Zgodbe

Ljudje hočejo, zdravniki nočejo

Nika Grizila
1. 7. 2022, 12.58
Posodobljeno: 1. 7. 2022, 13.10
Deli članek:

Po anketi, nedavno objavljeni v Objektivu, kar 76,5 odstotka vprašanih podpira medicinsko pomoč pri samomoru, zdravniki pa so večinoma proti vsaki obliki evtanazije. Pa poglejmo, kaj se dogaja v Španiji (kjer je prebivalstvo precej bolj verno kot pri nas), ki je pred dobrim letom kot šesta država na svetu uzakonila pravico do aktivne evtanazije. To je bila posledica dolgoletne bitke na smrt bolnih, nepokretnih in trpečih ter njihovih sorodnikov in prijateljev, pa tudi drugih aktivistov in nekaterih zdravstvenih delavcev. Tako kot pri splavu imajo tudi pri evtanaziji zdravniki pravico do ugovora vesti; pričakuje se, da jo bodo uveljavljali podobno pogosto. Mnogi zdravniki se povezujejo in javno nasprotujejo legalizaciji evtanazije, proti so seveda tudi pripadniki desnih strank in cerkev. Zdravstveni delavci, ki so pripravljeni izvajati evtanazijo, a se s tem srečujejo prvič, pa ne prejemajo dovolj podpore.

Revija Jana
Po anketi, nedavno objavljeni v Objektivu, kar 76,5 odstotka vprašanih podpira medicinsko pomoč pri samomoru, zdravniki pa so večinoma proti vsaki obliki evtanazije.

Kdo odloča, ali je moja bolečina nevzdržna? Marca lani je španski parlament z 202 glasovoma za in 141 proti izglasoval zakon, ki dovoljuje tako aktivno evtanazijo (član zdravniškega osebja vbrizga substanco) kot asistiran samomor (bolnik sam vzame substanco, ki jo predpiše zdravnik). Zakon je začel veljati 26. junija 2021, izpolnjeni pa morajo biti vsi zahtevani kriteriji. Prosilec mora imeti neozdravljivo ali kronično bolezen, biti mora polnoleten, imeti mora špansko državljanstvo ali dovoljenje za bivanje v Španiji, biti mora buden in zaveden, seznanjen z vsemi alternativami, vključno z možnostjo in potekom paliativne oskrbe, prošnjo pa mora pisno podati dvakrat z najmanj petnajstimi dnevi razlike. Odobriti jo mora tako njegov zdravnik kot posebna zdravniška komisija.

Sofia Malagon, medicinska sestra s Parkinsonovo boleznijo, je zadovoljna z uzakonjenjem aktivne evtanazije, ne pa tudi z delom zakona, ki zdravnikom daje pravico do ugovora vesti, saj meni, da je zaradi tega postopek bolj kompliciran. Jesus Blasco je 88-letnik, ki se zdravi zaradi raka na grlu. Čeprav je z legalizacijo zadovoljen, ga skrbi, da bo dovoljena zgolj v peščici primerov, ko bo bolečina nevzdržna. »Kdo bo odločil, ali je moja bolečina nevzdržna ali ne? Duhovnik, papež, politiki? To je moja odločitev,« je bil odločen v intervjuju za spletni časopis thelocal.es.

Že prej je bila legalna pasivna evtanazija, torej prenehanje ohranjanja pri življenju človeka, ki je v komi. Tudi ta vrsta evtanazije se marsikomu zdi kontroverzna in mnogi ne želijo »odklopiti« družinskega člana, tudi če je ta že zelo star, že več let v komi, ga hranijo po sondi, diha s pomočjo cevke, zdravnik pa je zagotovil, da se ne bo več zbudil. Pri tem ima glavno in zadnjo besedo bolnikova družina, zdravstveno zavarovanje pa krije paliativno oskrbo.

Medicinska, zobozdravstvena in farmacevtska združenja iz Madrida zavračajo zakon o evtanaziji in pozivajo k zakonu o paliativni oskrbi. Menijo, da bi urejena zakonodaja na tem področju vodila v minimalno oziroma nično povpraševanje po evtanaziji. Upirajo se seveda tudi zdravstveni delavci v Andaluziji, kjer zdravniki pogosto zavračajo splav. Nasprotniki zakona trdijo, da je bil sprejet sredi boja s pandemijo, brez ustrezne javne debate in zadostne vpletenosti zdravnikov. A dejstvo je, da se boj za pravico do evtanazije odvija že desetletja.

OKVIR: 30 let bitke za smrt


Prva oseba, ki je umrla s pomočjo na novo uzakonjene evtanazije, je bila 86-letna prebivalka Baskije, ki je imela neozdravljivo bolezen. Umrla je doma, ob prisotnosti svoje družine in zdravnikov, 23. julija 2021.

Dolga, boleča in dokumentirana borba. Film režiserja Alejandra Amenabarja Morje v meni (Mar Adentro), s Javierjem Bardemom v glavni vlogi, pripoveduje resnično zgodbo pisatelja Ramona Sampedra, ki si je pri 25 ob skoku v morje zlomil vrat in postal tetraplegik. Naslednjih 30 let se je na sodišču boril za pravico do dostojanstvene smrti, a neuspešno. Ko je bil star 55 let, je njegova prijateljica Ramona Maneiro predenj postavila kozarec vode, zmešane s cianidom, vanj pa vtaknila slamico. Nato je stopila za kamero in posnela Sampedrov samomor. Sampedro je svoj samomor organiziral tako, da je vključil več prijateljev, vsak je opravil manjšo nalogo, zaradi česar ni bilo mogoče okriviti ene same osebe. Ramona je bila sicer aretirana, vendar jo je policija kmalu izpustila zaradi pomanjkanja dokazov. Čez sedem let, ko je primer zastarel, je priznala svojo vlogo pri Sampedrovi smrti, njegova zgodba pa je zaslovela z Amenabarjevim filmom.

Leta 1986 so v Španiji uzakonili zavrnitev zdravljenja, leta 2002 pa pasivno evtanazijo (zavrnitev zdravljenja in omamitev). Nekateri zdravniki, zlasti v katoliških bolnišnicah, so tudi to zavračali. Leta 2005 so dva zdravnika preiskovali zaradi omamljanja na smrt bolnih, kar je vodilo v zgodnejšo smrt, štiri leta pozneje pa je bil zdravnik Marcos Hourmann obtožen ilegalne evtanazije umirajoče 82-letne bolnice s kalijevim kloridom. Tako kot Ramon Sampedro so se tudi nekateri drugi bolniki odločili posneti svoj asistirani samomor, med drugimi María José Carrasco, ki ji je pri samomoru leta 2019 pomagal mož Angel Hernandez. Marii so leta 1989 diagnosticirali multiplo sklerozo, sedem let pozneje je postala invalidna. Angela so obtožili nasilja nad ženo, vendar so ga čez dve leti, ko je bila evtanazija uzakonjena, oprostili.

Več v reviji Jana, št. 26, 28. 6. 2022

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste