, do Rusov pa gojimo še posebno simpatijo. Od začetka vojne v Ukrajini z nekaterimi kolegi, vsaj o politiki, ne govori več. Pa tudi s starši ne, a iz drugih razlogov. »Večina mojih prijateljev je zdaj tiho, nekateri niso več v Rusiji. S starši teh tem po Skypu ne omenjamo več, ker s tem ni več heca. Kot v starih sovjetskih časih je pravilo, da se s sorodnikom iz tujine pogovarjaš samo o vremenu.« V zahodnih medijih je dovolj kanalov in posameznikov, ki širijo kremeljsko agendo, pravi Andrej. V Rusiji pa opozicijskih medijev dobesedno ni več. »V zadnjih 20 letih smo imeli eno samo radijsko postajo – Eho Moskve – in en sam kritičen časopis – Novaja Gazeta. Zdaj ju ni več, takoj po začetku vojne so jima odvzeli licenco in ju ukinili.«

Andrej pravi, da v Rusiji obstaja »putinski družbeni konsenz«  – vi se ne vmešavate v politiko, jaz se ne vmešavam v vaše zasebno življenje. »Do razglasitve mobilizacije večine ljudi sploh ni zanimalo dogajanje v Ukrajini. Enako kot prej v Siriji ali kjerkoli drugje. V smislu, saj bo Putin vse uredil, to se nas ne tiče. A zdaj je s tem konec. 

Več v reviji Jana, št. 40, 4.10.2022

Profimedia
To, kar se zdaj dogaja, je »beg poslednjega upanja«, pravi Andrej.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste